Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam zamiar wymienić I7 12700kf na Ryzena 9 9800x3d bo nowa gen Intela to padaka.Płyta główna tu cena to ok 1500zł(Asusa raczej bym nie chciał)Ramy tu pytanie czy brać więcej niż 32gb? Cena ok 800-1000zł.Reszta zostaje ta w sygnaturce

Edytowane przez raffi23
Opublikowano

Jeżeli chodzi o Asrocka to w grę wchodz na B650e lub dopłata 300zl i wersja x870 lite.Czy rozglądać się za czymś innym. Kwesta pamięci czy coś takiego Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL30 za 650zł

Opublikowano

Jeśli myślisz o grach to bierz pierwszą lepszą płytę, byle wyjścia i sloty pasowały. Oc będzie takie samo na każdej, a x3d dźwiga płyta za 400zł i nie odbiega wydajnością od tej za 1500zł. Ram bierz na hynix adie, aresy 6000cl30/6400cl32 tanio i dobrze. Do gamingu 32gb jest jeszcze na wyrost. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie czytałem testy płyt głownych chyba tylko Asrock x870e Taichi nie przełączy po obsadzeniu nawet  wszystkich portów m.2  Gpu z x16 na x8 tylko kwota to 2100zł tylko czy na to patrzec.Jeszcze wpadła mi w oko ASRock X870E NOVA WIFI

Edytowane przez raffi23
Opublikowano
12 godzin temu, raffi23 napisał:

Właśnie czytałem testy płyt głownych chyba tylko Asrock x870e Taichi nie przełączy po obsadzeniu nawet  wszystkich portów m.2  Gpu z x16 na x8 tylko kwota to 2100zł tylko czy na to patrzec.Jeszcze wpadła mi w oko ASRock X870E NOVA WIFI

Bo to AM5. Tutaj nie ma z tym problemu. Problem jest na LGA1700 z M.2 PCIe 5.0. Jak obsadzisz, to kastruje GPU do x8.

Procki AM5 są tak mało wymagające co do płyt głównych, że możesz po prostu wziąć coś taniego. Osobiście wolałbym tańsze mobo i już na zas dać 2x32GB zamiast 2x16GB co by później się nie męczyć z 4 kośćmi DDR5. 

Opublikowano
15 godzin temu, raffi23 napisał:

Witam mam zamiar wymienić I7 12700kf na Ryzena 9 9800x3d bo nowa gen Intela to padaka.Płyta główna tu cena to ok 1500zł(Asusa raczej bym nie chciał)Ramy tu pytanie czy brać więcej niż 32gb? Cena ok 800-1000zł.Reszta zostaje ta w sygnaturce

Mocy Ci brakuje. Na tym procku spokojnie przesiedzisz do nastepnej generacji  na niczym nie tracac w odczuciac rozrywki. Chyba ze zmiana by miec i sie pochwalic.

Opublikowano
47 minut temu, Maxforces napisał:

Mocy Ci brakuje. Na tym procku spokojnie przesiedzisz do nastepnej generacji  na niczym nie tracac w odczuciac rozrywki. Chyba ze zmiana by miec i sie pochwalic.

Mogę to sprzedać jeszcze za jakieś sensowne pieniądze i jest to ddr4

Opublikowano

Nawet na płytach za 500-600 zł posadzisz każdy procesor z maksymalnym TDP..., a sztuki z X3D i tak pobierają mniej prądu, bo trudniej je schłodzić przez 3D cache i chłodzenie tu nie pomoże.

Wybierz co ci pasuje w kwestii wyposażenia. 

Ryzen 7800X3D Bez problemu wystarczy do 4k przez wiele lat. Na serii 9xxx niewiele zyskuje się.

Opublikowano

Masz monitor 4K, zakładam że w 1080p nie grasz. W 1440p nie mówiąc o 4K, mocniejszy CPU przy 4080 Super też Ci nic nie da i w dużej mierze, będzie to przesiadka dla przesiadki ale raczej wiele z tego nie odczujesz, nie zyskasz praktycznie nic. 

Opublikowano
3 godziny temu, Caps napisał(a):

Masz monitor 4K, zakładam że w 1080p nie grasz. W 1440p nie mówiąc o 4K, mocniejszy CPU przy 4080 Super też Ci nic nie da i w dużej mierze, będzie to przesiadka dla przesiadki ale raczej wiele z tego nie odczujesz, nie zyskasz praktycznie nic. 

Czyli zostać narazie na tym co mam i wymienić najwyżej 4080 na 5080 lub następna gen Intela lub Amd

Opublikowano
26 minut temu, Dirian napisał(a):

Mając monitor 4K to jak wyżej, zmiana procesora za wiele ci nie da bo w tej rozdzielczości cierpi głównie GPU.

12700KF to dalej bardzo mocny CPU.

Tak jak pisałem mogę to sprzedać   tak mysle ze za dobra kase no i to jest ddr4.Pozniej pewnie będzie trudniej to sprzedać chyba że się mylę 

Opublikowano

Witam będę wymieniał 12700kf na Ryzena 7 9800x3d

Płyta Asrock x870e Nova

Ramy tutaj  32gb lub jak coś innego polecacie?

Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade RGB

Lexar 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Ares Gaming RGB

Posiadam wentylatory Fractala Prisma AL 120 i 140 szukam czegoś lepszego z podświetleniem i najlepiej żeby było łączenie wentyli tak jak w np Phanteks D30 lub Lian Li Uni Fan

Opublikowano (edytowane)

20241112_154652.thumb.jpg.5dba69bee82e3cf5e1cd4f1b45f3e14c.jpgA widział może ktoś gdzie da rade kupić osłonki na wtyczki Argb żeby się nie rozlanczaly coś takiego ma dołączone Cooler Master do swoich Aio

20241112_154715.jpg

20241112_154706.jpg

Edytowane przez raffi23
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• to tylko mod, konie nie mają wstępu do obozu!!
    • Timberborn - 1.0 ma być w marcu, ale można już grać na experimental branch. Wciągnął mnie jak mało który survival city builder. 
    • Compliance, wiec ja bardziej korzystam z tych systemow (albo gonie ludzi za to ze nie korzystaja ) 
    • Po pierwsze, to owszem, jako GRACZ z 40 letnim stażem mogę faktycznie wiedzieć więcej o grach niż krawaciarz w Sony. Nie muszę oczywiście, bo równie dobrze oni mogą to wszystko wiedzieć tylko olewać i wybierać to, co bardziej ucieszy graczy akcjonariuszy.   Poza tym podawałem kilka dni temu argumenty dlaczego uważam, że na moim podejściu wyszliby lepiej, bo jak myślą, że mierność wystarczy i w sprzęcie i w dostarczaniu wybitnie dobrych gier, to się to nie skończy dla nich dobrze. Cloud gaming, Nintendo i MS (i ew. inni) ich na tym polu pobiją bez trudu. O VR też mi pisali to samo przy PSVR1. A potem główny twórca PSVR1 i entuzjasta VR, po tym jak z hukiem wyleciał/odszedł z Sony potwierdził moją krytykę, że w zarządzie decydowali debile. Poza tym nie zawsze, a nawet nie w połowie wypowiedzi piszę o wszystkim. Nie mam prawa mieć własnych wymagań? Jak napisałem w poprzednim poście - czuję się graczem-weteranem. To tacy jak ja zbudowali tą branżę kupując gry, gdy casualia wyszydzała z durnymi tekstami typu "ho ho ho, hie hie hie, 20 lat ma  a jeszcze gra w jakieś dziecinne giereczki". Uważam, że mam prawo chcieć, aby powstało jeszcze jakieś fajne Playstation a nie Potation. I tutaj może moja wina, że piszę tak, że ciężko zajarzyć gdy przeskakuję pomiędzy tylko i wyłącznie pisaniem o oczekiwaniach swoich i graczy z podobnym podejściem, a kiedy ogólnie.    Sorry, ale żeby to owinąć w bawełnę, napiszę tak: komlpetnie się z tym co napisałeś nie zgadzam.   Dla jednych tak, dla innych nie. Nauczyłem się już po gównoburzy o PS4 trwającej 2 lata na frazie, że osób którym nie przeszkadza, jest sporo, a poza tym mało jest aniołów, którzy piszą same warte czytania posty. Jedynie zawsze przyznaję, że piszę w złej formie i za powtarzanie. To faktycznie może męczyć i za to przepraszam. Ale za resztę już nie.  Nie piszę żeby popsuć specjalnie komuś nastrój, nie krytykuję bo mam zły nastrój i emocje. Bardziej emocjonalnie piszę właśnie gdy widzę marnowany potencjał. Odpalam gierkę w VR i szlag mnie trafia, że tak zajebistej radochy nie daje mi branża tradycyjnych gier AAA. Oglądam sobie omówienie MFG i szlag mnie trafia, że potencjał jest, ale się zmarnuje, bo FG powinno startować z minimum 100+fps, a w nowych grach o to ciężko nawet na 5090+9800x3D. Jak zagram w DriveCluba w 60fps to będę się świetnie bawił i będzie mnie wkurzało, że ten poziom frajdy mogliśmy dostać, ale głupie decyzje w Sony nas tego pozbawiły. To właśnie gdy mam do czynienia z czymś co mi się bardzo podoba, z czymś co pokazuje potencjał, to wtedy człowiek zaczyna myśleć, czy nie mogłoby być tak częściej. A potem czyta newsa typu "Sony naciska na developerów aby dodali low power mode do każdej gry na PS5, w przygotowaniu gruntu pod wsteczną kompatybilność z PS6p" i mnie szlag trafia, nie dlatego, że sam będę na tym przenośnym sprzęcie grał, bo go nie kupię nigdy, ale dlatego, że natychmiast rozumiem jak negatywnie to wpłynie na wiele gier. Nie dziwię się. Natomiast dopóty mój punkt widzenia będzie się opierał o logikę i doświadczenie oraz przede wszystkim prezentował poglądy, których nikt poza mną nie wyraża, to uważam, że pisać je warto. W gównianej, męczącej formie. Bo chyba warto czasem się przemęczyć, jeśli później się okaże, że te męczące teksty były trafne.  Na forum Oculusa była ta sama batalia ze mną. Mam za pasem lata czytania tych samych zarzutów i niestety 80-90% okazało się błędne, co sprawia, że uznałem, że będę pisał choćby i się mało komu to chciało czytać. Bo na miejscu innych sam bym chciał poczytać tak źle napisane rzeczy, jeśli to jedyna droga do poznania opinii trafnej i wyrażanej na wiele lat przed tym jak to samo przyznają inni.  PS4 i jego CPU Oculus i opuszczenie PC VRu PSVR2 i opinia na premierę, że Sony wywaliło VR do kosza i tylko ściemniają, że traktują PSVR2 poważnie Valve i ich zapewnienia, że przeciek o tym, że wywalili następce Indexa do kosza (leak w 2021r.) to gówno prawda G-sync - w 2013r. czy kiedy tam to zadebiutowało, pisałem, że będzie to miało cholernie bolesne negatywne skutki dla branży gier, bo odepchnie kierunek na ostry obraz w ruchu na dalszy plan.   We wszystkich tych sporach leciały na mnie pomyje od "większości". Czasem nawet od 90% forum (Oculus). A jednak miałem rację.  A jeszcze jest mój konik, w którym rację mam zawsze od 20 lat, ale tego tematu wolę unikać.    Także może Ci się to wydawać głupie, ale moim zdaniem mam powody aby się uważać, za może nie tyle eksperta, co kogoś potrafiącego widzieć to, czego nie widzą inni, przede wszystkim w temacie potencjału. Doświadczenie i wyobraźnie pozwala mi widzieć lepiej to, co tracimy przez głupie decyzje krawaciarzy.   Umierając z głodu chętnie zjesz zupę nawet widelcem. Kontekst zysków mi kompletnie zwisa. Już mi dekadę temu pisali, że to dobrze, że AMD czy Nv czy Intel ma mieć drożej dla graczy i wyższą marżę, bo więcej będzie na R&D. A po latach z tych wypowiedzi można się tylko pośmiać. NV ma setki miliardów i co? Od 20016 nie zrobili GPU do gier. OD 2022 nie wydali żadnego GPU przy którym włożono jakąś istotną pracę w poprawę w grach. Intel miał tyle kasy a poszedł w proce które cofnęły wydajność w grach. WALI MNIE sukces wielkich korpo, serio. I ciebie też nie powinien interesować przy rozważaniach nt nextgena z perspektywy graczy.     OK, dzięki za dyskusję, na tydzień  myślę starczy i ja tu stawiam kropkę. Ale ja się spodziewam, że proc w PS6 będzie mocno poniżej 200% mocy PS5, co jest wymagane do 60fps zamiast 30fps (zakładając oczywiście, że na CPU się ten FPS oparł) A jeśli gra ma wyjść na Xbox S to myślę, że CPU PS5 nie utrzyma  (edit: nic powyżej) 40fps w GTA VI nawet przy trybie  240p. a może i skończy na 31-33fps jeśli Rockstar wydusi z tego wszystko pod 30-ci  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...