Skocz do zawartości

Goodram PX500 1TB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy korzystaliście z tego dysku i jeśli tak to, czy nie było z nim problemów?

Chcę go włożyć do zewnętrznej obudowy więc nie są mi potrzebne wybitne parametry. Jako dysk systemowy zamontuję kupiony już jakiś czas temu KC3000 1TB.

Orientujecie się co Goodram obecnie produkuje u nas?

Z tymi konfiguracjami na SM2263 (obojętnie, pod jaką naklejką - w praktyce to wszystko jedno i to samo, te same pamięci, ta sama topologia PCB, nawet ten sam kolor laminatu) to ja bym uważał. Jak przychodzi co do czego, to często się okazuje, że dobrze rozwiązane w tym modelu wyrównywanie zużycia układów NAND zanim dojdzie do ostatecznej awarii solidnie dojeżdża pamięci i przy odczycie często się okazuje, że kilkanaście do nawet 30 % stron czyta się z błędami. Z kolei dość równomierna dystrybucja defektów powoduje, że większość, zwłaszcza dużych plików jest uszkodzonych. Jak komuś zależy na danych, lepiej je trzymać na dysku twardym, a SSD pod system i programy, by wykorzystać wydajność. I przy wyraźnym spadku wydajności od razu wymiana, bez czekania na awarię. 

Kupiłem Goodram PX700 1TB.

Dane przechowuję głównie na jednotalerzowych HDD Seagate 320GB, i dwóch 1TB. Od kilkunastu lat na kopie mam zewnętrzny 3,5" dysk 500GB (nie pamiętam producenta). Przez większość czasu jest wyłączony.

Podstawowy nośnik do archiwizacji to zewnętrzy konsumencki Seagate 8TB. Krótkookresowa kopia to Adata 2,5"z jakimś dyskiem 1TB. Teraz dokupiłem recertyfikowany przez producenta Seagate Exos 6TB.

Edytowane przez indexinfio