Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam obudowę, dysk SSD i po taniości nabytego RX 7800 XT od gigabyte

Potrzebuję wszystko inne. Koszyk wygląda tak póki co:
https://proline.pl/koszyk/f2d9afb0

Moje główne pytanie to procki. Na liście są dwa. Który lepszy? Szukałem artykułów/porównań i w niektórych twierdzą, że jeden, inni że drugi. A może warto po prostu pozostać przy Ryzen 7 7700 i zaoszczędzić te 5-6 stów (i wydać je potem na nowy monitor)? Gram głównie w strategie, ale lubię też jakieś inne gierki sobie odpalić (Cyberpunk, Space Marine 2 etc.). Oba procki z listy są chwilowo dostępne na amazonie uk po niemal tej samej cenie (12 funtów różnicy), więc jedyne co mnie interesuje to jak się oba sprawdzają w praktyce. 

Obstawiam, że zasilacz seasonic focus gx 650W nowego sprzętu nie pociągnie? 

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Wszystko zależy jaki monitor obecnie posiadasz i jaki chcesz kupić... Jak tylko do gier to wystarczy nawet 7500f, a jak poza grami jest coś jeszcze można rozważyć 7700. Pod 7800xt celowałbym w monitor 27/2k/144-165hz. Zasilacz spokojnie da rade. Jak rozumiem masz taki? Czy chcesz kupić? Co za obudowe i ssd masz? Jak rozumiem gpu już masz więc kwota 5500 na pozostałe podzespoły?

https://proline.pl/koszyk/d1115c57

Opublikowano

Monitor to trochę stary, ale nadal sprawny Iiyama G-Master G82560HSU (24 cale, 1080p, 144hz). Na horyzoncie jest plan zmiany na coś lepszego może. 

Ww. zasilacz mam od obecnego kompa. Obudowa to Pure Base 500. SSD ADATA XPG SX8200 Pro 1TB.

5500 chcę wydać na wszystko czego brakuje, czyli procek, chłodzenie, gpu, ram, płyta główna, zasilacz (ale skoro obecny pociągnie to zostaję przy obecnym).

Raczej gry wyłącznie. Nie robią obróbki video, photoshop czysto rekreacyjnie. 

Opublikowano

@oumajgad właśnie monitor będzie wyznaczał to, co kupisz. Bo tak: do FHD nie ma potrzeby kupować więcej, jak 4070/7800XT, bo te karty ogarną ta rozdzielczość w wysokim FPS bez problemu. Tutaj więcej uwagi musiałbyś zwrócić w stronę CPU.

Natomiast jak zamierzasz zmienić monitor to musisz określić jaki on mniej więcej będzie (jego rozdzielczość: 2K, 4K). To właśnie zaważy na tym, co dobierzesz z reszty sprzętu, czyli lepszy CPU czy wydajniejsza karta graficzna.

Opublikowano

@CryptTM Co do monitora, to zakup nowego nie jest jakimś solidnym planem. Obecny mi pasuje, działa, obraz wygląda dobrze. To był tylko luźno rzucony pomysł co zrobić z kasą jeśli mi jakaś zostanie (+trochę ze sprzedaży starych części). 

Ale jeśli bym kupował np. za rok, to warto wydać więcej na procek teraz i kupić któregoś z tych ryzenów co początkowo wrzuciłem?

Opublikowano

Jeśli teraz chcesz kupić sprzęt i WIESZ, że za te kilka mc kupisz nowy monitor, to mniej więcej zastanów się co to będzie: wielkość, rozdzielczość i na tej podstawie teraz złóż sprzęt, żebyś nie musiał zmieniać sprzętu przy nowym monitorze, bo np. karta będzie się męczyć. Zasada jest taka, że im większa rozdzielczość, tym więcej wymaga się od karty graficznej, a mniej od CPU.

Więc zakładam, że jak kupisz jakieś 27", to pewnie 2K, i pod taki sprzęt dobieramy teraz kompa.