Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, MadDog napisał(a):

Daj mi jeszcze screeny z GPU-Z i CristalDiskInfo. Zobaczymy co tam widać.

Gdzie mieszkasz, że żadnego porządnego serwisu nie ma? 

Bełchatów. Jak pytałem to kontakt ucinał się po przekazaniu info o problemach. Oczywiście nadal próbuję kogoś znaleźć. 

Po pracy podeślę screeny chociaż cristal nie pokazywał niczego złego jakiś czas temu.

Mam 2 dyski Kingston kc3000 M2. 

Właśnie jeszcze się zastanawiam czy mogę zamienić je miejscami bez ponownej instalacji Windowsa czy nie.

13 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Sterownik chipsetu świeżynka, pewnie pod asusa ale i na asrocku powinien banglać, zaraz wrzucam u siebie. 

Daj znać czy to działa na asrocku 😉

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

G.skill nie ma termopada na pmic, dodatkowo mdie pakują często gęsto do 6400cl32 nawet, ruletka co trafi. Adie są bardziej przyjazne bez kombinacji. 

To bardziej te lexary co wrzuciłem wyżej czy jednak gskill, które podesłał kolega MadDog? Widzę, że w tych gskillach są do wyboru różne timingi co wpływa na cenę.

Opublikowano
1 godzinę temu, MadDog napisał(a):

Śledzę ten wątek już kupę czasu i patrząc jakie Wy wygibasy robicie to bania mała :E

Tak szczerze.....wzielibyście te komputery pod pachę do jakiegoś serwisu i metodą eliminacji sprawdzili, który komponent odpowiada za te wszystkie cyrki.

A jak nie to ewentualnie sami zacznijcie od podmiany karty graficznej i pamięci RAM bo to są najprostsze podzespoły do podmiany, które nie wymagają demontażu płyty. Weźcie jakąś outletową ( będzie mniej cebularstwa :D) kartę graficzną na testy do tego jakiś RAM zgodny z waszą płytą główną (sprawdzić na stronie producenta płyty) i zróbcie podmiankę.

Jeszcze tak zapytam-  we wszystkich grach macie takie ścinki? Testowaliście inne tytuły? Zainstalujcie jeszcze jakieś inne gry i zobaczcie jak wtedy wygląda sprawa. Jak inne tytuły też mają taki stutter to sprzęto do podmianki moim zdaniem. Bo pewnie wyjdzie na to, że jakaś hardwarowa niekompatybilność jest między podzespołami albo uwalony sprzęt.

Raceroom , ACC , AC , AMS2 , WRC , The Bus , Metal: Hellsinger , Trepang 2 , Simrail , Soviet Rebuplic. W sumie w te gry tylko gram i na nich mam te przycinania. Z serwisem to samo co @Adikononi mi mogą odkurzyc i W11 na nowo zaistalowac. Zeby nie było mieszkam 10km od centrum Katowic znalazłem z 10 takich serwisów , w jednym mogli by cos porobić , ale kompa by zabrali na min 14 dni 😁.

Opublikowano

Lexary są na ogół oki. Z g.skill ten brak termopada, jeśli nie kręcicie sprzętu w opór by przeszedł, ale gorzej że oni pakują kości na hynixach adie i mdie, i jest ruletka co trafisz. Adie jest lżejsze do ustawienia, mdie bywa bardziej problematyczne. A xmp różnie bywa. Ja na tej płycie budżetowej od asrocka po różnych fikołkach nie doszedłem do tak stabilnego fps w capframx jak miałem na x670e steel legends. Ale widzę, że płyta dobiera całkowicie inne terminacje/opory, przez to prawdopodobnie nie chce wstać 6400mhz w ogóle. Do tego wrzuciłem na dzień dobry bios 3.15, więc też tu może być pies pogrzebany. 

Mieszkam za daleko, więc nic nie poradzimy. 

Podejrzewam, że serwis za taką walkę z wiatrakami wykasowałby solidną kwotę, bo takie szukanie po omacku jest niestety czasochłonne, a serwis też musi zarobić. No i pytanie czy Ci "informatycy" z serwisu są w stanie dojść przyczyny problemu, czy prędzej potrzeba jakiegoś tzw PCMR co się bawi w podkręcanie i wie co do czego służy w biosie. 

• Like 1
Opublikowano

Chyba wezmę lexary i najwyżej zwrócę. Właśnie ta moja płyta dobiera dość duże opory chociaż na najstarszym biosie proc odt pd i to drugie było 480 ohmow, a teraz tylko właśnie to proc odt pd tyle wynosi. Z tego co widzę u innych to te wartości są o wiele niższe, ale może to wynika też z jakości kości RAMu 🤷

No u mnie też nie ma problemu, żeby ktoś złożył kompa, ale już coś więcej to problem. Sami mówią, że będzie drogo i raczej nic nie poradzą, a sprzęt najlepiej wysłać na gwarancję. Zamówię ram cl28 lexara i przynajmniej to wyeliminuję, bo może ta niska cena patriotów z czegoś wynika, a AMD jak widać jest bardzo czułe na ram. Jeśli to nie pomoże to za jakiś czas najwyżej wyślę CPU na gwarancję. 

Opublikowano

Zakładam, że @Adikon na razie szuka stabilności czy też powodu występowania stutteringu. Czy to będą kości adie czy mdie to nie będzie to miało dla niego wpływu. To mają być kości na testy. Czy tam jest termopad czy nie ma to też przy tych kościach nie ma znaczenia bo to są proste jak drut ramy, na których masz załączyć EXPO i tyle. Jak kogoś bawi kręcenie ramu na AM5 aby mieć 1 czy 2 fpsy więcej to może sobie szukać wtedy jakiegoś lepszego zestawu. 6000MHz CL30 to jest sweetspot dla AM5. Po to też sugeruję te ramy bo producent płyty je przetestował i są na ich stronie. Ale jak autor chce brać Lexary, które nie są QVL to już nie moja broszka :rudolf:

Niestety Panowie. Po takich przebojach jakie tutaj robiliście to wg mnie już tylko metoda eliminacji danego podzespołu. Nie macie serwisu? No to co poradzić. Zamawiacie inny sprzęt i się bawicie w podmiankę. Takie życie PCtowca. Złożysz 100 komputerów, które będą działać spoko a złożysz jeden, który będzie robił różne psikusy. Osobiście złożyłem 5 zestawów na AM5 przez ostatnie kilka miesięcy i wszystko śmiga i buczy. Ale przyznam się bez bicia, że jeszcze na nowych Ryzenach nie składałem :E

Opublikowano (edytowane)

Niech bierze co chce. Ale niech weźmie takie ramy, które są na liście QVL. Ramy i tak wg mnie to jest chyba najmniejszy pikuś jeśli chodzi o ten przypadek. Najczęściej padają płyty, karty graficzne podczas montażu. Procki padają rzadko. Ale czasami im się zdarzy.

Szukałbym w tej kolejności: Grafa>Płyta główna>SSD>Ram>Procek.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano (edytowane)

Jak ten RAM nic nie zmieni (zamówiłem te lexary co podałem wyżej i w odpowiedzi od ASRock dostałem, że powinny być w porządku) to następna będzie chyba właśnie karta graficzna. Ciągle liczę na to, że jednak znajdę kogoś z jakimś rtx czy Radeonem i będę mógł sobie przetestować. 

W furmarku też mi łapie takie chwilowe ścięcia właśnie co teoretycznie może wskazywać na kartę graficzną, ale nie wiem czy furmark akurat to dobry wyznacznik. W 3D Mark wyniki były w porządku.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Mam ten kabel 12pwr czy jakos tak. Był w zestawie z zasilaczem. UV karty robiłem jak jeszcze korzystałem z MSI afterburner, ale w sumie poza niższymi temperaturami nic się nie zmieniło.

W grach na zablokowanych FPS na 120 osiąga mi 60-65 stopni średnio.

Na grupie AMD zagranicznej Facebook ktoś polecił włożyć jedną kość ram do banku B2 i sprawdzić. Można tak skoro producent płyty zaleca drugi slot od CPU przy jednej kości?

Na jednej kości RAM w slocie zgodnie z instrukcją płyty pierwszy przejazd WRC gorzej, a drugi nawet stabilniej niż wcześniej na dwóch.

17367802592949179413158807885371.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Oki.

Można testować na jednej kości, nic się nie stanie. Czyli na jednym module jest lepiej ? 

Zaś ta płyta co mam teraz jest niestabilna niesamowicie.  Albo kwestia biosu, albo ten typ płyty tak ma 

Opublikowano

Może nie lepiej, bo są skoki ms czasem większe na capframex, ale mimo wszystko tak tego nie widać i poza tymi większymi skokami ten wykres jest jakby spójniejszy. Zamówiłem te kości pamięci lexara i będę testował jak przyjdą. Jeśli nie zadziała to zwrócę, więc luz. ASRock testował praktycznie te same kości tylko z cl26, ale napisali, że nie powinno być problemu z cl28. 

Opublikowano (edytowane)

Sorry, że telefonem, ale teraz tak wyglądają wykresy.

I jeśli czasem się przywiesza kursor czy przeglądarka to raczej nie jest wina karty graficznej, ale może gadam głupoty.

17367822090556073150672309317580.jpg

17367822326245632112919751587280.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
Teraz, Adikon napisał(a):

Być może tak. Co do tego 3d v-cache w sterach to w sumie niepotrzebne, ale ktoś pisał kiedyś, że nawet na pojedynczym ccd coś tam robi. Ile w tym prawdy nie wiem.

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5608/

Nowy Hotfix

Te kości ramu można pakować obojętnie do jakiego banku na testy też? Bo na razie trzymałem się zaleceń producenta płyty.

przy dwóch modułach 2 slot licząc od procesora i 4ty. Chociaż na próbę można włożyć ram w slot 1 i 3, też się nic nie stanie, ewentualnie xmp może nie zadziałać. 

• Upvote 1