rustic 0 Opublikowano Czwartek o 00:25 Opublikowano Czwartek o 00:25 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu w grze wyskakują mi takie komunikaty jak na dole i nie mogę znaleźć przyczyny, mianowicie pojawiają się mikro ścinki+ shuttering i gra jest niegrywalna sterowniki aktualizowane formaty reinstale zrobione wiec ja już nie wiem i proszę o pomoc w znalezieniu problemu zaznaczę jeszcze, że nie jestem jakimś super komputerowcem, dlatego proszę pisać, jak do debi** w tej dziedzinie. Mam dokładnie to samo jak tutaj na filmikach tylko te opóźnienie widoczne w prawym górnym rogu skaczę z 4.5ms-5ms do 80ms przez co ścinki sa mniejsze. [Client] 3.1% server ticks missed due to network (0 dropped, 8 late) Good:248 BadOther:1 Fixed: 0 dropped, 0 late [Client] Current tick is 90515, but we have received a message for tick 90519. Processing all messages up to 90519 now. [Client] Slamming client tick to server tick. abs( server tick 90519 - client tick 90514 = 5 ) > ( cl_clockdrift_max_ticks 3 + sim ticks 1 = 4 ) [Client] prop_physics([17966): MarkInterpolationLatchFlagsDirty: C_BaseEntity::IsLatchedPermissible() == false Procesor: AMD Ryzen 7 5800X3D płyta główna: GIGABYTE B550 GAMING X V2 karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 4060 Ram: 32gb kingston DDR4 3600mhz Zasilacz 750 W 80 Plus Bronze Microsoft Windows 11 Home Postanowiłem zrobić benchmark i mam kilka screenów z czujników Hwinfo (tak jak pisałem jestem zielony i nie wiem, jakich programów używać), i szczerze nic nie wywnioskowałem, bo jeżeli to nie wina komputera to może samej karty sieciowej bądź operatora Play(internetu). https://www.userbenchmark.com/UserRun/69408646 HwInfo: https://zapodaj.net/plik-wwQeIiF9MV https://zapodaj.net/plik-EkLACtfZbc https://zapodaj.net/plik-X8lkZcx7uo https://zapodaj.net/plik-qI2lCxoUPW https://zapodaj.net/plik-l9JGUYgOLU Ostatni speed test: Edytowane Czwartek o 00:35 przez rustic
Pan Mateoo 127 Opublikowano Czwartek o 01:10 Opublikowano Czwartek o 01:10 czytales reddita? masz jakies corsarowe razerowe czy inne softy? jesli tak to sprobuj je wylaczyc/odinstalowac tymczasowo temp masz w miare ok choc te cpu troche gorace btw taki protip mozesz rozszerzyć HWINFO na lewo/prawo za pomocą strzalek w ten sposob zmiescissz wszystko na jednym screenie czy system instalowas na nowo na czysto? tzn formatujac dysk i instalujac ponownie? 1
rustic 0 Opublikowano Czwartek o 01:24 Autor Opublikowano Czwartek o 01:24 (edytowane) @Pan Mateoo Nie mam żadnych softów i dzięki za protip, jeżeli chodzi o format to trochę mnie poniosło zresetowałem system do stanu początkowego, usunąłem wszystko a windowsa pobrało mi z chmury. Czytałem reddita i dyskusje steam znalazłem wątek, że chłop to naprawił, aktualizując manualnie kartę sieciowa zrobiłem to dzisiaj niestety nic to nie dało, jeżeli chodzi o temperatury standardowo są mniejsze chwilowo usunąłem te całe pbo, czy jak to się zwie, bo myślałem, że w tym leży problem niektórzy tez pisali, że po wyłączeniu profilu xmp w biosie tez im się to naprawiło wiec widzę, że każdy w inny sposób to naprawiał sęk w tym, że im już działa, a ja już się mecze spory czas i dalej lipka Edytowane Czwartek o 01:24 przez rustic
Pan Mateoo 127 Opublikowano Czwartek o 01:35 Opublikowano Czwartek o 01:35 Zeby wykluczyć problem internetu mozesz podpiac kabel usb z telefonem i wlaczyc tethering wifi/internetu mobilnego odjacajac uprzednio kabelek / karte sieciową [lepiej odlacz kabel bo szybciej] -- kwestia internetu zostanie zalatwiona Jesli resetowales do ust poczatk to znaczy ze nie masz nic przeciwko by zrobic to ponownie? Sprobuj sformatowac i zainstalowac ale za pomocą bootowalnego pendrive. Poradniki na necie. Jesli jestes mega noob to podczas instalowania niech bedzie podlaczany tylko 1 dysk. (innych dyskow nie musisz formatowac ale mozesz jak nie masz tam zadnych waznych danych[nie trzeba]) Poszukaj po redditach rozwiazani stosujac slowa kluczowe - ofc po angielsku jedne z porad: > change your steam overlay to remember past tabs. idk why but it fixes it Ale duzo uzytk skarzy sie na te same problemy wiec to moze byc wina gry
rustic 0 Opublikowano Czwartek o 01:44 Autor Opublikowano Czwartek o 01:44 Zrobię to dzisiaj wieczorkiem jak wrócę z roboty i dam znać być może przyczyną jest sam router lub właśnie karta sieciowa nie uśmiecha mi się robić kolejny raz formatu ale jak będzie trzeba to posiedzę i to zrobię dzięki za tipy
Pan Mateoo 127 Opublikowano Czwartek o 01:45 Opublikowano Czwartek o 01:45 No imo albo blad gry bo duzo graczy ma ten problem alboproblem karty sieciowej co mozesz sprawdzic netem z telefonu. Format to ostatecznosc imo
rustic 0 Opublikowano Czwartek o 01:50 Autor Opublikowano Czwartek o 01:50 No dobra to zrobię to wieczorkiem a jeszcze takie pytanko czy resetowanie sieci po aktualizacji sterownika do karty sieciowej może coś dać? Chodzi mi reset karty w Windows 11
rustic 0 Opublikowano Piątek o 17:36 Autor Opublikowano Piątek o 17:36 W dniu 2.01.2025 o 02:45, Pan Mateoo napisał(a): No imo albo blad gry bo duzo graczy ma ten problem alboproblem karty sieciowej co mozesz sprawdzic netem z telefonu. Format to ostatecznosc imo Ogólnie to tak router acer 5g mam podłączony przez kabel rj45 do komputera wyniki ma fajne bo co chwile robie speed test i wychodzi 9-10 ping 500 downloadu 100-200 uploadu no i mam te komunikaty dalej podłączyłem telefon pod usb tethering i nie wyskoczyło ani razu to znaczy, ze internet tylko w czym szukac teraz problemu w samym urządzeniu czy w tym kablu rj45 @Pan Mateoo jakieś pomysły?
Pan Mateoo 127 Opublikowano Piątek o 17:59 Opublikowano Piątek o 17:59 Przydatne strony: https://packetlosstest.com/ i https://www.waveform.com/tools/bufferbloat !!! ustaw odpowiedni serwer !!! Co do routera - gdyby polaczenie yblo via wifi to bym zasugerował zmiane kanałów sieci. Może konfiguracja ustawienia QoS w routerze? Zapewne masz zainstalowane odpowiednie sterowniki sieciowe? Wylacz/zmień ustawienia oszczedzania energii jesli masz jakies czy inne plany oszczedzania. Coś z neta: Cytat Open ports on the router. These ports should involve game client traffic, as in normal matchmaking or official Valve servers and/or steam downloads. Thus, open the following ports: UDP 27000 to 27015 inclusive UDP 27015 to 27030 inclusive TCP 27014 to 27050 inclusive UDP 27000 to 27015 inclusive UDP 27015 to 27030 inclusive TCP 27014 to 27050 inclusive If these ports are not open and available to steam, all online/multiplayer VALVE games (CSGO, L4D, Dota, TF etc.) will either not work adequately or not work at all. Opcjonalnie wylacz/wlacz - sprawdz - VoIP W csie nie ma opcji buferowania? Sprawdzales to? Albo ustaw na max 4Mbs (zrodlo: internet) Sprawdz polaczenie po wifi czy bedzie lepiej niz po kablu... Spróbuj ograniczyc ilosc urzadzen podlaczanych do twojej sieci (tymczasowo ofc) Mozesz wyczyscic liste serwerow dns/i inne via cmd ipconfig /flushdns ipconfig /registerdns ipconfig /release ipconfig /renew netsh winsock reset Sorry ze chaotycznie ale 1
rustic 0 Opublikowano Piątek o 18:37 Autor Opublikowano Piątek o 18:37 (edytowane) @Pan Mateoo Teraz tak, jeżeli chodzi o ustawienie cs'a nic nie daje rezultatu. Jeżeli chodzi o QoS, nie mogę tego znaleźć na swoim routerze Acer predator x5 łączenie z WiFi daje jeszcze gorszy rezultat. Żadnych planów nie mam włączonych, jestem jedynym użytkownikiem tego routera, nie ma żadnych połączeń WiFi itd. sterowniki są najnowsze, więc już nie wiem, zostaje chyba tylko pomoc techniczna acer i próbować z nimi, ewentualnie wysłać go na gwarancje, bo wcześniej działało wszystko normalnie, a teraz jest spory problem, tym bardziej że przez Ethernet w telefonie działa, a przez router nie chce i już mi ręce opadają. xd A właśnie dodam jeszcze, ze została wyczyszczona lista serwerow dns... Edytowane Piątek o 19:48 przez rustic
Pan Mateoo 127 Opublikowano Piątek o 20:19 Opublikowano Piątek o 20:19 Czy robiac test z pierwszego screena wybrales tam CSGO i najblizszy serwer? QoS albo cos dzialajacego podobnie powinno byc - pogrzeb w ustawieniach moze cos znjadziesz. Przez tethering telefonu sieci wifi i transmisji mobilnych danych wsystko działa? Zarowno via kabel jak i via wifi i mobile data? Możesz opcjonalnie spróbować pobrac i uzyc jakiegos darmowego VPN i polaczyc sie na POLSKE bo najblizej i sprawdzic jak wtedy gra działa - wtedy bedziesz wiedzieć czy to ISP czy inny problem. (uzywam UrbanVPN - taki se ale zrobi robote i jest free) A jak to wszystko zawiedzie no to jedynie co pozostało to "How to fix bufferbloat network" Itd słowa klucz i na pewno znajdzie się odpowiedź
rustic 0 Opublikowano Piątek o 22:20 Autor Opublikowano Piątek o 22:20 a komunikaty dalej wyskakuja ja juz nie wiem xd
Rekomendowane odpowiedzi