Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Może ktoś z Was ma jakieś sugestie odnośnie ewentualnej rozbudowy już posiadanego przeze mnie zestawu, pod znaczącą wydajność w grach:

- płyta główna MSI Z270 SLI Plus

- procesor Intel i7-7700 3.60 GHz

- pamięć RAM DDR4 16GB

- karta graficzna GeForce GTX 1660 Super

- zasilacz Corsair VS550

Raczej wolałbym zostać przy obecnej płycie głównej (wiem, że juz starsza) a spróbować pójść na wymianę ciosów z kartą graficzną - chodzą mi po głowie te nowe karty GeForce RTX na tych złączach PCIe 4.0 (moja płyta tylko PCIe 3.0). Dodatkowo mam pytanie jaki będzie najmocniejszy procesor pod tą płytę główną?

Czy wymiana procka oraz karty graficznej po Waszych sugestiach będzie wymagała zmiany także zasilacza na silniejszy?

A może macie jakieś inne pomysły.

Mój budżet to około 2300 zł.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Twój procesor to praktycznie najmocniejsze co można wsadzić na tę płytę, więc tutaj nic nie zdziałasz. Jak ma być "znaczący" wzrost wydajności w grach, to czeka ciebie także wymiana procesora, płyty i RAM-u. 

• Upvote 1
Opublikowano

W porządku.

Trochę mnie ominęło przez ostatnie lata jeśli chodzi o pc i technologie, bo ten zestaw nawet do teraz daje sobie radę z takimi tytułami jak Elden Ring czy ostatnio Baldurs Gate 3. Nie mam jakiś wygórowanych wymagań.

A czy wymiana karty graficznej nie będzie już jakimś krokiem do przodu? Czy warto zainwestować w nowszy procesor GPU w tym zestawie? Jeśli tak to jaki?

Rozumiem, że do solidniejszej rozbudowy muszę pójść w stronę nowszych generacji CPU i tutaj pytanie jaki zestaw Intela (generacja procka oraz płyta główna) jest najbardziej korzystny cenowo? Zapewne pod nowsze karty graficzne wymagany byłby też inny zasilacz... Polećcie coś sensownego. Z RAMem bym się chwilowo wstrzymał jeśli jest to możliwe :) Po jakimś czasie oczywiście wchodzi w grę dalsza modernizacja :)

A może coś pod AMD, bo bardzo oględnie coś tam poczytałem, że też warto.

Wybaczcie, ale z braku czasu przez długi okres nie śledzę tematów w tym zakresie i zdaje się na jakieś sugestie ze strony bardziej zaangażowanych Was i zaawansowanych w tej materii. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

Wymiana karty będzie krokiem do przodu w miejscach gdzie obecnie masz wąskie gardło na 1660, a nie na procesorze.

Najbardziej korzystny cenowo jest nie Intel tylko AMD z Ryzenem 5600 (używka 300-350zł, taniej w promo na Aliexpress) i płytą MSI B550M Pro-VDH za 333zł. Wydajność na poziomie 12400F w mniejszych pieniądzach. Kro wyże to Ryzen 5700X3D, również w promkach na Aliexpress za ok. 650zł.

Zasilaczowi mocy wystarczy, jak jest sprawny to będzie działać choć oczywiście można wymienić na jednostkę nowszą i pewniejszą (np. MSI A650BN za 240zł).