Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zakupiłem sobie komputer z 2x E5-2683 V3. W stresie 100% na jednym procesorze jest max temp. 62-65 stopni, a na drugim troche wiecej: 73-78 stopni. Pasta była wymieniana na nową. Mimo, że drugi procesor ma stopnie "w normie", bo jest do 84 stopni zalecane przez intel. No ale czy takie temperatury bywają powszechne w pewnym stopniu na danym procesorze, i w pełni bezpieczne?

Edytowane przez BeMajestiC
Opublikowano (edytowane)

Obadałem trochę sytuacje, mianowicie czy to normalne ze jeden taki sam procesor przy stresie ma pobór 91 W a drugi 77(w stresie)? Temperatury też są mocno zróżnicowane w stresie, jeden około 50 stopni, drugi 65-68. Zmieniłem fan speed z 1 na 5, w skali 1-7(bardziej za głośno chodzi). Po dołożeniu 32GB ramu na pierwszym procesorze temperatura nie wzrosła, a na drugim o około 5 stopni (czyli na dane 65-68)

Troche dziwne by przy 64 GB ram na jednym procesorze było wszystko spoko a drugi troche "grzejnik" kiedy maksymalna wartość RAMu na danym procesorze to 768 GB (!!!) 

Nie wiem jak to uznać, że to jest "gorsza sztuka", czy wadliwa??

Kupiłem komputer w zestawie, przed wysyłka była wymieniana pasta termoprzewodząca, opisywany komputer na klase A.

Co o tym sądzicie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Posypała mi się chyba karta graficzna po tak krótkim czasie   Napis "Dell" Przy wlaczaniu PC widać normalnie(to od monitora), a po chwilii cały proces włączania PC na monitorze jest "poszarpane" zielenią, po czym PC się wyłącza/restartuje. Grafika to: Nvidia Quadro NVS 315

Zaznaczam, że korzystam z przejściówki DMS -> HDMI. Monitor to DELL G2524H

Zacząć od zakupu zmiany przejściówki, czy odrazu   celować w nową karte graficzną? Taka karta graficzna to grosze także nie za bardzo mi się chce odsyłać na gwarancje komputer. Ale jak zmiana karty nic nie zmieni - to tak zrobię.

Jaką karte proponujecie na HDMI i Display Port do takiego sprzętu? Prosiłbym o dwie propozycje jedno na hdmi drugie na display  Moc zasilacza to 490W. Wiadomo jakaś słaba, budżetowa - ale stabilna. Procesor powtarzam to x2 e5-2683 v3

Z góry dziękuję za pomoc. I kurrna masakra, zaledwie z miesiąc go miałem. Jak nowa karta zadziała to wtedy będę atakował o zwrot za zwalona karte - zawsze 50-100 zł wpadnie. Ok, więc co proponujecie?

Gniazda rozszerzeń: PCI, PCIe 2.0 x4, PCIe 3.0 x8, PCIe 3.0 x16, SATA III (6 GB/s)

Nie ma żadnych "piknięć" nakierowywując nas na problem podczas włączania PC.

Opublikowano

Stawiam serwer minecraft, słaba karta już mi padła także chciałbym coś stabilniejszego,lepszego, i nowego kupić.

8 minut temu, Pan Ciastovy napisał(a):

za 300 zł masz lepszą kartę, zależy też do czego potrzebujesz tej karty

Chce postawic serwer minecraft. Słabsza używana karta graficzna już mi padła. Zależy mi na tym by był port HDMI i DIsplay Port

Aha, i przełączałem monitory KVM I wkońcu przy którymś przełączeniem siadła mi karta na jednym PC, a na drugim wszystko wporządku śmiga