Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Płyta główna do 300Funtów.

https://www.overclockers.co.uk/asus-rog-strix-b850-e-gaming-wifi-socket-am5-ddr5-atx-motherboard-mot-asu-03840.html

https://www.overclockers.co.uk/gigabyte-x870e-aorus-elite-wifi7-socket-am5-ddr5-atx-motherboard-mot-gig-03318.html

Zależy na wyświetlaczu kodu błędów.

Znajdzie się coś lepszego?

Która z tych dwóch będzie lepszym wyborem?

Edytowane przez ostryb
Opublikowano
15 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Dwa światy które praktycznie się przenikają.

jak się maja tak przenikać to b650 też właściwie się od b850 nie różni

bo grafikę na 5.0 praktycznie każdy wspiera, a b850 usb 4.0 nie każdy itd itp

7 minut temu, ostryb napisał(a):

Czyli Aorus i nic lepszego w tej cenie raczej nie znajdę.

nie wiemy tego co tam u ciebie jest dostępne

osobiście bym wybrał pewnie x870e ale msi tomahawk

ktoś inny powie że ma alc 4080 i go skreślił,  ty nie bierzesz pod uwagę płyt bez wyświetlacza..

za rog strixa trzeba duckę kasy dopłacić, bo to rog

spokojnie szukać moim zdaniem, sprzedaż płyt spada, bo ludzie przez brak grafik i pamięci znacznie ograniczyli budowę nowych pc , 

• Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Potrzebuję płytkę pod 9900X, komp do Adobe After Effects (pierwotnie miał być na intelu 14700k i ddr4). 5070ti, samsung 990pro 2tb (może dołożę jeszcze 1tb pod bufor), ramu planuję 64gb upolować, zasilacz rm1000x (alternatywnie rm850x), obudowa frame 5000d. 

Chętnie X870 lub X870E. Co polecacie? Ok 1000-1200zł budżetu. 

Pozdrawiam!

Edytowane przez Rafe
Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Prześledź chociaż połowicznie ten temat i dojdziesz do wniosku że do takich wymagań x870 ci zupełnie nie potrzebne i wystarczy coś z b850 nawet i b650 ;) chyba że chcesz wydać już cały budżet i z jakiegoś powodu musi być x870 :E to np https://www.ceneo.pl/174073318

Dwa dyski nvme, może jakimś przypadkiem kiedyś drugie gpu (nie neguję montażu dwóch chociaż w praktyce lepiej jedno mocniejsze). A co z Asusami? Bo czytam że padają na nich procki...

Opublikowano

To jest loteria, najwięcej niby padło na asrockach :E ale to głównie tyczy się 9800x3d :hihot: z dwoma dyskami nie będzie problemu na żadnej płycie jeżeli chodzi o linie pci-e, z tymi dwoma kartami graficznymi to chyba cofnąłeś się w czasie :P 5070ti nawet nie ma możliwości łączenia, czasy SLI mineły X lat temu.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Prześledź chociaż połowicznie ten temat i dojdziesz do wniosku

wystarczą dwie , trzy ostatnie strony, w kołko te same pytania i te same odpowiedzi...

14 godzin temu, Rafe napisał(a):

komp do Adobe After Effects (pierwotnie miał być na intelu 14700k i ddr4).

a ja zapytam czemu amd a nie intel ? co przewazyło przy adobe after effects ?

pomijając wybór płyty ddr4 a ddr5 

z czystej ciekawości pytam.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

wystarczą dwie , trzy ostatnie strony, w kołko te same pytania i te same odpowiedzi...

a ja zapytam czemu amd a nie intel ? co przewazyło przy adobe after effects ?

pomijając wybór płyty ddr4 a ddr5 

z czystej ciekawości pytam.

Przeczytam sobie co tam było pisane, racja. W weekend będę miał czas.

To fakt, miałem kupować Intela 14700k, żeby uniknąć kosztów pod ddr4 które mam. Ale miałem odpowiedzi że bez sensu się tak cofać w czasie z pamięciami a rym bardziej że 1700 to już podstawka martwa i w ogóle... 1851 (dobrze piszę? ) nie chciałem bo wybór procesorów to żart a wydajnościowo niewiele lepiej jak w 1700... Według benchmarków puget bench 9900x wypada nieznacznie słabiej a miejscami lepiej od 14700k, adobe usprawnia soft i te różnice się zacierają a nawet jest poprawa na korzyść amd. I na am5 pewnie jeszcze będzie z jedną generacja procesorów więc jest bardziej przyszłościowe. 

Rozumiem że skoro zadałeś pytanie to masz wiedzę o after effects? Może mi coś podpowiesz? Komp dla żony, ona robi grafikę i animacje a ja jej dobieram. Niestety jestem w plecy od Z97 bo to moja aktualna platforma, niekatywna zresztą od miesięcy po awarii zasilacza i z powodu braku czasu :P

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miro napisał(a):

nie, nie , zwykła ciekawość, bo zawsze było że do profi to tylko intel 

Tak, zgadza się bo AE najlepiej służyły wysokie taktowanie procesora, nie koniecznie ilość rdzeni. Ale Adobe to zmienia z poprawkami i obecnie ilość rdzeni zaczyna mieć znaczenie. Puget Bench fajnie to opisuje i pokazują w testach, dla gpu I dla ramu też (tutaj ddr4 3000 wypadało praktycznie tak samo jak ddr5 6000 😅 ) więc bardziej ilość niż szybkość pamięci ma znaczenie. No i cache więc szybki dysk znacznie przyspiesza pracę AE. Nvidia także wskazana ze względu na kodeki obsługiwane. Trochę siedziałem nad tym, nadal mało ale zaobserwowałem ze trendy się zmieniają z aktualizacjami. Jak wyjdzie nowy intel to może też coś się zmieni ale to nie nadąży człowiek i nie te czasy żeby kompa co 1-2 lata wymieniać...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dwie karty to  bifurkacja  - będą pracować 2 x pcie5 x8 tylko w topowych płytach

w 870 poza budżetem, ew 670 carbon by się łapał  jakbyś znalazł
poza tym na 2 m2 ssd to  cokolwiek z850 czy nawet b650 da radę

Edytowane przez bofff