Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sapphire R9 Fury Nitro + Samsung Odyssey G9

Jako, że karta nie wspiera tej rozdziałki, korzystam z PIP w monitorze (dwa źródła DP oraz HDMI) - czyli tak jakby 2 monitory.

Dzisiaj niecodzienna sytuacja.

Na jednym "ekranie" YT, na drugim strona oparta o WebGL (czyli dość zasobożerna) - jak zwykle.

Nagle ekran zrobił się czarny, wentylatory na GPU na max (szum ogromny). Wyłączyłem PC i odpaliłem ponownie. Rozdziałka zjechała do 800x600 i działała tylko "połowa" monitora (czyli tylko DP). HDMI nie dawało sygnału na "drugi" monitor. 

Zmieniłem rozdziałkę na docelową i na jednym ekranie wszystko wróciło do normy. Niestety drugi dalej nie reagował.

Po wielu próbach (wymiana kabla, zamiana źródeł sygnału itp) technicznie wszystko wyglądało na prawidłowe (poza GPU, bo nie wiem jak to sprawdzić xD)

Nie mniej jednak próbując odpalić sterownik od GPU dostawałem info, że sterownika nie odnalezione. Pobrałem najnowsze i zamiast instalki wskoczyła naprawa. Naprawiłem - działa.

Pytanie co mogło być przyczyną? Gdzie szukać informacji co spowodowało tę usterkę?

Jakiś dziennik zdarzeń?

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Opublikowano

Moim zdaniem to pierwsze oznaki padającego GPU, a nie kwestia sterownika. Najwyższy czas położyć kartę na półkę (jako zapasową, bo sprzedawać się nie opłaca) i kupić nową.