sandiz5 1 Opublikowano 5 Maja Opublikowano 5 Maja Witam, mam pewien problem z moim komputerem, mianowicie po kilku miesiącach przerwy od użytkowania z tego komputera chciałem go ponownie odpalić, lecz gdy włączam komputer, na monitorze nie ma żadnego obrazu, i słychać kilka piknięć. Gdy odłączyłem całkowicie kartę graficzną i podłaczyłem kabel vga do płyty głównej i do monitora, to komputer normalnie odpala i wszystko działa jak należy, dodam że dosłownie nic nie zamieniałem żadnych podzespołów, a jakieś 8 miesięcy temu wszystko działało normalnie, z tym samym ramem, procesorem, kartą, płytą główną, dyskiem. dosłownie wszystkim. kiedyś aby byłem z tym komputerem w serwisie bo nie było obrazu ale nie było żadnych piknięć, podzespoły wtedy również były takie same, to po naprawie przy odpalaniu komputera było słychać tylko jedno piknięcie, komputer normalnie odpalał i tak było przez cały okres użytkowania, potem go poprostu odłożyłem na bok i nie był odpalany. Przemieniałem ram na drugi slot, potem na porzedni i nadal no to samo. Wyjmowałem bateryjkę od biosu kilka razy na różny okres czasu, raz 5 minut, raz 20, raz parę godzin. i nadal nic, zamieniałem też na inną ale to też nie pomogło. ogólnie na samym początku gdy napotkałem ten problem, po kliknięciu przycisku żeby uruchomić, wszystko zaczęło się właczać i po chwili gasło, nawet na monitorze nie zdążyło się nic pojawić. potem wszystko dokładnie podpiąłem i zaczeły się kłopoty z tymi wieloma piknięciami i brakiem obrazu. dodam że wentylatory karty graficznej działają bardzo dobrze i nie przestają się kręcić nawet po dłuższym czasie. nie testowałem innej karty bo narazie nie mam takiej możliwości, będe mieć na dniach dopiero. nie wiem co się mogło stać bo nic wsumie przy nim nie robiłem poprostu leżał a nic w nim nie zmieniałem, wcześniej normalnie go użytkowałem przez około 2 lat. podzespoły: procesor - Intel i5 6400 karta graficzna - Geforce gtx 1650 Ram - zwykły 8gb ddr3 Płyta główna : ASUS H110M-K D3 linki do dwóch filmów, jeden bez karty graficznej drugi z bez karty - https://streamable.com/4twibj z kartą - https://streamable.com/8wc1kz JEŚLI CHODZI O CHŁODZENIE Z OBUDOWY TO NIE KRĘCIŁY SIĘ NAWET WTEDY KIEDY NORMALNIE KOMPUTER CHODZIŁ PRZEZ DŁUGI CZAS.
Send1N 2 205 Opublikowano 5 Maja Opublikowano 5 Maja Jak na integrze działa normalnie a w obu slotach nie ma żadnego syfu (przedmuchaj je/przeczyść szczoteczką) to ten rtx 1650 jest uszkodzony, (1 zwykły, 2 krótkie, 3 krótkie : dma page register read/write failure) https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpośredni_dostęp_do_pamięci
sandiz5 1 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja a moze to byc przez nie aktualną wersje bios? mam wersję H110M-K D3 BIOS Ver. 0407 z roku 2015 czytałem w internecie, to może to być wina wersji bios która nie jest komptybilna z takimi kartami jak gtx 1650 0809 2017-03-22 Zwiększona kompatybilność z kartami graficznymi i CPU 1003 2018-03-15 Poprawa stabilności i obsługi sprzętu 1202 2020-06-17 Ostateczne poprawki i stabilność możliwe że jak zaaktualizuje bios to wszystko zacznie działać normalnie? nawet jeśli rok temu jak było wszystko to samo to i tak działało?
Send1N 2 205 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) O biosie nic nie wspominałem tylko dlatego bo napisałeś że wcześniej wszystko działało więc skoro tak było to nie wina biosu a jakby coś się faktycznie z nim "podziało" to pc nie dałby obrazu też na integrze. Możesz zaktualizować na najnowszy jaki jest dostępny, nic do stracenia nie masz, zawsze większa kompatybilność dla innych kart Edytowane 6 Maja przez Send1N 1
wallec 359 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Jeżeli Twoja karta graficzna ma wtyczkę zasilająca, to podłącz przewód od zasilacza do karty.
sandiz5 1 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja (edytowane) nie ma takiej wtyczki ta karta 17 godzin temu, wallec napisał(a): Jeżeli Twoja karta graficzna ma wtyczkę zasilająca, to podłącz przewód od zasilacza do karty. Edytowane 8 Maja przez sandiz5
Send1N 2 205 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Nie masz kogoś aby sprawdzić tą kartę jeszcze na koniec w innym komputerze prze wymianą? bo widzę że już rozglądasz się za zamiennikiem
Rekomendowane odpowiedzi