Skocz do zawartości

Stara karta graficzna, a nowy monitor.

Special-1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie. Posiadam kartę graficzną gt610 2gb. Przed złożeniem nowego komputera chciałem zakupić ten monitor  Dell G2724D i go przetestować
żeby był jak już złożę kompa. Tylko czy jest sens podpinać go do starej karty? W grach go na ten moment nie przetestuje tylko podczas przeglądania
neta youtube i jakiś filmów. Karta graficzna posiada HDMI 1.3a Wiem że nie ustawie max odświeżania monitora ale, czy kolory na tym monitorze nie będą gorsze tak jakbym podpiął go pod nową kartę. Można ten monitor łączyć ze starszą kartą, nie będzie przez to jakiś dziwnych kolorów przez starą kartę ? W ogóle to odpali taki monitor? :E

Witam ponownie. A więc zakupiłem ten monitor https://www.dell.com/pl-pl/shop/monitor-do-gier-dell-27-g2724d/apd/210-bhtk/monitory-i-akcesoria-do-monitorów do tej mojej starej karty gt610 1gb. ona ma złączę hdmi 1.3a w goglach znalazłem że ten standard obsługuje rożdzielczność 2560x1600 75hz Podpiąłem monitor pod hdmi i rozdzielczosc 1920x1080 60hz Co byście poradzili, da się to jakoś zmienić ? Może trzeba coś zaktualizować?  Wiem że to głupio wygląda ale będę zmieniał kompa i chciałem sobie ten monitorek zakupić wcześniej.

Ok w porządku nie szkodzi byłem przygotowany na to. Kompa złożę i będzie ok. Najważniejsze że nie ma w ogóle ips glow, a backlight Bleed jest trochę widoczny w lewym górnym rogu. Ale zobaczymy co będzie za tydzień bo Ponoć że te monitory ips trzeba z nimi odczekać jakiś czas wtedy sprawdzić matrycę.Martwych pikseli też nie ma.

Edytowane przez Special-1

5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Niby powinieneś mieć  co najmniej 75 Hz według tej tabeli 

obraz_2024-11-05_195801022.png

I właśnie te same dane czytałem więc myślałem że bedzie działać. Ale dobrze stara karta jak świat to nie działa. Patrzyłem panelu sterowania i też nie ma tych 75hz.Tak już musi zostać dopóki nie złożę kompa.

@Special-1

A jak to wygląda pod względem kolorów ? Podobno przekłamanie barw w natywnym gamucie jak i sRGB jest duże w tym monitorze nie przeszkadzają  ci tak przesycone kolory czy lubisz takie ? Zmieniałęś coś w ustawieniach ogółem kolory i inne ?  . Ten LG GP 850 Nano IPS też miał bardzo przesycone barwy nawet nie wiem czy czasami jeszcze większe niż ten Dell .Ten Dell nawet chyba na trybie sRGB ma przesycone kolory . A co do tej rozdzielczości  to dziwne , że nie mogłeś odpalić rozdzielczości wqhd na mojej karcie GT 430 1 gb  normalnie odpaliłem rozdzielczość wqhd ale max 60 Hz a według tej stronki maksymalna rozdzielczość dla mojej karty HDMI to 1920x1200.

https://www.gpuzoo.com/GPU-NVIDIA/GeForce_GT_430.html

Edytowane przez katalonczykfcb