Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jak w temacie. Wybór chyba niewielki i chyba najlepszy wybór to "znowu" kingston fury:

https://www.x-kom.pl/p/1116184-pamiec-ram-sodimm-ddr5-kingston-fury-32gb-2x16gb-5600mhz-cl40-impact.html?gQT=2

Druga sprawa czy jest sens pakować się w więcej niż 32GB? Po prostu teraz w starszym lapku mam 32GB ddr4 i skoro tu już ddr5 to myślę czy jest sens "szaleć" żeby było faktycznie czuć jakiś progres. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mały update, pewnie #nikogo, ale zdecydowałem się na 32GB :D. Raz że doszedłem do wniosku że bym pewnie nie spożytkował takiej ilości i za różnicę w kwocie wole dołożyć to do ssd, dwa że nie było pewności czy faktycznie pójdą na 5600MHz, a nie chciałem się przekonywać na swojej skórze, a trzy to cena nagle wystrzeliła i tym bardziej zostałem na pewnych 32GB.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem mini pc aoostar gm12+ na 8845hs, upolowałem do niego na olx 2x16gb sodimm 5600  hynix za całe 200 zł. Hynixy na sodimm bardzo dobrze się kręcą - choć mój bios nie umożliwiał nic więcej niż 5600 - ale to chyba było ograniczenie zablokowanego procesora. 8945hs już pozwala na 6000. Na którymś z rosyjskojęzycznych forów dotyczących mini pc gmktec k8 plus - bliźniaczy do gem12+ są testy różnych pamięci. Ale z tego co pamiętam - to różnice są homeopatyczne. Generalnie miałem przydzielone dla 780m 8GB na stałe i 24GB zostawały dla systemu. Dla mnie było więcej niż wystarczające.

Opublikowano (edytowane)

Eeee...na 8945hs na gmktec k11 widziałem, że ludzie kręcą na 6000. Ale jakiegoś znacznego przyrostu to nie daje. Z tego co pamiętam to na ryzen 7 czyli 8845hs żaden overclocking nie jest możliwy - można jedynie pobawić się timingami pamięci, a ryzen 9 czyli 8945hs jest odblokowany do wszelakich zabaw.

Edytowane przez terminus