amarox 0 Opublikowano 9 Marca 2016 Opublikowano 9 Marca 2016 siemka posiadam starą płytę gigabyte k7n400 pro2 (albo jakoś tak) i procesor athlon xp jakiś czas temu komp zaczął się bardzo długo wyłącząc - trwa to nawet 4-5 min od wciśnięcia wyłącz system (system to win xp pro sp3) sprawdziłem już proc, pamięci, dysk i zasilacz i problem nie ustąpił więc to chyba wina płyty od razu mówie że rozwiązanie typu kup nowe nie wchodzi w gre - nie potrzebuje nowego, komp ten służy mi tylko do sterowania frezarka i jego moc jest wystarczająca czy jest jakiś sposób aby to naprawić?
Vesther 3 Opublikowano 9 Marca 2016 Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) W którym momencie stoi system? Między włączeniem zasilania a POST, na ekranie splashowym "GIGABYTE", ekranie ładowania systemu operacyjnego? Jeżeli nie zmieniło się nic w konfiguracji BIOS (od 2004 mogła bateria CMOS paść) a problem się pojawił nagle, to resztę sprzętu sprawdzić jeszcze raz, bo nie brzmi jak problem z płytą. Edit: Ups, przeczytałem że wiesza się przy włączaniu. Edytowane 9 Marca 2016 przez Vesther
amarox 0 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Opublikowano 9 Marca 2016 freezuje na samym końcu wyłączania kompa gaśnie już monitor, a dalej się wentylatory kręcą i gdzieś po 5 min ostatecznie się wyłącza
kondzi0 2 Opublikowano 9 Marca 2016 Opublikowano 9 Marca 2016 a słychać przez ten czas jak pracuje dysk? mruga dioda hdd?
tesel 6 Opublikowano 9 Marca 2016 Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Jeżeli nie masz jakiś fajnych ustawień biosa, to spróbuj odłączyć PC od zasilania i wyciągnąć baterię z płyty głównej na około minutę (przy okazji sprawdzić czy nie padła, jak tak to wymienić) włożyć z powrotem i uruchomić, raz mi to uratowało tyłek, mimo że nic nie grzebałem. Możesz też skopiować ważne pliki na nośnik zewnętrzny i zrobić format dysku. Edytowane 9 Marca 2016 przez tesel
amarox 0 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Opublikowano 10 Marca 2016 sory, że tyle nie odpisywałem 23 godziny temu, kondzi0 napisał: a słychać przez ten czas jak pracuje dysk? mruga dioda hdd? tak 23 godziny temu, tesel napisał: Jeżeli nie masz jakiś fajnych ustawień biosa, to spróbuj odłączyć PC od zasilania i wyciągnąć baterię z płyty głównej na około minutę (przy okazji sprawdzić czy nie padła, jak tak to wymienić) włożyć z powrotem i uruchomić, raz mi to uratowało tyłek, mimo że nic nie grzebałem. po przywróceniu ustawień bałem się że komp padł do reszty - jak uruchamiałem to chyba z 5 minut zanim się załączył ale teraz przy drugim uruchomieniu już normalnie tylko problemu to nie rozwiązało
kondzi0 2 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Sprawdzałeś dysk HDTune? Jeśli dysk pracuje być może system ma problem z zapisaniem danych, przez co nie może się wtedy wyłączyć. Jeśli dysk sprawny to bym spróbował aktualizować BIOS, aczkolwiek wątpię żeby pomogło. Jak nie sprawdzałeś SMART dysku to pobierz HDTune i wrzuć screena Edytowane 10 Marca 2016 przez kondzi0
tesel 6 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 Format może rozwiązać sprawę, bo windows XP może czasem sam z siebie zacząć zmulać , ale jakby żadna solucja nie pomogła, zawsze możesz tanio kupić nową płytę główną.https://allegro.pl/plyty-glowne-socket-a-athlon-duron-4275?offerTypeBuyNow=1
amarox 0 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Opublikowano 10 Marca 2016 ten HDTune to ten program https://www.programosy.pl/program,hd-tune.html ??? jeśli ten to dzieje sie coś dziwnego jak go odpalam wystarczy że wybiore jakąkolwiek opcje i totalna zawiecha tylko reset pomaga jest jakiś inny soft do tego ??? czy po prostu moge być pewny że to dysk - choć to dziwne bo dysk był sprawdzany jak mówi sklepik na osiedlu gdzie oddałem tego kompa na serwis
kondzi0 2 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) https://www.hdtune.com/files/hdtunepro_560_trial.exe PobIerz z tego linku, zainstaluj i wrzuć tu screena z zakładki Health @EDIT: Jeśli łapie zwiechy to jestem na 80% pewny że to wina dysku Edytowane 10 Marca 2016 przez kondzi0
amarox 0 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Opublikowano 10 Marca 2016 pobrałem z tego linka i to samo jest co z tego innego wybieram opcje i winda wisi
kondzi0 2 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 Hmmm, to crystal disk info https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfoInstaller-en spróbuj, jak nie zadziała no to podejrzane bardzo
amarox 0 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Opublikowano 10 Marca 2016 ehh jednak mi się udało za trzecim razem wszystko na czerwono czyli dysk jednak dziwne bo mówili że sprawdzony ale no nic dzięki za pomoc jeszcze mi tylko powiedzcie opłaca się wymieniać dysk na nowy w takim starociu ??? nobo używki to chyba nie ma co kupować bo to niewiadomo ile podziała
kondzi0 2 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 W sklepie zrobili Cię w balona, wszystko wskazywało ewidentnie na dysk Pokaż jeszcze dla pewności tego screena z tej zakładki health, z chęcią popatrzę jak bardzo zrobili w balona. Uważam że warto się rozejrzeć za używką, znalazłem pierwszą lepszą propozycję na SATA bo zdaje się że ta płytka ma SATA: https://allegro.pl/hdd-320gb-sata-2-hitachi-16m-7200-gw-24mies-fv23-i5887631228.html Ma gwarancję na rok nawet, więc nie takie głupie
amarox 0 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Opublikowano 10 Marca 2016 kurde nie zrobiłem go a już odpiąłem kompa żeby podpiąć innego tymczasowo ale było czerwono w reallocated sector cont czy coś takiego i coś tam jeszcze w temperature zaznaczone
kondzi0 2 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 No to dysk uwalony tak w skrócie Musisz rozejrzeć się za nowym (używanym), dyskiem lub relatywnie lepszym komputerem za np 300-400 zł Decyzja należy do Ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi