boban666 101 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Ale jest to ciekawy temat , szczególnie że coś widocznie jest na rzeczy. Trzeba zgłębić temat 😃
Adikon 139 Opublikowano 6 Lutego Autor Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Ta gra w BIOS jest też super i nie ścina 😂. Po UV CPU wbijam co chcę i wstaje. Coś się zepsuło. Edytowane 6 Lutego przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Ja nic nie ruszałem od dwóch dni 😁. W weekend coś może podłubie choc nie wiem już co. Nie wiem czy nie kupić sobie nowego NMVE bo ten co mam teraz jest PCI 3.0 , ale to raczej nie to powoduje micro stutter. Ramy sie boje kręcić , na a OC CPU u mnie nie działa 😁. Edytowane 6 Lutego przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 6 Lutego Autor Opublikowano 6 Lutego Ja mam kingstony kc3000. W WRC w miarę ok, ale szczerze mówiąc w tym tygodniu to wieczorami ten RAM kręcę i bawiłem się w UV procka.
Send1N 4 162 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) 9 godzin temu, boban666 napisał(a): Nie wiem czy nie kupić sobie nowego NMVE bo ten co mam teraz jest PCI 3.0 , ale to raczej nie to powoduje micro stutter. Nawet zwykły SSD na sata z owiele niższymi transferami sprawny nie ma prawa powodować tego typu problemów w grach, no chyba że byś miał hdd to co innego, tyle lat w sprzęcie a takie przemyślenia cie biorą aż kolega niżej napisał nawet jaki ma dysk Edytowane 7 Lutego przez Send1N
boban666 101 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Co poradze , raz miałem dziwne jazdy z dyskiem SSD od GR , choć fakt , stutter był dużo gorszy , wręcz komp się zawieszał losowo , nie przypuszczałem wtedy ze to SSD świruje bo wszystkie Crystale i inne programiki nie widziały problemu a po resecie komputer się normalnie odpalał , dopiero po jakims tam losowo czasie robiła się zwiecha bądz stutter , dlatego tak się zacząlem zastanawiać na zmiana dysku 😁
Adikon 139 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego To AMD jakieś bardzo wybredne na ustawienia RAMu są, bo wczoraj podbiłem trfc (podbiłem, a nie zmniejszyłem) i się jeszcze bardziej wykres frametime wypłaszczył choć może to przypadek.
Adikon 139 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego Wbijam po trochu. W wątku o ddr5 robię aktualizacje 😉 https://forum.ithardware.pl/topic/8191-podkręcanie-pamięci-ddr5-wszystkie-platformy/page/16/
boban666 101 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Ło matko , to już nie dla mnie . Może kiedyś , tak szczerze wątpie że to cokolwiek zmieni jeśli chodzi o microstutter.
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Przez inspektora jeszcze nie kręciłem w sumie. UV też nie robiłeś? Czy źle widzę? Swoją drogą aż dziwne, że tak niewielkie OC dało takie rezultaty 🤔 Testowałeś stabilność jakimś syntetykiem czy lecisz na grach po prostu? Edytowane 10 Lutego przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Heaven Benchmark tylko zrobiłem i w grach LMU i WRC. Temperatura 61 stopni. UV nie robiłem
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Temperatura bardzo ładna. Może spróbuję przez tego inspektora jeszcze, bo mam uraz do MSi przez te wszystkie akcje 😂
boban666 101 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Jak tak głupoty zrobiłem , chciałem OC procesora coś porobić , ale w sumie w grach ten OC średnio przynosi efekty , więć sprawdziłem GPU. Wcześniej zawsze robiłem UV.
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Ja też zaraz po złożeniu wrzuciłem +100 core i +1000 memory, ale po tych wszystkich akcjach ze stutteringiem wywaliłem MSI afterburner. Z tego co pamiętam UV udało się zrobić na -90 czy -100 i było stabilnie, ale za wiele się nie bawiłem z tą kartą. Może jeszcze się zdecyduję na MSI albo tym inspektorem spróbuję podkręcić.
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego (edytowane) @boban666 na tych samych ustawieniach co masz to mi się gra odpala i za chwilę wyłącza 😆 Core clock miałem na 100 i memory na 1000 wcześniej. Przy jakichkolwiek zmianach poprzez NVIDIA inspektor wykres na capframex wygląda o wiele gorzej 🤔. Nawet jeśli dam na minus... W ogóle to na pulpicie przy włączonym steam użycie karty skacze do 30-40 procent i nie wiem czy tak wcześniej było. Edytowane 10 Lutego przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego A jednak nie bardzo stabilne te OC GPU. Wywala mnie , o dziwo w LMU , reszta gier ok
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Ja na szybko tylko zrobiłem test i wykresy masakra po jakichkolwiek zmianach🤷. Stutteringu nie widać gołym okiem, ale jednak capframex dużo gorzej.
boban666 101 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Dziwna sprawa. Ja też jestem w szoku że gry na UE który jest bardzo czuły na OC GPU nie wysypują się , a gra na autorskim enginie sie wysypuje
Adikon 139 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Usunąłem tego inspektora, bo wykresy zaczęły wyglądać tak jak wcześniej. Nie wiem, może trafiłem słabą kartę 🤷 Dziwne, że u Ciebie po tym OC wykres super, a u mnie znów o wiele gorzej 🤔 Edytowane 10 Lutego przez Adikon
Adikon 139 Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego (edytowane) @boban666 znów zrobiłem test ze zwykłym expo i po OC RAMu. Wyniki takie same I po włączeniu HWinfo od razu gorzej. Jestem pewien, że to właśnie przez to, więc monitorowanie robi swoje. Tylko nie wiem co jeszcze w windowsie może monitorować w tle? Dodatkowo sprawdziłem z włączonym procsess lasso w tle i wyłączonym (on też ma jakąś telemetrię) i oczywiście z włączonym gorzej. Nie czaję czemu ten procesor ma problem z takimi rzeczami i ludzie wyłączają msi afterburner itd... Edytowane 11 Lutego przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Widzę dalej rzeźbicie Panowie a nie da się tego badziewia puścić na sztywno mnożnikiem? Bo może wam zwyczajnie zegar zapierdziela góra dół jak żyd po pustym sklepie a tego nie widać na monitoringu? Od biedy próbowaliście kiedyś używać CO + ujemnego offsetu zegara? tak aby nawet pod OCCT AVX2 zegar nie chodził tylko allcore szedł równiutko? Eh widzę potencjał do zabawy ale kupno tego szrotu za tyle siana niestety nie przedstawia żadnego potencjału
Rekomendowane odpowiedzi