Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam płytę główną Asus PRIME B550M-A/CSM i procesor Pamięć Flare X, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16. BIOS jest zaktualizowany do najnowszego możliwego. Wcześniej używałem Ryzen 5 3600  i do niego dokupiłem pamięci Flare X, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 w październiku 2024. Miesiąc temu wymieniłem procesor na Ryzen 7 5700X i dziwnie się zachowywał głównie Facebook i YouTube. Więc zrobiłem testy pamięci MemTest i zaczęły sypać błędami tak od 75% pierwszego przebiegu. Więc sprawdziłem każdą kość osobno i to samo.

Więc na razie wróciłem do starych kości - F4-3200C16-8GVKB 2x8 GB. I tu mem test działa bez zająknięcia. Zero błędów. Na te Flare X zrobię reklamację - kupiłem je na Allegro od Morele net. 

Ewentualnie jakie kości byście mi zaproponowali, żeby już błędów nie było - oczywiście żeby XMP działało i żebym nie musiał ustawiać tych pamięci ręcznie?

Dopowiem, że odkąd wpadłem w depresję (leki biorę), to jakoś chęć do grania się skończyła. Sporadycznie tylko odpalę Anno 1800. Komputera głównie używam do przeglądania Internetu, ale też do tworzenia gazetki dla PZERiI w programie MS Publisher (Office 2021 Pro Plus), do obsługi jednej strony internetowej, również PZERiI, do obróbki grafiki w Gimpie i prostej edycji oraz łączenia w całość filmów 1080P MAX, za pomocą procesora, gdyż karta graficzna którą mam - Radeon RX 5500 XT nie wspiera kodowania filmów.

Edytowane przez gilban
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

No i Morele stwierdziło, że uznało moją reklamację ale chcą wymienić pamięci na nowe. Szybko, szczególnie, że dziś dopiero przez paczkomat wyruszyły w powrotną drogę. Czyżby wiedzieli, że te pamięci nie są idealne i zdarzają się wadliwe egzemplarze? Czyżby same układy pamięci (scalaki) były powyciągane z pamięci serwerowych jak ktoś o tym już gdzieś pisał? To już wiem. Morele nie robi wymian na inne modele. Czyli jeżeli przyślą mi drugą parę i dalej będzie źle to wtedy oddadzą mi kasę.

I jeszcze zauważyłem, że Morele te zwrócone kości wystawiło jako nowe.

Edytowane przez gilban
Opublikowano

Jeżeli drugi raz dostaniesz wadliwe pamięci, to chyba wtedy trzeba użyć rękojmi czy jak to tam się nazywa, aby dostać kasę, a nie bawić się w kolejne reklamacja, ale to poczytaj lub poczekaj na kogoś kto ogarnia temat, bo mi coś tam dzwoni, ale nie wiem czy w dobrym kościele :) 

Opublikowano

Na zakończenie powiem, że kupiłem ten zestaw pamięci: KF436C18BBK2/32, Kingstona i działają bardzo dobrze. Żadnych błędów nie ma. A Windows 11 też na tę chwilę działa stabilnie.

• Like 1