Petik 3 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Witam spotkał się ktoś z takim przypadkiem ze asus rog strix x670e-a w randomowych momentach rozłacza karte sieciowa i w menadzerze urządzen znika, badz wyskakuje bład 10 i problem "Status_device_power_failure" a sa momenty ze cały dzien smiga normalnie,. windows 11 swiezy, bios płyty najnowszy wszystkie sterowniki wgrane, ktoś ma jakieś sugestie ?
Send1N 2 454 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Spróbuj odznaczyć w menadżerze urządzeń klikając na kartę > zarządzanie energią > zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii, kliknij ok i uruchom ponownie system. 1
bourne2008 676 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja (edytowane) Ten układ I225-V jest niestety znany z takich problemów. Edytowane 1 Czerwca przez bourne2008 1
Petik 3 Opublikowano 25 Maja Autor Opublikowano 25 Maja Opcje z odznaczeniem wylaczenia energi probowalem nic nie dawalo, ale w biosie dzis rylem dalem Network stack na wlaczone ale PXE na wyłaczone i o dziwo 5h bylo dobrze zobaczymy co kolejny dzien przyniesie, jesli ktos ma sugestie to poproszę, co do zmiany kabla nic to raczej nie da bo Wi-fi tak samo przestawalo dzialac. 1
miro 496 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja a googlowałeś problem, tak jak wyżej kolega napisał, problem bardzo znany i wielu pomagały rózne " sztuczki " to tak jak z nieszczęsnym alc4080, jednemu działą, drugiemu nie, trzeba czytać i próbować nieszczęsne i225-v https://forum.level1techs.com/t/asus-x670e-e-gaming-intel-i225-v-ethernet-port-goes-in-down-randomly/198211 https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-motherboards/rog-strix-x670e-e-lan/td-p/932675 https://www.youtube.com/results?search_query=i225-v+fix na rededicie gdzieś mi migneło że wspólnym mianownikiem jest konieczność zainstalwoanego gówna od asusa armory crate i przez niego wszelkich sterowników ?! 2
Petik 3 Opublikowano 26 Maja Autor Opublikowano 26 Maja Jasne że szukałem w necie, i przełaczałem rozne rzeczy już, ale skoro piszecie ze u każdego co innego pomagało to masakra, juz nawet zrobiłem next format na win 11 home , najnowsze stery, armour creat sciagniety najnowsze stery wgrane tak samo przez asus driver hub, ale spróbuje z tym napiecie SOC ograniczyc jak tam pisali na 1.29v i testowanie dalej albo wkońcu sie poddam i osobna karte kupie choc zaburzy mi to wizje w obudowie ;)
bourne2008 676 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Z WIFI też masz problem? Przecież od tego jest zupełnie inny układ. Zazwyczaj MEDIATEC MT7921. i225-v to tylko ethernet. Czyli problem leży gdzieś głębiej.
Petik 3 Opublikowano 26 Maja Autor Opublikowano 26 Maja Tak z wi-fi tez, od razu wypierdyka obydwie rzeczy, zmiana napiecia SOC u mnie niestety nie pomoglo,mysle czy na testy czasem drugiego dysku nvme nie wyciagnac, moze mniej chipset obciazy bo juz mi sie pomysly koncza jak w z690 aorus pro alc4080 lubialo strzelac i mnie wkurzalo tak w x670e problem z sieciowka, jak nie urok to sraczka.
AndrzejTrg 1 781 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Dużo masz pierdół na usb? Jak tak, to zostaw tylko najpotrzebniejsze czyli myszkę i klawiaturę i zobacz
bourne2008 676 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Spróbuj przestawić zaznaczoną opcję na DISABLED
Petik 3 Opublikowano 26 Maja Autor Opublikowano 26 Maja Na usb mam klawe, myszke, pada i słuchawki ale fakt warto spróbować bo wydaje mi się ze z 2 razy tez rozłaczyło mi usb w padzie, gdzieś w necie rzuciła mi się ta opcja z CPU PCIE ASPM nie wiedziałem od czego jest ale chetnie spróbuje, dzięki za sugestie.
Send1N 2 454 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja ASPM odpowiada za oszczędzanie energii pci-e jeżeli faktycznie u ciebie działa to może robić problemy ale czy z internetem? z działaniem dysków, losowym stutteringiem czy większym opóźnieniem jak najbardziej ta opcja może być związana przy niektórych konfiguracjach Do poczytania krótkie streszczenie: https://en.wikipedia.org/wiki/Active_State_Power_Management
bourne2008 676 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) . Edytowane 1 Czerwca przez bourne2008 1
Petik 3 Opublikowano 28 Maja Autor Opublikowano 28 Maja (edytowane) To ja od 1.5 dnia jak narazie mam spokój i wszystko śmiga, w opcjach zasilania zmieniem ustawienia sieci karty bezprzewodowej na maksymalną wydajność Edit: jednak za wczesnie sie pochwalilem no to teraz probuje ASPM na disable. Edytowane 28 Maja przez Petik 1
bourne2008 676 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) U mnie żadne z trików nie działają. Włożyłem kartę na PCIe i zobaczymy czy sytuacja się poprawi. Edytowane 1 Czerwca przez bourne2008
Petik 3 Opublikowano 1 Czerwca Autor Opublikowano 1 Czerwca 21 godzin temu, bourne2008 napisał(a): U mnie żadne z trików nie działają. Włożyłem kartę na PCIe i zobaczymy czy sytuacja się poprawi. Daj znac za jakies 2 dni czy wtedy wszystko smiga bo chyba czeka mnie to samo hatfuu ze asus nie umie tego naprawic softem/biosem juz chyba wole jednak gigusia
bourne2008 676 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) del Edytowane 3 Czerwca przez bourne2008 1
bourne2008 676 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca (edytowane) Jak znajdę rozwiązanie to napiszę. Póki co problem pozostaje. - zmiana sieciówki nie rozwiązała problemu - reset routera nie pomaga Edytowane 4 Czerwca przez bourne2008 1
Send1N 2 454 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Zewnętrzna karta nie rozwiązała problemu? ee to już jakaś magia jest, myślałem że to z układem jest problem
bourne2008 676 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Też tak myślałem ale rozkminiłem, że zarówno zintegrowana sieciówka i225v jak i karta sieciowa na pciex (włożona do najniższego slotu) są podłączone do chipsetu a dalej do CPU. I prawdopodobnie to tu tkwi przyczyna. Jakaś niestabilność na chipsecie B650. Być może zbyt agresywny undervolting. Tu pomógł mi troszkę chatgpt Edytowane 4 Czerwca przez bourne2008 2
Petik 3 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Ja kupilem karte na usb sieciowa i o dziwo 2 dni smiga, co do VSOC gdzies ktos podawal zeby ustawic 1.291v testowalem u mnie sie nie spisalo wiec testuj Ty Edit. Asus wypuscil nowy bios 3104 wrzucam go i podlaczam wszystko normalnie zobaczymy czy internet bedzie smigal normalnie. Edytowane 5 Czerwca przez Petik
bourne2008 676 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca U mnie po delikatnym podniesieniu VSOC od 3 dni wszystko stabilnie. 0.01V zrobiło taką różnicę
Petik 3 Opublikowano 6 Czerwca Autor Opublikowano 6 Czerwca A dokladnie ile ustawiles bo ja prawie 1.3v i byla lipa moze za duzo podnioslem jednak :p
Send1N 2 454 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 9 godzin temu, bourne2008 napisał(a): U mnie po delikatnym podniesieniu VSOC od 3 dni wszystko stabilnie. 0.01V zrobiło taką różnicę Ale tylko na zewnętrznej czy na integrze też jest ok?
bourne2008 676 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Wbudowanej. Zewnętrzna jest już wyjęta. Planuję jeszcze zmienić termopad pod chipsetem. Asus daje tu jakąś plastelinę co nie dość że grzeje się do 65-70st to dołożenie dysku NVME czy czegoś co idzie przez chipset i cyk +10-15st Ludki na reddicie samą zmianą termopada zbijają temp o 10-15st. 1
Rekomendowane odpowiedzi