Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nocy naprawiałem procki i5-8500 i i5-8600K. Na płytę wgrałem bios dla Coffe Lake a na prockach zakryłem odpowiednie piny. Wsadziłem 8500 i system normalnie chodził na igpu, dgpu i lekkim oc bclk na 103 MHz. Wsadziłem 8600K i też nie było problemu. Najpierw robiłem testy z dgpu no i zachciało mi się robić testy po OC. Przeszło kilka biegów w CB R15 na 4.7 GHz z offsetem +70 mV, ale wartości były o około 100 pkt niższe niż powinny. Limity watów na płycie hamowały proca więc ustawiłem TDP 120W, i resztę na 95W i 60 sekund. Gdy ustawiłem platform limit na 105W i wyszedłem z biosu była już ciemność i nic nie pomaga. Clear cmos, wyjmowanie baterii, podmiana proca na i5-6500 - ciemno. Zarówno 6500 jak i 8600K robią się ciepłe, tak samo chipset. Na płycie nic nie śmierdzi spalenizną a pod radiatorem vrm nic nie wysadzone itp. Jakimś cudem oba biosy się nawzajem się ubiły? W głównym był bios od kawy a w backapie zapewnie stary F5C. Dzisiaj z rana zamówiłem krokodylka do ch341a, ale nie sądziłem że tak szybko może się przydać :D Jak jutro będzie mi się nudzić to może wylutuję te kostki biosu.

Opublikowano

Niedziela dzień zmartwychwstania. GÓWNO OŻYŁO :E

IMG20250525070918.thumb.jpg.e123df8cc382685f9f08c60fc570f9f4.jpgIMG20250525071051.thumb.jpg.594a22083e1793e733d9caee9a843f1d.jpg

Już szykowałem programator, ale stwierdziłem że odpalę jeszcze raz, może się uda. Wyjąłem ramy, wsadziłem dgpu i ciemno. Wyjąłem dgpu, wsadziłem jedną kość ramu - ciemno. Wsadziłem drugą kość i śrubokrętem zwarłem clear cmos i nacisnąłem power i coś zaczęły Ledy migać i krótkie odpalenia kompa na pół sekundy były. Spojrzałem na monitor i o kurna przez w :o 

Wczoraj to samo robiłem ze zworką , ale takiego efektu nie było. Od kiedy tylko miałem płytę GB z dual bios bez zworki do wyboru kości bios uważałem to za gówno. Teraz nawet nie wiem czy jestem na głównej czy zapasowej kości. 

Opublikowano

Z tego co pamiętam dualbios działa tak że wrzuca bios z zapasowej na tą główną. Więc cały czas powinieneś być na głównej. Jak bawiłem się w te coffe mody to na gigusiach wgrywałem moda na obydwie kości żeby w przypadku mocno nieudanego oc nie uziemić kompa

Opublikowano

Tylko wysłałem poprzedniego posta  i znowu się ucegliła więc decyzja o rwaniu kostek. Jakby tego było mało to za szybko chciałem podnieść kostkę i podniosło pada. Przy próbie ułożenia go ujebało pada. 

IMG20250525080830.thumb.jpg.013dbf200adad43d5a55412cca9c662a.jpg

Na szczęście zobaczyłem jak idzie ścieżka i były dwie opcje jak to ogarnąć. Pierwsza nie wyszła więc stanęło na druciku.

IMG20250525111459.thumb.jpg.40f7a8a0ff6b2925dddb0d4fbc55559a.jpg

Bios wgrywałem tak :E

IMG20250525085853.thumb.jpg.4f6912a74b6fe45f4d2c01e743a46983.jpg

Po tych zabiegach podpinam zasilacz i brak reakcji, nic nie świeci. Trup pomyślałem. Dopiero jak wyjąłem proca z socketu i tak wcisnąłem power coś zaświeciło. Wsadziłem proca i tym razem też już odpaliło i siedzę w Windowsie. UFF :P

1 godzinę temu, Latest Trick napisał(a):

Z tego co pamiętam dualbios działa tak że wrzuca bios z zapasowej na tą główną. Więc cały czas powinieneś być na głównej. Jak bawiłem się w te coffe mody to na gigusiach wgrywałem moda na obydwie kości żeby w przypadku mocno nieudanego oc nie uziemić kompa

Tego moda na kawę nie idzie wgrać przez @bios i w biosie przez q-flash i chyba tylko przez @bios można oba biosy na raz nagrać. Teraz już na obu mam pod kawę i powinno być okej.