Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, z jednym komputerem już mi pomogliście, ale teraz potrzebuję kolejnego :) tym razem dla taty, zastosowanie to zwykłe przeglądanie internetu i podstawowe praca biurowe - kilka otwartych jednocześnie stron w przeglądarce, kilka tabelek w excelu, pewnie youtube i mocniej eksploatowany już raczej nie będzie, generalnie mało wymagające użytkowanie, ALE... nie chciałbym żeby się denerwował zacinaniem się czy wolnym działaniem. Do tej pory korzystał z moich komputerów, które były dla niego "szybkie", choć w żadnym stopniu nie wykorzystywał ich potencjału. Ile bym musiał wydać na komputer do takich zastosowań?

Myślałem złożyć samemu coś na maksa budżetowego w stylu 

zestaw i5 4460 + 8GB RAM + płyta główna - można znaleźć za 100-150zl

SSD 256GB SATA - 90zł nówka na necie

zasilacz jakikolwiek za 50zł

obudowa jakakolwiek za 50zł

bez karty graficznej 

Jeszcze nadmienię, że komputer współpracowałby z monitorem o rozdzielczości 3440x1440, tylko nie wiem, czy integra z tego procka to ogarnie

Czy z tego typu zestawu da się korzystać bez ścinek i wolnego działania? Jeśli nie - to czego szukać w nieco większej kasie? Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Nie pchałbym się w aż takie starocie, to już części praktycznie muzealne. Integra z tego CPU, nie ogarnie ci takiej rozdzielczości, nie mówiąc o komfortowym YouTube w wyższej rozdziałce.

Lepiej dorzucić trochę i poszukać jakiegoś poleasingowca z nieco bardziej współczesnymi podzespołami i dobrą integrą:

https://allegro.pl/oferta/hp-elitedesk-705-g5-sff-r5-pro-3400g-16-256gb-ssd-win-10-11-16979478181

Opublikowano

W jakim sensie bezpieczny? Czy się nie zepsuje czy chodzi o jakieś dane co tam wcześniej były? Dysk dostajesz po formacie, na pewno zadbano żeby go dobrze wyczyścić bo takie kompy to są najczęściej po jakichś firmach, biurach, itp.