Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to sprawa ma się następująco. Monitor mam 3440x1440, więc musiałem zejść do 2560x1080p. W grze WRC 24 ustawienia najniższe jak się da i blokada w NVIDIA panel na 50 klatek. Ogólnie ciężko na takiej rozdzielczości wychwycić czy jest stutter, ale capframex chyba powinien ogarnąć. 

Teraz pytanie czy jeszcze spróbować zamiast tego kabla 12pwr czy jak to się zwie i użyć przejściówki czy od razu pakować kartę graficzną i na gwarancję? I jak to rozegrać, żeby dobrze na tym wyjść, bo ja szczerze mówiąc praktycznie nigdy nie korzystałem z gwarancji co zresztą widać po moich poczynaniach tutaj. 

I jeszcze jak podbiję ustawienia graficzne to fpsy już lecą podczas gry i wariują. Ostatni wykres to pokazuje. Na żadnym jednak nie jest zaznaczony stuttering w capframex, więc chyba to tylko po prostu spadek FPS. Ogólnie jak wrzuciłem tę grafe to w starym kompie mogłem grać na wyższych ustawieniach, ale może to dlatego, że wcześniej był faktycznie monitor 2560x1080, a tutaj tę rozdzielczość musiałem wymusić.

Poniżej wykresy 

IMG20250116163315.jpg

IMG20250116163323.jpg

IMG20250116163330.jpg

17370422527741246726251865988301.jpg

I czy taka konfiguracja będzie ok jeśli chodzi o zasilanie? Oczywiście jeszcze drugi kabel wpięty od zasilacza, bo teraz jest podpięty pod 1060. Chodzi o wyeliminowanie problemu z kablem w co wątpię, ale...

IMG20250116165101.jpg

Tutaj wykres na tych samych ustawieniach tylko na rtx 4080s. Hmmm, w sumie tak samo 🤷

17370437302891859808526454830048.jpg

I tutaj rtx, blokada klatek 100 i przez HDMI na full opcjach grafiki poza kilkoma pierdołami jak shadow. Ogólnie tak jak grałem do tej pory. 

17370442784008871491500246180374.jpg

Zastanawiam się jeszcze dlaczego nie dało się grać na wyższych ustawieniach na 1060. Stary komp był, ale na średnich tam latało spoko. 

I jak widzicie teraz na najniższych możliwych ustawieniach wszystkiego co się da w grze na rtx też niby stabilne 50 klatek, ale tak to nawet ten 1060 miał. Serio już nie mam pojęcia co jest grane...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
4 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Jak najbardziej, wrzuć 1060 i zobacz co będzie. 

Jeszcze jak się złapie z kolegą na orginie to podejrzewam, że zrobi wykres w apexie z capframex, ma 13700k z dość mocno wykręconym ramem, 8200mhz z tego co pamiętam. Też jest czepliwy o jakikolwiek stutering, a śmiga wszystko masło. Więc będzie jakiś wgląd co jest na intelu z skokami ms. Może te procki tak mają wszystkie, tylko wszystko zależy od tego jaki kto ma monitor :E ? 

A jakby to miało się odbywać aby stutter wywoływało? No ale pójdźmy dalej podepnijcie ekran przez wyjście z iGPU i zobaczycie czy coś się zmieniło :E

Opublikowano (edytowane)

Zaraz ogarnę w chacie i spróbuję jeszcze pod integrę podpiąć. W międzyczasie leci test cinebench24 i coś widzę, że mniej punktów niż wcześniej było, ale ciul wie od czego to zależy. I oczywiście ja na te punkty to mam wywalone i testuję tylko dla porównania.

Z tym CPU w cinebench już ogarnąłem, bo plan zasilania się przestawił albo ja wczoraj dałem inny na test i zapomniałem.

@Art385 podłączyłem monitor pod płytę, ale chyba korzysta i tak z rtx. Zaraz zrobię reset i powinno złapać integre, bo miałem wyłączoną w menedżerze urządzeń i włączyłem bez resetu. Co już zauważyłem? Capframex wykres super bez spadków fps. Nie ma zacinania się na pulpicie na razie.

Nadal w capframex widnieje rtx 4080🤷. Co prawda widać, że ten obraz nie jest super płynny, ale za to wykresy ideolo można powiedzieć i brak stutteringu. O co tutaj chodzi? HDMI podpięte pod wyjście płyty głównej.

Zrzutekranu2025-01-16184005.thumb.png.5ef9ac9442ea95d91e55e8b181e543e5.png

Dla porównania jeden z ładniejszych wykresów, gdzie monitor był podpięty pod grafę

Zrzutekranu2025-01-16184234.thumb.png.b57975c3c85ddbaa4553937c65a135b2.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Sterowniki? Czy gdzie tutaj jest problem, bo już zgłupiałem ;>

@Art385 podłączyłem znów pod kartę graficzną bez zmian w panelu NVIDIA itd. i znów dropy do 80 lub niżej w 0,1 low. Integra wyłączona w menedżerze urządzeń.

Chyba, że ten drugi dysk coś pierdzieli z tymi liniami na płycie, ale z tego co pamiętam to wszystko jest ok i nie ma tam tego współdzielenia czy coś. W sensie powinno być git.

@boban666 może też spróbuj podłączyć monitor pod płytę główną.

Podpięte pod płytę na full ustawieniach graficznych. Integra włączona, bo inaczej nie ma obrazu co w sumie jest logiczne.

Zrzut ekranu 2025-01-16 194442.png

@NoviAMG co Ty o tym sądzisz? Karta graficzna jednak padła? Bo tutaj to nie jest dla mnie oczywiste...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
1 godzinę temu, Adikon napisał(a):

Sterowniki? Czy gdzie tutaj jest problem, bo już zgłupiałem ;>

@Art385 podłączyłem znów pod kartę graficzną bez zmian w panelu NVIDIA itd. i znów dropy do 80 lub niżej w 0,1 low. Integra wyłączona w menedżerze urządzeń.

Chyba, że ten drugi dysk coś pierdzieli z tymi liniami na płycie, ale z tego co pamiętam to wszystko jest ok i nie ma tam tego współdzielenia czy coś. W sensie powinno być git.

@boban666 może też spróbuj podłączyć monitor pod płytę główną.

Podpięte pod płytę na full ustawieniach graficznych. Integra włączona, bo inaczej nie ma obrazu co w sumie jest logiczne.

Zrzut ekranu 2025-01-16 194442.png

@NoviAMG co Ty o tym sądzisz? Karta graficzna jednak padła? Bo tutaj to nie jest dla mnie oczywiste...

Kurde , dziś już nie dam rady , ciężką szychte miałem , jutro po robocie sprawdzę.

Opublikowano

Nie mam bladego pojęcia.

Jutro będę miał inną płytę, będę coś widział. Nie zmienia to faktu, że po zmianie płyty na inną (gorsza) i u mnie pojawił się problemik z skokami frametime. Więc problem jednak gdzieś musi być na linii cpu->mobo->ram-->karta. Coś nie zazębia jak powinno i w efekcie są zakłócenia. 

Opublikowano

Tam gdzie mam lock fps to wszystko wyłapuje mi freesync, poza jedynie warzone. Ale na tyle udało mi się go opanować, że są microsciecia raz na 5min. Dodatkowo ja mam gpu AMD, no i też karta jest słaba do 4k. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz jest włączone. I przed chwilą takie coś. Cały czas podłączone do płyty głównej.

17370572523108665019343286474840.jpg

Reset i znów działa dobrze włącznie z wykresami capframex. Integra się przegrzała? Chociaż wiem, że nadal rtx działa w grach, bo Integra by nie dała rady na ultra w WRC to raz, a dwa odpalają się wentylatory w rtx. 

Tak to wygląda podczas gry kiedy monitor jest podłączony pod płytę. Pomijam już ten bluescreen wyżej.

.Zrzutekranu2025-01-16211426.thumb.png.6108c2fa54b18585ad03acb1f0b4812d.png

Edytowane przez Adikon
  • Confused 1
Opublikowano

Oczywiście, że GPU ci działa robisz coś ala laptop ;) a ci co mają XTX i iGPU w cpu to używają tego aby zbić pobór prądu przy używaniu przeglądardki/yt itd. Jak ta integra śmiga na adrenalinach to ładuj 24.5.1 najstabilniejszy driver w 2024. Może wyeliminujesz BSOD. W miarę możliwości jak nie masz zewnętrznego antivira sprubuj wyłącząć co się da w defenderze tak aby nie bruździł, bo lubi. No i dalej hej w głąb króliczej nory :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano

Kurde, hybrydę można sobie zrobić ? Brzmi fajnie :E. Ja idę zaraz pograć, powinienem zdobyć wykres na Intelu z apexa, a że będziemy razem grać to przy okazji też zrobię wykres, zobaczymy jak to wygląda na obu platformach.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Niby to działa lepiej, ale chcąc podłączyć tripla to już nie wystarczy płyta... Ja zresztą jestem w chu dociekliwy, więc musi działać tak jak trzeba i teraz mam kolejną zagadkę co jest zepsute... Ok, AMD jest na pewno i to już wiem😂

W zabezpieczeniach windows mam w sumie oprócz zapory wszystko wyłączone. Ta adrenalina, którą podałeś nie weszła i dopiero nowsza się zainstalowała.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG to jest pewne xD Jak podłączyłem pod płytę i zadziałało to nie pomyślałem "naprawiłem" tylko pojawiło się jeszcze więcej pytań, bo teoretycznie na pierwszy strzał grafa, ale ona w sumie działa, więc tak jak sam wspomniałeś może być łącznik czyli płyta lub CPU. RAM już wykluczam. Zasilacz też raczej git. Niepotrzebny był ten bluescreen, bo nie wiem co się wtedy odjeb..ło. Gdyby to działało na odwrót, bo tak to nie mogę korzysać z DP, wyższego odświeżania, gsync itp. 

Sam tak rozkminiam, że skoro z integrą to działa lepiej to musi być właśnie problem z komunikacją, bo tak to procesor ma "bliżej" i "szybciej" dostępne info z integry, ale to moje zje**ne rozkminy tylko 😅

Zrzut ekranu 2025-01-16 214943.png

Jeszcze jedna ciekawostka. Process lasso i WRC. Wyłączenie SMT też stabilizuje FPSy💩 Jak robiłem to w biosie to nic nie pomagało w sumie, ale znając życie jutro będę chciał pograć i się zacznie od nowa 😂 Teraz jest nawet spoko przez DP wpięty w kartę.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Intel ma to samo :). Albo gorzej. 

Mam zdjecie, zaraz wrzucę .

Intel na górze, na dole 9800x3d . Słowa kolegi z którym pomiar robiłem, skupcie się żeby synchronizacja monitora dobrze zaskoczyła, i nie będzie ścinek/stutteru. On używa teraz 1440p 165hz, wcześniej używał oleda 48" i ekran ma cały czas bardzo płynny.  A capframex coś tam notuje niezbyt przyjemnego. 

received_1324158182046104.jpeg

IMG20250116224656.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Sad 1
Opublikowano

Faktycznie w capframex nie wygląda to dobrze, czyli wychodzi na to, że większość nie widzi problemu albo mają bardzo dobre monitory z synchronizacją😅. Mnie i tak dziwi fakt, że wczoraj podłączyłem pod wyjście płyty, było bardzo dobrze (przynajmniej w WRC), a za którymś razem jak znów przełączyłem na kartę graficzną nagle się poprawiło. Nie resetowałem wtedy kompa i w sumie nie wiem czy coś jest zepsute czy nie 🤷