Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy pod RTX 5090/ amd 9800xt

Wuadator

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zaczynam składać komputer, gdyż pora przesiąść się na coś nowszego. Nadeszła pora, żeby zacząć coś zamawiać.

Mam kilka podzespołów, których raczej nie chciałbym zmieniać, ale też liczę na rady od Was :)

Obudowa: lian li O11 dynamic evo xl - tutaj nie wiem, czy brać czarną, czy białą i bawić się z wentylatorami białymi i podświetleniem RGB ( Najbardziej podoba mi się biały setup z niebieskim podświetleniem, ale w sumie sam nie wiem, czy potrzebuję tego do szczęścia i czy nie wziąć czarnej budy i normalnych, czarnych wentylatorów :D) 

Zasilacz : Dark power pro 13 1600 W- Tak wiem, że za mocny, natomiast ma 2 wyjścia pod 12VHPWR,a nie wiadomo, czy 5090 nie będzie potrzebować 2 wyjść z zasilacza, poza tym, jak nie będzie hardkorowo obciążowy w stosunku do mocy, to powinien ciszej chodzić ( tak myślę, możecie mnie wyprowadzić z błędu :) ). Czy możecie ewentualnie doradzić jakiś inny, porządny zasilacz o podobnej specyfikacji ?

Chłodzenie: raczej będę próbował Arctic luquid freezer III 420 ( i albo czarny bez lampek, albo biały z RGB w zależności od setupu),  ale to poczekam na testy z 9800x3d

Wentylatory: I tutaj jestem kompletnie pogubiony. W moim obecnym zestawie mam Arctic PWM PST 12 i jestem z nich zadowolony. Myślałem o kupnie 11 wentylatorów P14 ( 3 na wlot z boku obudowy, 3 na wlot z dołu, 2 na wylot z tyłu i 3 na górę do AiO, żeby zrobić push pull- tutaj znalazłem na Youtubach filmik kilka miesięcy temu, że liquid freezer III 420, w setupie push/pull chodzi dużo ciszej i jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o chłodzenie, a w tej obudowie ładnie to się wszystko pomieści w środku).

Procesor: 9800x3d

Płyta główna: Myślałem, nad Asrockiem X870E Nova WIFI, nawet wczoraj miałem już zacząć zamawiać i ściągnąć z proshopa, ale dzisiaj już widzę, że jest niedostępna.

Wiem, że dużo osób poleca platformę pod x670, ale mimo wszystko chciałbym wejść w x 870- tutaj też dzisiaj się pewnie okaże, jak nowe procesory reagują na taktowanie pamięci RAM i czy cokolwiek powyżej 6000 mhz jest potrzebne. Będę miał 2 dyski nvme ( jeden z obecnego komputera 1 TB i jeden chcę kupić, powiedzmy 2 tb) i zastanawiam się, która płyta będzie dla mnie najlepsza. Całe życie byłem "intelowcem" więc kręcenie pamięci i procesora strasznie mnie jara i ustawienie tego, co mam w sygnaturce zajęło mi dobre 2 tygodnie, ale byłem mega usatysfakcjonowany i jeśli grzebanie w pamięciach/procesorze może dać jakieś wymierne korzyści, to nie chciałbym, żeby mnie płyta ograniczała, natomiast też powyżej 2000 zł raczej nie chciałbym wydawać na płytę główną, bo aż takich różnic w topowych modelach chyba nie ma. Zastanawiam się jeszcze nad taichi, bo ma lepszą sekcję zasilania, ale w sumie już sam się pogubiłem po kilkudniowej lekturze forum...

Dysk: tu prosiłbym o polecenie jakiegoś dysku nvme 2 TB, najlepiej 5 generacji, bo  ma posłużyć ładne kilka lat

RAM: tu myślę, że poczekam na dzisiejsze testy 9800x3d, ale przydałoby mi się 64 gb, z racji tego, że programy, w których pracuję, lubią zjadać ram ( żeby nie było- 90% gry, 10% praca- czasem muszę popracować z domu)

Karta graficzna: tutaj czekam na premierę, jeśli do 12k będzie 5090, to pewnie kupię, zobaczymy co będzie, do tego czasu, przekładam swoją 3080

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :) 

załączam link do video z testem liquid freezera z setupem push pull:

Edytowane przez Wuadator

Obudowa. Ma właśnie te obudowę czarną z wentylatorami RGB.

Więc czy białą czy czarną wybierzesz to RGB daje radę. 

Dysk. Crucial T705 mam poprzedni model T700 i spisuje się bezproblemowo. 

Ram. Jeszcze bym poczekał chwilę na testy jak to dokładnie wygląda.

W poprzedniej seri AMD nie było sensu kupować więcej jak 6400MHz.

Jak pod gry to 64GB to za dużo i 32GB w zupełności wystarczy.

Wentylatory. Kup takie same jakie będziesz miał na chłodnicy. 

Będzie lepiej wyglądać w skrzynce.

Ja kupiłem do skrzynki Corsair QL wentylatory i ostatnio na chłodnicy Arctic luquid freezer II 420 wymieniłem na te same i obrazu komputer moim zdaniem lepiej wygląda. 

Tak to umnie wygląda 

https://www.dropbox.com/scl/fo/upan8hcn04iwd9qxbj4s6/h?rlkey=bvxxh2hn33tnuq58fe60twdkv&st=bzbgfqst&dl=0

Tu zmiana wentylatorów na chłodnicy 

https://www.dropbox.com/scl/fi/kgmhea377p6wd8obmac5f/20240929_152409.jpg?rlkey=q0ufbvk1w4bwin8je0u3as137&st=9j18qtjc&dl=0

Edytowane przez ostryb

Testy ramu są: https://www.techspot.com/review/2915-amd-ryzen-7-9800x3d/ - kontroler pamięci ten sam co w serii 7000 cudów nie będzie

6000cl30 starczy spokojnie taki goodram 64gb pod gierki i programy: https://www.ceneo.pl/157489813

x870/x870e to zmienione nazwy dla b650e/x670e chipset taki sam promotory 21 pojedynczy w B650, B650E i X870, podwójny w X670, X670E i X870E + dodana obsługa usb gen4. Więc zabieg marketingowy ceny wyższe a nic nie wnoszą.

Chcesz Asrocka bierz X670E Steel Legend: https://www.ceneo.pl/140536534

Zasilacz za mocny taki np NZXT C1200 Gold ATX 3.1 za pół ceny spokojnie z zapasem starczy: https://www.amazon.pl/NZXT-C1200-Gold-ATX-kondensatorów/dp/B0DCJCQZDC?th=1

Jeśli będzie wersja 5090 z ponad 600w poboru to ja bym takiego GPU nie brał bez mocnej klimy w domu:)

Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

6000

Masz rację 6000MHz coś mi się pomyliło. 

Czyli z 9800X3D też nie ma sensu się pchać w mocniejsze ramy?

Do autora, najpierw zdecyduj jaki kolor skrzynki bo jak będziesz decydować o płycie głównej to dobrze by było dopasować kolorystycznie.

Czarna płyta w białej nie będzie dobrze wyglądać i na odwrót. 

Teraz, ostryb napisał(a):

Masz rację 6000MHz coś mi się pomyliło. 

Czyli z 9800X3D też nie ma sensu się pchać w mocniejsze ramy

6400 czy 6200 pójdzie na wielu CPU ale czy to da nawet 1% raczej nie więc lepszy pewniak 6000. Chyba że ktoś lubi kręcić samemu to można wykręcić np 6400cl28 dla tych 2% ale to nie na 64gb znów

Hmm  Ramy najlepiej jest 6000Hz, max 6400 jeśli jeszcze cena normalna w sklepie to można sie połasić...
NVME 5 generacji to jedynie viper wydał oficjalnie, ale jeszcze w sklepach nie palą się z ich zamówieniami.
Ale patrzyłem po testach to między tymi NVME nie ma dużego przeskoku nawet między SSD a NVME nie ma też dużego szału jedynie gdzie jest ta różnica to przy naprawdę ciężkich plikach,
Czyli jak ktoś dużo video obrabia.

Co do chłodzenia ja wole jednak powietrzem chłodzić i tutaj noctua leci co chyba nie jest żadnym zaskoczeniem w wyborze.
Podobnie jak z dodatkowymi wentylatorami do budy. 

Myślę, że jak autor składa kompa za tyle kasy to lepiej zainwestować w lepszy zasilacz. O tym NZXT jest dużo opinii, że cewki lubią piszczeć. Jakby to pojedyncza opinia była, to ok, ale jak jest tego więcej to znaczy, że coś jest na rzeczy.

Można zerknąć na Fortrona: https://www.x-kom.pl/p/1273520-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-ptm-pro-1650w-80-plus-platinum-atx-31.html - wiadomo, że kosmiczny zapas mocy ale cena nie jest zła, a zasiłka bardzo dobra.

Edytowane przez Dirian

12 minut temu, Quassar napisał(a):

Hmm  Ramy najlepiej jest 6000Hz, max 6400 jeśli jeszcze cena normalna w sklepie to można sie połasić...
NVME 5 generacji to jedynie viper wydał oficjalnie, ale jeszcze w sklepach nie palą się z ich zamówieniami.
Ale patrzyłem po testach to między tymi NVME nie ma dużego przeskoku nawet między SSD a NVME nie ma też dużego szału jedynie gdzie jest ta różnica to przy naprawdę ciężkich plikach,
Czyli jak ktoś dużo video obrabia.

Co do chłodzenia ja wole jednak powietrzem chłodzić i tutaj noctua leci co chyba nie jest żadnym zaskoczeniem w wyborze.
Podobnie jak z dodatkowymi wentylatorami do budy. 

Chyba masz rację, video nie obrabiam, wezmę dysk nvme 4.0 za pół ceny 5.0. 

Co do chlodzenia, to mam liquid freezer III i jestem mega zadowolony, jeśli chodzi o powietrze, to raz miałem do 8700k i nigdy więcej xD ( ramy przykryte radiatorem, problem ze zmianą chlodzenia , montażem- daj spokój:) )

Teraz zmiana pasty z czyszczeniem zajmuje mi do 10 minut :)

12 minut temu, Wuadator napisał(a):

Chyba masz rację, video nie obrabiam, wezmę dysk nvme 4.0 za pół ceny 5.0. 

Co do chlodzenia, to mam liquid freezer III i jestem mega zadowolony, jeśli chodzi o powietrze, to raz miałem do 8700k i nigdy więcej xD ( ramy przykryte radiatorem, problem ze zmianą chlodzenia , montażem- daj spokój:) )

Teraz zmiana pasty z czyszczeniem zajmuje mi do 10 minut :)

z NVME 4
Polecam WD Black lub Viper oba fajne.
Za mobo możesz jeszcze popatrzeć może znajdzie sie inna płyta co ma więcej wejść z wyższym standardzie a nie mix troche słabych trochę szybkich.

34 minuty temu, Quassar napisał(a):

z NVME 4
Polecam WD Black lub Viper oba fajne.
Za mobo możesz jeszcze popatrzeć może znajdzie sie inna płyta co ma więcej wejść z wyższym standardzie a nie mix troche słabych trochę szybkich.

Płytę już kupiłem. Procesor tez. Plyta w sumie może pójść na wymianę za dopłatą pewnie w morelqch.

nie znam się na tej platformie ( całe życie intel), dużo osób polecało, to wziąłem:)

19 minut temu, Wuadator napisał(a):

Płytę już kupiłem. Procesor tez. Plyta w sumie może pójść na wymianę za dopłatą pewnie w morelqch.

nie znam się na tej platformie ( całe życie intel), dużo osób polecało, to wziąłem:)

a co to ma platforma do gadania bebechy plyta główna zwykle ma prawie identyczne co intel tylko inny socet ma na procka.

Na resztę rzeczy należy zwracać uwagę tak samo.
Ile wejść USB potrzebujesz... jakiego są standardu czy są to 3.0 czy są nowsze 3.2 a może najnowsze 4.0 bo już te drogie je mają..

Wejścia niektóre płyty mają nawet 2x HDMI lub HDMI + displayport (dobre jak ktoś ma procka z integrą) 
Jakie wejścia pod karte  sieciową większość daje 2.5Ghz te lepsze już nawet 5.0 i ile gniazd.
Antenty pod Wi-Fi/Bluethooth

Wejścia PCI-e
Ile wejść pod sata ile pod M2 (nvme) i jakie standardy.
Sekcja zasilania płyty

Wejścia wewnętrzne jak chcesz kupić i wpiąć jakiś adapter pod kieszeń.

Sporo tych rzeczy jest.
W zależności kto co potrzebuje i ile tego potrzebuje szczególnie jak ktoś wpina dużo rzeczy do kompa 
NP dyski zewnętrzne, NAS, Pady czy np VR google.

No ale to już kwestia indywidualna kto ile tego potrzebuje. 

Plus na korzyść AMD wzglem intela taka że głupi intel skąpił na liniach i teraz AMD można podpiąć 2 szybkie NVME a na intelu tylko 1 gniazdo jest szybkie reszta wolniejsza :P

Edytowane przez Quassar