Skocz do zawartości

Stara karta graficzna, a nowy monitor.

Special-1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie. Posiadam kartę graficzną gt610 2gb. Przed złożeniem nowego komputera chciałem zakupić ten monitor  Dell G2724D i go przetestować
żeby był jak już złożę kompa. Tylko czy jest sens podpinać go do starej karty? W grach go na ten moment nie przetestuje tylko podczas przeglądania
neta youtube i jakiś filmów. Karta graficzna posiada HDMI 1.3a Wiem że nie ustawie max odświeżania monitora ale, czy kolory na tym monitorze nie będą gorsze tak jakbym podpiął go pod nową kartę. Można ten monitor łączyć ze starszą kartą, nie będzie przez to jakiś dziwnych kolorów przez starą kartę ? W ogóle to odpali taki monitor? :E

Witam ponownie. A więc zakupiłem ten monitor https://www.dell.com/pl-pl/shop/monitor-do-gier-dell-27-g2724d/apd/210-bhtk/monitory-i-akcesoria-do-monitorów do tej mojej starej karty gt610 1gb. ona ma złączę hdmi 1.3a w goglach znalazłem że ten standard obsługuje rożdzielczność 2560x1600 75hz Podpiąłem monitor pod hdmi i rozdzielczosc 1920x1080 60hz Co byście poradzili, da się to jakoś zmienić ? Może trzeba coś zaktualizować?  Wiem że to głupio wygląda ale będę zmieniał kompa i chciałem sobie ten monitorek zakupić wcześniej.

Ok w porządku nie szkodzi byłem przygotowany na to. Kompa złożę i będzie ok. Najważniejsze że nie ma w ogóle ips glow, a backlight Bleed jest trochę widoczny w lewym górnym rogu. Ale zobaczymy co będzie za tydzień bo Ponoć że te monitory ips trzeba z nimi odczekać jakiś czas wtedy sprawdzić matrycę.Martwych pikseli też nie ma.

Edytowane przez Special-1

5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Niby powinieneś mieć  co najmniej 75 Hz według tej tabeli 

obraz_2024-11-05_195801022.png

I właśnie te same dane czytałem więc myślałem że bedzie działać. Ale dobrze stara karta jak świat to nie działa. Patrzyłem panelu sterowania i też nie ma tych 75hz.Tak już musi zostać dopóki nie złożę kompa.

@Special-1

A jak to wygląda pod względem kolorów ? Podobno przekłamanie barw w natywnym gamucie jak i sRGB jest duże w tym monitorze nie przeszkadzają  ci tak przesycone kolory czy lubisz takie ? Zmieniałęś coś w ustawieniach ogółem kolory i inne ?  . Ten LG GP 850 Nano IPS też miał bardzo przesycone barwy nawet nie wiem czy czasami jeszcze większe niż ten Dell .Ten Dell nawet chyba na trybie sRGB ma przesycone kolory . A co do tej rozdzielczości  to dziwne , że nie mogłeś odpalić rozdzielczości wqhd na mojej karcie GT 430 1 gb  normalnie odpaliłem rozdzielczość wqhd ale max 60 Hz a według tej stronki maksymalna rozdzielczość dla mojej karty HDMI to 1920x1200.

https://www.gpuzoo.com/GPU-NVIDIA/GeForce_GT_430.html

Edytowane przez katalonczykfcb

Kolory są w porządku nic nie przestawiałem. Obraz jest nasycony ale nieprzesycony mnie się takie kolory podobają nie widzę za bardzo potrzeby żeby się bawić kolorami. Zmieniam sobie tylko jasność żeby po nocach nie raziło. Nie wszystko takie super monitor za 1000zł ma swoje wady i już. Po bokach lewa prawa jest takie winietowanie widać to na białym tle takie jakby przyciemnienie/cień u mnie te boki ekranu wpadają tak jakby w taki odcień niebieskiego. Natomiast jak na razie mówię jak na razie bo w teście Stilgar mówił coś żeby odczekać tydzień i podjąć ostateczną decyzje trafiłem na monitor bez ips glow i leki backlight Bleed w lewym górnym rogu no i nie ma bad pixeli .Natomiast wykonanie monitora słabe tzn on się prezentuję na biurku bardzo ładnie ale jak się przypatrzysz np na dolną ramkę to nie dolega do samego monitora w dwóch punktach odchylenie tej ramki jakiś 1mm.Opakowanie przyjechało tak jakby stare poobijane trochę po rogach nowe nie powinno tak wyglądać i mam podejrzenia że pochodzi to z jakiegoś zwrotu ten monitor. Na dole ramki mała ryska jest normalnie jej w ogóle nie widać trzeba wziąć latarkę przyświecić pod kątem idealnie na tą ryskę wtedy zobaczysz.Na matrycy też lekka ryska i też jej w ogóle nie widać nawet w dzień słoneczny.Też trzeba zaświecić pod kątem na nią żeby coś zobaczyć. I troszeczkę brudna ta matryca była po wyjęciu z pudła.Na stronie xkomu w opiniach ktoś pisał że dostał takie opakowanie poobijane po rogach i matryca też była brudna. Ale producent też ten monitor po prostu zabezpiecza badziewnie i mogły te ryski powstać z powodu transportu.Tylko że ja mam wrażenie jakeś że ten monitor był już używany.Co byście mi poradzili w tej sytuacji ? Z jednej strony wiadomo jak to jest z monitorem ips można trafić trzy pod rząd z bad pixelami i innymi defektami jak koszmarne podświetlenie a ta sztuka pod tymi względami nie jest taka zła. W ciągłe odsyłanie monitorów też nie mam czasu ani chęci żeby tak się bawić. Jeśli chciałbym zwrócić ten monitor to mówić że dostałem używany i są jakieś ślady na monitorze czy po prostu oddać i nic nie mówić? Jak się dopatrzą pod ostre światło tych dwóch rysek jednej na ramce i drugiej na matrycy to mi zarzucą że to ja zrobiłem i będą nici ze zwrotu.Powiem wam że kupowanie monitorów ips za 1000zł wcale nie jest łatwą rzeczą :E               

A czemu by miała nie dawać? ;) w specyfikacji nie powinno się kłamać :E mam gt610 od zotaca jako kartę rezerwową gdy np sprzedaje normalną i potrzeba mi na chwilę "wyświetlacz pulpitu" posiadam tv 32" fhd 60hz i monitor 27" 1440p 170hz na tv działa po OC 1080p @ 70hz a na monitorze 1440p @ 75hz. Tylko nie zawsze dane odświeżanie jest standardowo do wyboru, może być np 60 a dalej 120 nic pomiędzy i wtedy trzeba tworzyć rozdzielczość niestandardową np z tymi 75hercami.

Edytowane przez Send1N

Ja tam się nie znam aż tak bardzo na szczegółach  tak bardzo więc  stwierdziłem to po tym , że to jest już wiekowy sprzęt dodatkowo jak wspomnisz o takiej karcie gdzieś to większość ci powie , że taka karta to do muzeum i że nawet do pulpitu wyświetlania się nie nadaje  :D  Zastanawia mnie też czy np taka karta która ma starego typu  HDMI 1.3 czy coś podobnego jaki to może mieć wpływ na przepustowość w kablu i w ostateczności jakość obrazu gdzie taki monitor ma HDMI 2.0 ? Ja mam kartę Geforce GT 430 i jak miałem LG GP 850  to nie szło więcej ustawić jak 60 Hz tylko ja nie wiem czy ona obsługuje więcej  Hz bo GT 610 to jednak jest trochę już nowsza karta . Najlepsze jest to , że jak podłączyłem pod TV to nawet obsłużyła rozdzielczość 4k ale przycinało xd . Tego GP 850 to kupiłem bo chciałem zmienić ze starego LG Flatron e2350v którego mam ponad 10 lat fajny monitor idzie jeszcze robić ale matryca wysiada naprawiać się już nie da i w maju 2023 roku jak go kupiłem kosztował 1700 zł teraz na promocji jest za 900 zł to szybko oddałem bo oczy tak bolały , że masakra . Kiedy go kupowałem to nie wiedziałem o wielu rzeczach dopiero z czasem zacząłem się dowiadywać coraz to więcej ale i tak pewnie jeszcze wszystkiego nie wiem co mogło być przyczyną że oczy tak bolały a powodów może być dużo każdy mówi co innego  , że to Nano IPS , stroboskop , podświetlenie PWM , bardzo mocne przesycenie kolorów sRGB około 140 % a ja nie lubie przesyconych kolorów a ten LG bardzo takie miał a teraz większość monitorów takich jest i niby najlepiej jak jest sRGB 100 % . Ja chciałem tylko zmienić po tylu latach i miało być ok w życiu się nie spodziewałem , że takie coś będzie i ostatecznie wróciłem do starego od tego czasu żadnego innego nie próbowałem bo mi się już nie chciało .  Myślałem , że zmniejszenie jasności pomoże ale to nic nie dało . Przy starym oczy nie bolą i praktycznie nic nie trzeba było robić przy starym. Dodatkowo to się jeszcze zastanawiałem czy faktycznie to może on tak nie działał dobrze przez tą kartę graficzną . I jeszcze odnośnie tego ostatnio PWM : " Polega ona na tym, że podświetlenie jest cyklicznie wyłączane przez sterownik elektroniczny, sprawiając wrażenie, że ekran staje się ciemniejszy" . Nie pamiętam dobrze ale wydaje mi się , że przy bardzo małej jasności ekeran właśnie tak robił . Tyle przyczyn tego a może jest tego jeszcze więcej i weź bądź tu mądry x

Za dużo się rozpisałem ale tego wszystkiego się nazbierało jedno na drugie może mieć wpływ  XD

Jeszcze może być taka opcja , że moje oczy się przyzwyczaiły do jednego monitora po tylu latach :)

Edytowane przez katalonczykfcb

Mnie też oczy trochę bolały, ale jak ustawiłem jasność 25% po zmroku to było ok. Monitor poszedł na zwrot ponieważ nie był to nowy produkt, na 101% pochodził ze zwrotu a dałem 1100zł. Raz że świadczył o tym karton, a po jednym transporcie wyglądał by nieco lepiej, a dwa  były ślady na monitorze świadczące że ktoś go macał. Jeszcze ta rozdzielczość, 1920x1080 przy 27 cali to lipa po prostu nie dałem rady tego zmienić. Winietowanie na białym tle po bokach ekranu też lipa i tyle, a to miał być monitor na lata, Żadnego monitora już nie kupuję dopóki nie złożę kompa, a już na pewno nie z takich dużych sieci jak xkom, czy morele. Zawsze CI wcisną produkt używany taki jak monitor, obudowa, karta graficzna, i kwiatki do wazonu na parapet do babci Kazimiery:E  

Ja miałem jasność jeszcze mniejszą a to i tak nie nie pomogło a monitor z xkomu i raczej to była nówka sztuka wszystko elegancko zapakowane nie było widać śladów użytkowania żadnych problemów ze zwrotem nic z tych rzeczy  .  Dziwne jest to , że nie mogłeś ustawić większej rozdzielczość niż Full HD na tym nowym monitorze .

5 minut temu, katalonczykfcb napisał(a):

Ja miałem jasność jeszcze mniejszą a to i tak nie nie pomogło a monitor z xkomu i raczej to była nówka sztuka wszystko elegancko zapakowane nie było widać śladów użytkowania żadnych problemów ze zwrotem nic z tych rzeczy  .  Dziwne jest to , że nie mogłeś ustawić większej rozdzielczość niż Full HD na tym nowym monitorze .

Wiesz nad czym się zastanawiałem? Moja karta graficzna mogła mieć przelutowane hdmi na starszą wersję bo ta nowsza uległa awarii albo coś w ten deseń, ale pewnie sobie to wmówiłem przez niezbyt udany zakup zwłaszcza, że to był używany monitor.