Skocz do zawartości

Wybór systemów do dwóch staroci i bootowalny pendrive. I Acer Spine.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, korzystając z chwili wolnego zabrałem się za wyczyszczenie i ulepszenie swojego jedenastoletniego hp probook 450 g1. Specyfikacja:

i5 4200M 2x 2,5GHz

HD8750M 

2x 8GB ram 

256GB ssd plextor m6v.

Na cpu i gpu nałożone oczywiście ptm aka gelid. 

Pierwotnie był i3, myślałem o wrzuceniu i7 ale jak doszło co do czego to uznałem że nie ma co szaleć i ta i5 to świat i ludzie, a lapek służył już sporadycznie (teraz pewnie częściej), do muzy czy vod.

Teraz wypadałoby przeinstalować system, bo nawet nie mam jak go dobrze sprawdzić, bo stery od grafy się coś wywalają i ogólnie jest syf :E. Jest tam jakaś stara Siódemka.

Zainwestuję jeszcze w ssd 500-1000GB bo teraz to śmieszne pieniądze, a myślałem żeby wrzucić i windowsa i linuxa :). Taki staroć nada się idealnie na eksperymenty.

Myślałem o jakiejś odchudzonej Dziesiątce i może Linux Mint?

Drugi pacjent to równie stary dell 3542. Od długiego czasu leży ale i na niego znajdę kiedyś zastosowanie + czyszczenie i ptm. Specka:

i3 4005U 1,7GHz

820M

4GB ram

128GB ssd.

+ równie stara Siódemka.

Druga sprawa, a właściwie od tego muszę zacząć - muszę kupić pendrive :E. Moje instalowanie systemów zakończyło się właśnie na płytach, win7 i serialach na naklejkach. Pytanie:

Czy jeden pendrive to jeden obraz systemu? Czy mógłbym wrzucić kilka .iso i przy bootowaniu mogę wybrać czy windows 7/10/32 bit/64 bit/ linux itd. i jeszcze wrzucić folder ze sterownikami.

Ostatnia sprawa, to trafił mi się jakiś Acer Spine do przeinstalowania, chyba taki: https://www.x-kom.pl/p/401365-acer-spin-1-n3350-4gb-32-win10-fhd-ips-rysik.html#Specyfikacja tylko ten ma dumne naklejki windows 10S...

Bo 32 GB emmc i brak miejsca i też postawić świeży system. Powinien mieć jakąs partycję recovery, ale chyba nie widziałem? Czy po wpięciu usb windoza ją stworzy na usb?

Czytałem też na forum acera żeby pobrać windowsa, ale jako że to ma dotykowy ekran, to musi to być jakaś specjalna wersja? 

Dzięki z góry.

Opublikowano

Z jednym penie zrobisz tylko jeden system, instalujesz zwykły a nie żaden "specjalny" stery do ekranu dotykowego winda ma zintegrowane jeżeli nie instalujesz żadnej zmodowanej gdzie musisz większość doinstalować ręcznie.

Opublikowano

Dzięki, to już dwie sprawy bym miał z głowy. Jak kupię peny to przetrzepię jeszcze raz tego acera, bo skoro był z systemem to gdzieś jakoś chyba musi być... A jak nie, to nie.

Jaka pojemność pendrive będzie optymalna?

Opublikowano

8gb w zupełności wystarczy na każdy system, nie spotkałem się jeszcze aby któryś zajmował więcej więc sprawy groszowe :P natomiast nie wiem czy w obecnych czasach ktoś kupuje pena o takiej pojemności xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

8 GB w zupełności wystarczy, ale teraz pendrive 64 -128 GB często kosztuje poniżej 30 zł więc wybrałbym któryś z nich. Trzeba zwrócić uwagę na deklarowane prędkości odczytu i zapisu.

Są w sprzedaży wynalazki znanych firm niby USB 3.2, które osiągają odpowiednio 30 i 9 MB/s.

Kupując pakiet oprogramowania dostałem taki, ale w wersji 64 GB

sandisk

Bardzo przyzwoita maksymalna prędkość odczytu i akceptowalny zapis.

Edytowane przez Pan Mateoo
poprawilem link - mateoo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kup sobie dużego pendriva 64-128 jedną sztukę i użyj Ventoy-a . Potem wrzusz na niego w opór ISO różnyh sysemów (windy i linuxy) i wybierasz sobie co zainstalować . Bez sensu kupować kilka małych i się bawić.

Na te lapki proponuję W10 iot LTSC + Mint ,sam tak ma i chodzi elegancko.

Edytowane przez nalewator
  • Like 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.04.2025 o 16:03, Gonzo3211 napisał(a):

Cześć, korzystając z chwili wolnego zabrałem się za wyczyszczenie i ulepszenie swojego jedenastoletniego hp probook 450 g1. Specyfikacja:

i5 4200M 2x 2,5GHz

HD8750M 

2x 8GB ram 

256GB ssd plextor m6v.

Na cpu i gpu nałożone oczywiście ptm aka gelid. 

Pierwotnie był i3, myślałem o wrzuceniu i7 ale jak doszło co do czego to uznałem że nie ma co szaleć i ta i5 to świat i ludzie, a lapek służył już sporadycznie (teraz pewnie częściej), do muzy czy vod.

Teraz wypadałoby przeinstalować system, bo nawet nie mam jak go dobrze sprawdzić, bo stery od grafy się coś wywalają i ogólnie jest syf :E. Jest tam jakaś stara Siódemka.

Zainwestuję jeszcze w ssd 500-1000GB bo teraz to śmieszne pieniądze, a myślałem żeby wrzucić i windowsa i linuxa :). Taki staroć nada się idealnie na eksperymenty.

Myślałem o jakiejś odchudzonej Dziesiątce i może Linux Mint?

Drugi pacjent to równie stary dell 3542. Od długiego czasu leży ale i na niego znajdę kiedyś zastosowanie + czyszczenie i ptm. Specka:

i3 4005U 1,7GHz

820M

4GB ram

128GB ssd.

+ równie stara Siódemka.

Druga sprawa, a właściwie od tego muszę zacząć - muszę kupić pendrive :E. Moje instalowanie systemów zakończyło się właśnie na płytach, win7 i serialach na naklejkach. Pytanie:

Czy jeden pendrive to jeden obraz systemu? Czy mógłbym wrzucić kilka .iso i przy bootowaniu mogę wybrać czy windows 7/10/32 bit/64 bit/ linux itd. i jeszcze wrzucić folder ze sterownikami.

Ostatnia sprawa, to trafił mi się jakiś Acer Spine do przeinstalowania, chyba taki: https://www.x-kom.pl/p/401365-acer-spin-1-n3350-4gb-32-win10-fhd-ips-rysik.html#Specyfikacja tylko ten ma dumne naklejki windows 10S...

Bo 32 GB emmc i brak miejsca i też postawić świeży system. Powinien mieć jakąs partycję recovery, ale chyba nie widziałem? Czy po wpięciu usb windoza ją stworzy na usb?

Czytałem też na forum acera żeby pobrać windowsa, ale jako że to ma dotykowy ekran, to musi to być jakaś specjalna wersja? 

Dzięki z góry.

Bardzo polecam Windows Serwer 2022. Lekki, nie ma żadnych smieci - po prostu, czysty system bez tego zbędnego syfu ze zwykłej 10, czy 11. Brak elementów szpiegujących lub są ograniczone do minimum. Żadna duża firma by nie kupiła systemu, który nie zapewnia jej podstawowego poziomu bezpieczeństwa danych - a tak jest w 10, czy 11. Tylko nie piszczcie, że te poważne firmy używają Linuxa - bo to wiadomo. Już sam proces instalacji WS wygląda jak instalowanie totalnie okrojonego moda W11. Poza tym, też polecam Minta. Mam go od lat na lapku i sprawdza się idealnie.

PS. a i Windows Serwer masz w pełni legalnie przez 3 lata, więc nie trzeba instalować niewiadomego pochodzenia i działania witaminek.

Edytowane przez Sidr
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, indexinfio napisał(a):

W jaki sposób przez 3 lata? Widzę, że licencja testowa jest na 180 dni.

Rearm można zrobić 6 razy co daje 1080 dni w sumie, czyli 2 lata, 11 miesięcy i 15 dni.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 7.04.2025 o 10:33, indexinfio napisał(a):

8 GB w zupełności wystarczy, ale teraz pendrive 64 -128 GB często kosztuje poniżej 30 zł więc wybrałbym któryś z nich. Trzeba zwrócić uwagę na deklarowane prędkości odczytu i zapisu.

Są w sprzedaży wynalazki znanych firm niby USB 3.2, które osiągają odpowiednio 30 i 9 MB/s.

Kupując pakiet oprogramowania dostałem taki, ale w wersji 64 GB

sandisk

Bardzo przyzwoita maksymalna prędkość odczytu i akceptowalny zapis.

Kupiłem dokładnie taki sam tylko że 32GB. Przeinstalowałem Acera co było bajecznie szybkie i proste. Może 10 minut łącznie z pobraniem instalki ze strony windozy, pena sobie skonfigurowało, potem do lapka i voila. Bajka.

W dniu 7.04.2025 o 15:52, nalewator napisał(a):

Kup sobie dużego pendriva 64-128 jedną sztukę i użyj Ventoy-a . Potem wrzusz na niego w opór ISO różnyh sysemów (windy i linuxy) i wybierasz sobie co zainstalować . Bez sensu kupować kilka małych i się bawić.

Na te lapki proponuję W10 iot LTSC + Mint ,sam tak ma i chodzi elegancko.

Wielkie dzięki, właśnie coś takiego miałem w wyobrażeniach - jeden pen, kilka obrazów i można wybrać który. Kiedyś się za to zabiorę :E