Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, STALKER napisał(a):

Pany szybka pomoc potrzeba mi dysku hdd z zapisem CMR 2TB tani i dobry . Wielkie dzięki za szybką pomoc i sorki że nie w temacie. 

Seagate Skyhawk - Hard Drive 2 Tb Sata 6Gb/S Sata-600 Cache (ST2000VX017)

Opublikowano

A ten Dysk WD Purple WD23PURZ 2TB sATA III 256MB

4 minuty temu, CryptTM napisał(a):

Jeśli ma być względnie tani, to zostaje Ci tylko:

https://www.x-kom.pl/p/1160825-dysk-hdd-wd-blue-2tb-5400obr64mb.html#Specyfikacja

jako nowy oczywiście. Możesz też kupić używane 4TB na takim alle w podobnej cenie, też z zapisem CMR (zdaje się to był EZEX). Mam tych dysków ze 4 w różnych sprzętach i nie narzekam, bardzo dobre na backup.

Ten dysk poiada zapis CMR?

Opublikowano

Blue masz do standardowych zastosowań, Purple kierowany głównie do monitoringu, Red do pracy w NAS, Black można by rzec do gamingu, Gold do zastosowań typu enterprice.

Ogólnie, jeśli ma to być normalne użytkowanie, jakiś backup czy jako drugi/trzeci dysk w systemie - kup normalnie Blue. Zwróć jednak uwagę na dane techniczne wersji Blue - bo tu są i SMR i CMR. Ten, który Ci podesłałem to CMR.

• Upvote 1
Opublikowano

a w czym Ci przeszkadza, że zapis w 5400RPM będzie wynosił 128MB/s zamiast 150MB/s w P300 7200RPM? Mam jednego Hitachi z 2011 r. 2TB i pracuje dzielnie obok dwóch P300 3TB, jak był podpięty sam to jest praktycznie niesłyszalny i ma niższą temp.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

Ktoś jeszcze kupuje 5400 w obecnych czasach? W życiu bym czegoś takiego nie kupił w czasach gdy tzw. "cywile" od talerzy odchodzą. Żeby nie było sam posiadam 2xToshiba 3TB P300.

Jak to ma być dysk magazynowy to przecież nie ma to kompletnie żadnego znaczenia ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, STALKER napisał(a):

Chyba wszystkie o zapisie cmr mają niższą prędkość obrotową choć mogę się mylić.

tak, mylisz się np toshiba p300 3TB to 7200, ale bardzo cicha to ona nie jest, jedyny słyszalny element mojego komputera,  to ostatni HDD jaki mi w skrzynce został, bywało że miałem ich nawet 6, najbardziej zadowolony byłem z samsungów, w zeszłym tygodniu na emeryturę poszła 1,5TB 5400 z 2011r.  Jedyne dyski HDD jakie mi padły, to zawsze było WD :cool:

de facto 2TB P300 kosztuje 250zł, sporo mniej niż te WDki 

WD swego czasu :

wd.jpg.31d1b9b5a34a91b5eb7f51fda7f5cd44.jpg

Edytowane przez miro
Opublikowano
16 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

Ktoś jeszcze kupuje 5400 w obecnych czasach? W życiu bym czegoś takiego nie kupił w czasach gdy tzw. "cywile" od talerzy odchodzą. Żeby nie było sam posiadam 2xToshiba 3TB P300.

5400 jest znacznie cichszy . Ja właśnie miałem dosyć szumu swojej Toshiby. Blue na 5400 jest niesłyszalny w moim odczuciu . Natomiast Toshiba cały czas rezonowała mi w obudowie . Hdd to tylko na magazyny i wrażliwe dane.

Opublikowano

Mi właśnie uciekła promocja na stronie WD na 2x 18TB Red, normalnie 1kzł taniej :/

Też szukałem dużych dysków, które byłyby względnie ciche, ale temat nie osiągalny, co zrobić :/

Chyba, że ktoś zna względnie ciche wyślij 16/18 to poproszę jakieś info :)

Opublikowano (edytowane)

Witam dysk juz siedzi w kompie jest nie słyszalny tylko chciałem sprawdzic dla pewnosci pojemnosc bufora ale zaden program tego nie pokazuje hd tune crystaldiscinfo. Czym to sprawdzic znacie jakis dobry program?

Edytowane przez STALKER
Opublikowano

Po co bufor chcesz testować? To i tak nie dorówna najtańszym dyskom ssd😅

Bufory to ja testowałem za czasów dysków Samsunga o pojemności 4.3gb żeby sprawdzać jak szybko ładowało się d2 Lod

Działa, jest cicho, cmr , czego chcieć więcej :D

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jest to WD20EARZ (WD GREEN w przebraniu) lub WD20EZRZ CMR to mają bufor 64MB, SMR mają 256MB.

Jak kupiłeś EARZ to wyłącz parkowanie głowicy z 8s na większą wartość - no chyba, że zrezygnowali z tego. Nie miałem tego dysku.

Edytowane przez zakk87