Skocz do zawartości

stara płyta socket a problem


amarox

Recommended Posts

siemka posiadam starą płytę gigabyte k7n400 pro2 (albo jakoś tak) i procesor athlon xp 

jakiś czas temu komp zaczął się bardzo długo wyłącząc - trwa to nawet 4-5 min od wciśnięcia wyłącz system (system to win xp pro sp3)

sprawdziłem już proc, pamięci, dysk i zasilacz i problem nie ustąpił więc to chyba wina płyty

od razu mówie że rozwiązanie typu kup nowe nie wchodzi w gre - nie potrzebuje nowego, komp ten służy mi tylko do sterowania frezarka i jego moc jest wystarczająca

 

czy jest jakiś sposób aby to naprawić? 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W którym momencie stoi system? Między włączeniem zasilania a POST, na ekranie splashowym "GIGABYTE", ekranie ładowania systemu operacyjnego?

Jeżeli nie zmieniło się nic w konfiguracji BIOS (od 2004 mogła bateria CMOS paść) a problem się pojawił nagle, to resztę sprzętu sprawdzić jeszcze raz, bo nie brzmi jak problem z płytą.

Edit: Ups, przeczytałem że wiesza się przy włączaniu.

Edytowano przez Vesther
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie masz jakiś fajnych ustawień biosa, to spróbuj odłączyć PC od zasilania i wyciągnąć baterię z płyty głównej na około minutę (przy okazji sprawdzić czy nie padła, jak tak to wymienić) włożyć z powrotem i uruchomić, raz mi to uratowało tyłek, mimo że nic nie grzebałem.

Możesz też skopiować ważne pliki na nośnik zewnętrzny i zrobić format dysku.

Edytowano przez tesel
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sory, że tyle nie odpisywałem

23 godziny temu, kondzi0 napisał:

a słychać przez ten czas jak pracuje dysk? mruga dioda hdd? 

tak

23 godziny temu, tesel napisał:

Jeżeli nie masz jakiś fajnych ustawień biosa, to spróbuj odłączyć PC od zasilania i wyciągnąć baterię z płyty głównej na około minutę (przy okazji sprawdzić czy nie padła, jak tak to wymienić) włożyć z powrotem i uruchomić, raz mi to uratowało tyłek, mimo że nic nie grzebałem.

po przywróceniu ustawień bałem się że komp padł do reszty - jak uruchamiałem to chyba z 5 minut zanim się załączył

ale teraz przy drugim uruchomieniu już normalnie

tylko problemu to nie rozwiązało

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałeś dysk HDTune? Jeśli dysk pracuje być może system ma problem z zapisaniem danych, przez co nie może się wtedy wyłączyć. 

Jeśli dysk sprawny to bym spróbował aktualizować BIOS, aczkolwiek wątpię żeby pomogło.

Jak nie sprawdzałeś SMART dysku to pobierz HDTune i wrzuć screena :)

Edytowano przez kondzi0
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten HDTune to ten program http://www.programosy.pl/program,hd-tune.html

???

jeśli ten to dzieje sie coś dziwnego jak go odpalam

wystarczy że wybiore jakąkolwiek opcje i totalna zawiecha

tylko reset pomaga

jest jakiś inny soft do tego ???

czy po prostu moge być pewny że to dysk - choć to dziwne bo dysk był sprawdzany jak mówi sklepik na osiedlu gdzie oddałem tego kompa na serwis

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ehh jednak mi się udało za trzecim razem

wszystko na czerwono czyli dysk jednak

dziwne bo mówili że sprawdzony

ale no nic dzięki za pomoc

 

jeszcze mi tylko powiedzcie

opłaca się wymieniać dysk na nowy w takim starociu ???

nobo używki to chyba nie ma co kupować bo to niewiadomo ile podziała

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sklepie zrobili Cię w balona, wszystko wskazywało ewidentnie na dysk :D 

Pokaż jeszcze dla pewności tego screena z tej zakładki health, z chęcią popatrzę jak bardzo zrobili w balona.

Uważam że warto się rozejrzeć za używką, znalazłem pierwszą lepszą propozycję na SATA bo zdaje się że ta płytka ma SATA: http://allegro.pl/hdd-320gb-sata-2-hitachi-16m-7200-gw-24mies-fv23-i5887631228.html Ma gwarancję na rok nawet, więc nie takie głupie :D

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Igrz locked this topic
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
×
×
  • Utwórz nowe...