Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zmieniłem system z Windows 10 na 11.

Zauważyłem, że gry nie chodzą do końca tak jak powinny.

Ryzen 5700X i RTX 4060TI.

Prawdopodobnie powinienem poustawiać coś w systemie, żeby ten problem rozwiązać.

Podpowiecie gdzie, którą wajchę przestawić, żeby było lepiej?

Opublikowano

Temat rzeka.... najlepiej obejżyj sobie ten film:

Oglądałem go swego czasu 2 razy w całości i wiem że robi wszystko to co ja zawsze po świeżej instalacji windowsa więc poradnik jest jak najbardziej ok.

• Thanks 1
Opublikowano

Ciągle mam przedziwny problem ze stutteringiem.

W takim The Invincible gra mi legitnie chaczy. Nawet na najniższych. FPS wysoki, a co jakiś czas chrupnie.

Gdzieś piszą, że sterowniki Realtek coś robią.

Mam też wrażenie, że to jakieś problemy od strony procesora.

Opublikowano

Jak byłeś na win10 to nie miałeś kompletnie takich objawów jak obecnie na win11? ustawiłeś wszystko tak ja na filmiku wyżej? izolacja rdzenia wyłączona? system aktualizowałeś czy wgrałeś na czystą jedenastkę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.01.2025 o 11:59, Send1N napisał(a):

Jak byłeś na win10 to nie miałeś kompletnie takich objawów jak obecnie na win11? ustawiłeś wszystko tak ja na filmiku wyżej? izolacja rdzenia wyłączona? system aktualizowałeś czy wgrałeś na czystą jedenastkę?

Czysty system postawiłem na świeżo kupionym SSD M2.

Jak teraz gram w Plague Tale Requiem to mam też co kilkanaście sekund takie ścinki.

Filmik odpaliłem i początkowe poradu uskuteczniłem.

Izolacja rdzenia? Nie brałem się za to.

Pamiętam, że na Windows 10 też miałem taki problem początkowo w Vallhali i jak coś zmieniłem to nagle gry zaczęły śmigać dobrze.

To musi być coś z ustawieniami Ryzena i chipsetu B450.

Opublikowano

W biosie znajdz opcję SVM i ustaw ją na disabled (wyłączasz w ten sposób izolację rdzenia z pod biosu) zamiast bawić się ustawieniai defendera z pod windowsa, pobierz latencymon https://www.resplendence.com/latencymon włącz zielonym trójkątem w lewym górnym rogu i zostaw niech działa w tle na czas gry, po wystąpieniu tych "ścinek" pokaż screena z głównego okna.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 4.02.2025 o 19:03, Send1N napisał(a):

W biosie znajdz opcję SVM i ustaw ją na disabled (wyłączasz w ten sposób izolację rdzenia z pod biosu) zamiast bawić się ustawieniai defendera z pod windowsa, pobierz latencymon https://www.resplendence.com/latencymon włącz zielonym trójkątem w lewym górnym rogu i zostaw niech działa w tle na czas gry, po wystąpieniu tych "ścinek" pokaż screena z głównego okna.

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Tragedii nie ma ale latency od sterownika grafiki jest podwyższone, wszystko powyżej 1000us jest podejżane ;) 

Jeżeli używasz inny plan zasilania niż "wysoka wydajność" to sprawdz czy nie masz czasem włączonego oszczędzania energii pci-e (ma być wyłączone)

c5fe43a1cb15d.jpg

Opublikowano

Nigdy nie miałem tego typu problemów z 24H2 tylko że ja wgrałem go na czysto (nie robiłem update) natomiast 3 dni temu wyszła jakaś łatka i jest taki babol że co jakieś 30 sekund przy kursorze pokazuje się na pół sekundy kółeczko ładowania i znika :E może to irytować jak np masz kursor na środu ekranu i coś czytasz.

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Tragedii nie ma ale latency od sterownika grafiki jest podwyższone, wszystko powyżej 1000us jest podejżane ;) 

Jeżeli używasz inny plan zasilania niż "wysoka wydajność" to sprawdz czy nie masz czasem włączonego oszczędzania energii pci-e (ma być wyłączone)

c5fe43a1cb15d.jpg

W ogólnych opcjach mam to zaznaczone, ale nie pamiętam już jak wywołać to menu, które masz na screenie, żeby pogrzebać przy tej magistrali.

A nie jest czasem tak, że moje problemy wynikają z konstrukcji płyty... bo... opisuje tak jak potrafię.

Płyta ASUS B450I jest płytą ITX

Na stronie jest napisane, że są 2 miejsca na dyski M2, ale podobno jak zamontuję dysk na spodzie płyty to wtedy ogranicza magistralę PCI od karty graficzne z x16 do x8.

No i mam zamontowane te 2 dyski.

Mogę w Biosie wyłączyć ten dysk, żeby to sprawdzić, czy muszę fizycznie demontować?

Pewnie za dużo to nie da, bo przecież grałem przed przesiadką na WIN11 w Cyberpunk 2077 i wszystko tam banglało pomimo 2 zamontowanych dysków.

Opublikowano

Jeżeli masz ustawiony plan zasilania na "wysoka wydajność" to to jest wyłączone i nie ma  o czym gadac, chyba że używasz zrównoważony :Up_to_s: z dyskiami nie ma co się bawić, ogólnie to nie wiem skąd u tylu osób tego typu problemy z win11 :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja stawiam ze jest to kwestia windowsa lub shaderow. Poczatkowe stuttery moga wynikac wlasnie przez kompilacje shaderow, zostaw gre na kilka dobrych minut wlaczona i wtedy zobacz czy bedzie roznica w plytnnosci. Jesli nie pomoze to postaw swiezego windowsa, najlepiej W10 i sprawdz czy bedzie roznica :)

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano

Bardziej mnie zastanawia skąd u ludzi takie problemy z grami na win11.. miałem w11 22h2, 23h2, insidera 24h2 i finalną wersję 24h2 i czegoś takiego nigdy nie uświadczyłem, druga sprawa że wgrywałem 11 też na inne kompy gamingowe :E a takich tematów w sieci czy na tym forum pojawia się coraz więcej :magik:

• Upvote 1
Opublikowano

też tego nie rozumiem ja w sumie na swoim PC mam Insidera od początku 11tki %-) ani razu nie przeinstalowywany, tylko update i mój skrypt %-) zero problemów - co prawda ja tylko w LOLa gram, ale komp średnio 15godz na dobę włączony, ciągle coś robi i żadnych problemów

• Upvote 1
Opublikowano

Sprawdziłem czy ta akcja z dyskiem ma wpływ na zacinki.

NIE MA.

Na pewno mam za wysokie temperatury, bo procek do 73 stopni dochodzi i mi wentylatory wyją.

Do tego mam takie dziwne wrażenie, że zwiększanie obrotów wentylatora powoduje zacinki.

Może też powinienem zrobić jakiś undervolting tego Ryśka 5700X.

A może to 16 GB ram nie daje rady?

Opublikowano (edytowane)

73c to wcale nie jest za wysoka temperatura, masz jeszcze spory zapas w przypadku tego cpu, co do ramu to zależy od gry w wiekszości przypadków jeszcze wystarcza te 16gb ale są tytuły gdzie już będzie zapchane i system zacznie korzystać z pliku wymiany, ten ram masz 2x8gb + włączyłeś profil xmp czy może 1x16?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

73c to wcale nie jest za wysoka temperatura, masz jeszcze spory zapas w przypadku tego cpu, co do ramu to zależy od gry w wiekszości przypadków jeszcze wystarcza te 16gb ale są tytuły gdzie już będzie zapchane i system zacznie korzystać z pliku wymiany, ten ram masz 2x8gb + włączyłeś profil xmp czy może 1x16?

2x8gb i jest włączony profil XMP na 3200 Mhz.

Są jeszcze jakieś programy, którymi mogę stestować ten komputer?

Bo tak mogę odpalić Cinebencha i jakiś Valley.

Powinienem sprawdzić czy mam kolejno sterowniki od Chipsetu najnowsze wgrane itd.?