Skocz do zawartości

Komputer 12-14k coś około tego. ( Grafik komputerowy Modelowanie 3D / Mocne granie )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No jakiś czas temu padł mi RTX 2070
W sumie i tak miałem kupować cały nowy komputer, ale szkoda że mi grafika padłą bo jeszcze z jeden dobry rok by spokojnie wystarczyła..

No nić zdarza się.

Ogólnie komputer będzie do wszystkiego i to dosłownie do wszystkiego.
Lubię pograć w gry, po czasie gier komp mi służy jako sprzęt do pracy z grafią komputerową i to dość ciężką Zbrush, Substaince painter Maya/Mari i parę innych musze się w końcu zabrać za jakiś silnik typu Unreal.
No i chce dużą ilość ram już teraz na starej podstawce mam 32GB a zużycie sięga mi po 24GB ale wyżej nie daje bo i tak procek trochę za słaby był ale teraz jak kupie mocniejszy to pewnie i ram wskoczy z racji na większe poly i rozdzielczość na której będę pracować. 

Trochę poczytałem na necie i w testach najlepiej ceny do jakości wypadają z najnowszych DDR5 6000Mhz
Tylko pytanie czy da rade jakieś dorwać zestaw żeby miał np 128 GB ram i dalej utrzymał 6000mhz bo sporo kości ma spadki i mało który zestaw da rade takie taktowanie utrzymać przy takiej ilości.
Przy doborze DDR3 14 lat temu też miałem podobną sytuacje ale udało mi się dorwać predatory które nawet przy 32GB ddr3 miały nawet 2400mhz dzięki czemu mogłem zbić taktowanie na niższe i ustawić niższy  timming. 

Tak że czekam na wasze sugestie i propozycje.
A zestaw raczej z chłodzeniem powietrznym z racji tego że ja kupuje kompa raz a konkretnie na 10-14 lat ( gdzie po okresie 6-7 lat wymieniam jedynie grafikę co 3-4 generacje )
A boje sie że tyle lat mi nie wytrzyma coś w chłodzeniu cieczą i kompa zaleje.

Mam w domu 800W Seasonic Prime Platinum i myślę że nie ma sensu kupować kolejnego zasilacza bo ten powinien wystarczyć. 

Edytowane przez Quassar
Opublikowano

Ciekzo powiedziec, moze złóż zestaw na 285k jak rzadziej grasz w gry. Jednak w programach robi pogrom. 9950X tez jest niezły jako kombajn i to jest wedlug mnie procek wart rozwazenia. Jak grafika ma byc na " gdzie po okresie 6-7 lat wymieniam jedynie grafikę co 3-4 generacje " to raczej juz nie seria 4000, czekaj na serie 5000. Z tym, że przy takim zestawie 800W moze byc na styk. Jak teraz kupisz grafike na tak dlugo to zaraz bedzie outdated. 

Znowu 9800x3d stricte pod gry tez jest opcja, a w programach to przegrywa z 12900k jest na poziomie ~12700. A procesory te mialy premiere 3 lata temu.