Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Seagate IronWolf 8GB a dokładnie ST8000VN002  (czyli 5400 RPM)

Szukam informacji dot. jak ten dysk się sprawuje w codziennym zastosowaniu w desktopie.

Szczególnie faktycznie odczuwalna głośność, wibracje i prędkość wybudzania z uśpienia itd.

Manual 100807039u, czyli z marca 2023 wersja "U"

Jak również dlaczego na samej stronie seagate wersja 5400 RPM jest niedostępna w ogólnym przeglądzie tej serii, czyżby już wycofany...?

IronWolf NAS

edit 17.08.25r:

na powyższej stronie już ponad miesiąc ponownie jest dostępny  ST8000VN002

Dysk ST8000VN002 ponad miesiąc użytkuję i na razie jest ok, jak i moim zdaniem negatywnie i odczuwalnie nie odbiega z parametrami o które pytałem od starszych gen.ironwolfów.  

Edytowane przez Gef76
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze to jest dysk przeznaczony dla małych domowych oraz firmowych serwerów nas.
Po drugie dyski nasowe są głośniejsze, bo w firmie nie ma to większego znaczenia, nikt z pracowników poza obsługą techniczną nie przebywa w pomieszczeniu z serwerami.
Dyski firmy seagate są tańszą masówką = większa awaryjność, mają największą sprzedaż na rynku z względu na niższą cenę zakupu w porównywaniu do konkurencyjnego wd.
Jeśli chcesz kupić dysk, zrobić kopię zapasową i odłożyć na półkę w szafie, problemu nie ma.
Do zwykłego komputera którego codziennie włączasz i włączasz średnio się nadaję z względu na to, że  jest przystosowany do ciągłej pracy 24/7 bez przerw, oraz jest zauważalnie głośniejszy. Dlatego z swojej strony mogę polecić dyski firmy wd seria blue: WD40EZAX, są droższe ale za to są cichsze, mniej awaryjne oraz przeznaczone do komputera pc, a nie pracy w serwerze. Coś za coś.

Edytowane przez Pawcio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 9.07.2025 o 06:25, Pawcio napisał(a):

Po pierwsze to jest dysk przeznaczony dla małych domowych oraz firmowych serwerów nas.
.............

Dziękuję za wszelkie info i rady lecz z tego co napisałeś to mogę się zgodzić tylko z jedną rzeczą, jak dysk deklarowany przez producenta do pracy 24/7.... a serwerowy to nie oznacza, że w desktopach będzie gorzej pracował lub szybciej się zepsuje, lub nie może się zatrzymywać.

Z mojej strony natomiast:

Ogólnie w zastosowaniu domowym IronWolfy sprawują się jeszcze lepiej od zwykłych (desktopowych) tańszych Barrakud i zwykłych WD, ponieważ mają nieco lepsze parametry wytrzymałościowe i kontrolne smart.

Mam już sporo lat kilka IronWolfów starszych gen. tyle, że 4TB i są ok i również mam je w desktopach.

EZAX również mam 2 szt. 

Dyski serwerowe nie są wszystkie głośniejsze, a szczególnie te o mniejszym rpm, 5400, 5900, bo o taki się pytałem. Ale tzw. głośność w zastosowaniu domowym to indywidualna sprawa, bo zależy od umiejscowienia dysku, odległości, samego odsłuchu itd. A nie mam tu na myśli pomiarów laboratoryjnych.  

Każda firma również WD robi tańsze masówki jak to nazywasz i taki właśnie mi polecasz….niestety.

Rozumiałbym gdybyś polecał jako konkurenta IronWolfa np. WD Red....ale zwykły desktopowy niebieski porównujesz z serwerowym.

Niebieski EZAX , który polecasz ma gorsze np. parametry od tego IronWolfa jak.

1.       Mniejszą max temp pracy

2.       Mniejszy deklarowany transfer MB

3.       Dwukrotnie mniejszy Load/unload cycles

4.       Na ogół gorszej jakości mechanikę dysku, bo jest właśnie mniej przystosowany do cięższej pracy aniżeli dysk serwerowy.

5.       Mniejszy czas gwarancyjny  

6.       Bardziej okrojony dostępny S.M.A.R.T.

7.       Jeszcze pewnie inne których nie pamiętam ale można to sobie w ogólnym datasheet sprawdzić i w manual.

A awaryjność, no akurat ten parametr jest indywidualny w zastosowaniach domowych również, bo na podstawie 1-2 padniętych dysków nie skreśla się danej serii itd., jak to czasami można czytać.

Z drugiej strony każdy producent od czasu do czasu ma tzw. wtopy i afery, jak również u każdego użytkownika warunki pracy danego dysku są różne, a szczególnie różne zasilacze, jak i umiejscowienie i sposób korzystanie z dysków.

Opublikowano (edytowane)

Obecnie mało kto kupuje talerzowy dysk do domowego komputera, większość wybiera jeden lub dwa szybkie dyski ssd nvme, a talerzowych używają tylko jako zewnętrzna kopia, która jest odkładana na półkę. Lub małych domowych serwerów nas od dwóch do sześciu dysków hdd. Lub płatna kopia danych na zewnętrznym serwerze w "chmurze."

Patrząc po sprzedaży w największych sklepach komputerowych np. morele net, ludzie najczęściej wybierają to co ma niższą cenę, czyli dyski z podstawowej serii seagate barracuda od 1 do 8tb wykonanych w tańszej bardziej zawodnej technologi smr. Przeciętnemu kowalskiemu wystarczają. Mam kilka dysków wd blue (prostszy i bardziej niezawodny system zapisu danych na dysku cmr) i pracują bez awaryjnie od kilku lat, złego słowa napisać nie mogę. Jeśli potrzebujesz dysku do domowego komputera z serii przeznaczonej do serwerów nas to twój wybór oraz pieniądze, mało kto tak robi, czytając inne tematy na tym forum oraz na byłym pclabie, użytkownikom domowych komputerów wystarczają podstawowe wersje dysków, gdzie liczy się najniższa cena za każdy 1tb.  Dlatego nie dziwię się popularności tematu o odnowionych dyskach seagate, które są naprawiane oraz później sprzedawane na allegro w niższej cenie: 

Edytowane przez Pawcio