Skocz do zawartości

Nie do wiary, SUPER..... nowy bios na płyty z AM5 !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do mojej płyty Gigabyte Aorus 650E ProX USB4 wgrałem nowy (z dzisiaj) bios F5f, poprzednio był F5e  i ku mojemu wielkiemu zdumieniu (i radości) temperatura w idle procka Ryzen 9 9950X spadła z 39-40 stopni do 35 stopni !!!! A więc oszałamiający wynik. W biosie nie mam ustawionych żadnych ograniczeń typu undervolting etc. Powyższa temperatura utrzymywała się przez godzinę (później musiałem wyjść do pracy :-( Ciekaw jestem tylko czy te zmiany w biosie nie wpłynęły niekorzystnie na wydajność systemu. Ale to sprawdzę później. Możliwe że Gigabyte wprowadził pozytywne zmiany również w biosach innych płyt z socketem AM5. Warto sprawdzić. 

• Haha 2
Opublikowano

Jeszcze nie. I mogą być z tym kłopoty bo nie sprawdziłem tego na starszym biosie. Testowałem procesor tylko w stresie. W każdym razie sprawdzę jeszcze temperatury i wydajność w CB2024 bo to mam zanotowane.

Opublikowano

Pewnie obniżyli napięcie o kilka setnych V i ot zagadka rozwiązana. Nic czego nie można by zrobić samemu.

Ps. Po temacie myślałem że autor sobie dziewczynę.. lub chłopaka znalazł a tu tylko podnieta bo GB wypuścił nowy bios do płyty :P 

6 minut temu, Send1N napisał(a):

Zaraz się okaże że w pokoju była 2c niższa temperatura niż na starym biosie i czar pryśnie :E 

Miałem to samo napisać.

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Zaraz się okaże że w pokoju była 2c niższa temperatura niż na starym biosie i czar pryśnie :E 

Akurat to uwzględniłem: jak 21 stopni rano było tak jest i teraz. Co do napięć to nie zapisałem jakie były na starym biosie a po wymianie są takie jak na załączonym obrazku. Może niech ktoś się ustosunkuje czy są niskie, wysokie czy normalne ? Ja nie mam w tym doświadczenia natomiast moją uwagę zwróciła ta temperatura podana w biosie: 35 stopni.

ryzen.jpg

Opublikowano

Jestem już po testach - nowy bios w zasadzie wcale nie wpłynął na wyniki w CineBench 2024. Są bardzo podobne do tych sprzed 2 miesięcy: np. multi core było 2327 a jest 2315, single core było 142 i jest ponownie 142 (załączam obrazek) . Natomiast zdałem sobie sprawę że z ustaleniem zmian temperatury spowodowanej nowym biosem będę miał problem dlatego że w międzyczasie  dodałem do budy 2 wentylatory więc temperatura procesora będzie pewnie teraz niższa (a nie chcę ich ponownie demontować). Jedyny pewnik to obniżenie temperatury procesora odczytywanej w biosie bo tych obu obserwacji dokonałem dzisiaj. Czy to się przekłada na temp. w czasie pracy systemu ? Tego na razie nie wiem.

CB2024.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

To wyłącz te 2 dołożone całkowicie aby się nie kręciły :P zaczyna się gubienie w zeznaniach xD 

Wyłączenie nie zastąpi tutaj demontażu ponieważ nie działające wentylatory utrudnią przepływ powietrza. Są zamontowane na wierzchu obudowy.