Skocz do zawartości

Czy instalować Windows 11 od nowa po zmianie płyty głównej? Chipset główny X870E - bez zmian.

Czy instalować Windows 11 od nowa po zmianie płyty głównej? Chipset główny X870E - bez zmian.  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy instalować Windows 11 od nowa po zmianie płyty głównej? Chipset główny X870E - bez zmian.

• Wykonać świeżą instalację Windows 11
      1
    • Zachować istniejącą instalację Windows 11
      1

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 2025.03.21 o 17:58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z pewnych względów (nie 100% uzasadnionych) chciałbym w komputerze wymienić płytę główną Asrock X870E Nova Wifi na MSI MPG X870E Carbon Wifi i procesor z 9950X na 9950X3D. Tą wymianę będę robił na pewno - mam już CPU i czekam na dostawę płyty głównej. Pytanie mam czy powinienem reinstalować Windows 11 Pro Box (jadę na wersji 24H2)????? Jeśli nie przeinstaluję Windowsa to czy będą mi się ładowały jakieś zbędne, wcześniej zainstalowane "komponenty" z poprzedniej płyty lub czy da się je usunąć? Niby chipset X870E ten sam, ale pewnie inne karty BT, LAN, Wifi, Audio itp. Mam też skonfigurowane HW64INFO i powiązany Afterburner z skonfigurowanym "on-screen display". Chciałbym zachować wysoką stabilność systemu.

Trochę się też boję że jak na tym samym dysku M2 zainstaluję od nowa Windows 11, to zrobi mi się menu przy botowaniu z wyborem nowego lub starego Windowsa i nie będę wiedział jak to usunąć (chcę mieć tylko jeden Windows).

Pewnie przed nową instalacją Windows załadowałbym Linuxa i wyzerować początek dysku poleceniem "dd if=/dev/zero of=..." - innego sposobu na wykonanie czystej instalacji nie znam.

Edytowane przez Ravenik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...