Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Posiadam monitor Acer Nitro VG272UV i chciałbym zrobić idealna kalibrację do niego żeby miał najlepsze kolory i jasność, jest może jakaś strona z kalibracją lub posiada ktoś ten monitor i może pomóc? 

Opublikowano

Nie widzę sensu płacenia 400 zł za kalibrację tego monitora, tym bardziej w Morelach zamiast w wyspecjalizowanej firmie. 

Jasność ustaw tak, żeby monitor był w miarę neutralny względem otoczenia. Nie powinien być ciemną plamą na jasnym tle, ani jasną plamą na ciemnym tle. 

Kolory ustaw tak, żeby Ci się podobały.

Jasność ustaw tak, żeby monitor był w miarę neutralny względem otoczenia. Nie powinien być ciemną plamą na jasnym tle, ani jasną plamą na ciemnym tle. 

Kolory ustaw tak, żeby Ci się podobały.

W dniu 3.02.2025 o 11:23, Kabor napisał(a):

Jak chcesz idealną kalibrację to tylko sprzętową możesz zrobić. Żadne stronki czy posiadacze tych samych modeli nie pomogą (bo każdy egzemplarz może się różnic znacząco nawet tego samego modelu).

np.

https://www.morele.net/kalibracja-monitora-usluga-realizowana-u-klienta-w-domu-lub-w-biurze-8889988/

Kalibracja sprzętowa to nie tyle kalibracja z użyciem kolorymetru (choc oczywiście używa się go do jej zrobienia), ile kalibracja na poziomie samego monitora. Taką możliwość oferuje wyłącznie specjalistyczny sprzet do pracy z barwą, np. Eizo CS i CG. 

W pozostałych wypadkach mamy do czynienia z kalibracją programową, czyli na poziomie karty graficznej, chociaż tutaj również używany jest kolorymetr. Kalibracja programowa jest, paradoksalnie, znacznie trudniejsza do zrobienia i może powodować poważne skutki uboczne w postaci bandingu czy uwypuklenia wad ekranu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Galvatron napisał(a):

Nie widzę sensu płacenia 400 zł za kalibrację tego monitora, tym bardziej w Morelach zamiast w wyspecjalizowanej firmie.

To był tylko przykład kalibracji nie szukałem profesjonalnych firm.

59 minut temu, Galvatron napisał(a):

Kalibracja sprzętowa to nie tyle kalibracja z użyciem kolorymetru (choc oczywiście używa się go do jej zrobienia), ile kalibracja na poziomie samego monitora. Taką możliwość oferuje wyłącznie specjalistyczny sprzet do pracy z barwą, np. Eizo CS i CG.

Tak czy inaczej chciałem pokazać, że aby zrobić "idealną" kalibrację trzeba do tego kolorymetru. Inaczej to wszystko jest na oko a zwłaszcza dawanie ustawień z Internetu gdzie w takich monitorach rozstrzał jest duży.

Mogłem dać radę:

Jak obraz za ciepły to ustawić zimniejszy. 

Jak obraz za zimny to ustawić cieplejszy.

Jak obraz za jasny to przyciemnić a jak przyciemny to rozjaśnić.

:clap:

12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ekran to się ustawia pod siebie tak aby tobie najlepiej się podobało, ja nigdy nie kalibrowałem czy korzystałem z gotofych presetów, zawsze ręczne ustawienia i najlepiej się to sprawdza

Ja robię to samo.

Edytowane przez Kabor
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wyżej już ci mnw. zostało wyjaśnione :-) ale dopowiem bardziej dobitnie żeby skalibrować monitor sprzętowo trzeba najpierw mieć taki monitor :-) który obsługuje sprzętową kalibrację czyli monitory sporo bardziej zaawansowane niż cała ta masówka :-)  ale śmiało można przejechac kolorymetrem i zwykłe szkiełko bez kalibracji sprzętowej :-) ta cena w morelenet to rozbój :-)  koszt kalibracji to mnw. 100-200pln a jak ktoś bardziej  znajomy ma kolorymetr to śmiało za flaszkę idzie to ogarnąć :-)