Skocz do zawartości

AtlasOS i problem z grą, chyba przez niego. Jest tu ktoś kto gra na AtlasOS?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Heloł

To po kolei:

Problem jest z grą The Isle. Ta używa starej metody współpracy z softem zwanym Easy Anti-Cheat.

1. Najpierw gra wywalała błąd, że Easy Anti-Cheat (EAC) nie jest zainstalowany. Po ręcznym uruchomieniu exe'ka installerem EAC, nic się nie dzieje, a powinna się wyświetlić plansza UI

2. Sporo prób dalej i po reinstalacji czego się dało, teraz gra się uruchamia, ale stoi na czernym ekranie z trzema animowanymi kropkami (animowane kropki - typowy sygnał "loading")

3. Wgrałem tu Atlasa. GPT mi mówi, że to może powodować problem.

Próbowałem naprawdę wielu porad z netu i GPT. Fullscreen, windowed, reinstalowałem biblioteki Visual C++, przełączałem FSO i BAR w AtlasOS. Sprawdziłem czy pracują usługi, które GPT wymieniał jako potencjalnie wyłaczone w Atlasie. System jest goły, tyle co poinstalowane Steamy i Epic Launcher. Defender jest włączony bo go w ustawieniach Atlasa zostawiłem włączonego. W końcu komp podpięty do netu lepiej niech ma jakąś ochronę. 

Próbowałem dowiedzieć się jakichkolwiek informacji z logów o błędach, ale nic nie znajduję. Próbowałem wywalać wpisy w rejestrze od EACa. PRóbowałem ręcznie odpalać exe'a z installerem EACa z parametrami repair, uninstall, reinstall. 

Próbowałem wywalać w rejestrze wpisy sugerujące, że ten exek się ma odpalać w trybie kompatybilności z Win8.

Co ciekawe Fortnite działa, ale GPT mówi, że Fortnite inaczej używa EACa. Nowocześniej. I już myślałem, że w takim razie machnąć na to ręką i grać w nowe gry, gdy się okazało, że na liście gier korzystających ze starej metody jest iRacing, a kolega będzie chciał w to grać. 

Windows 10. Sterowniki do 5070 najnowsze, ale na stronie NV wybrałem game ready a przeniosło na stronę z WHQL. Nie wiem czy to może robić jakiś problem, ale zaznaczam w razie jakby co. 

Miejsca na dysku i w RAMie na pewno nie brakuje. 

Z Atlasem nie kombinowałem bo to komp do gier. A co kombinowałem, to core isolation i FSO & Bar, a te już próbowałem przestawić i nic to nie dało. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Winda 11

- najpierw to samo - installer easy anti-cheata nie wyświetla nic, a powinien

- gra nadal wywala, że nie ma zainstalowanego EACa. 

- po zainstalowaniu wywala.. błąd. Tu coś nowego. Jak się ma komunikat błędu to się wie na czym stoi.  Do etapu czarnej planszy z animacją 3 kwadracików (loading) nie dochodzi. Error wywala wcześniej.

Komunikat o błędzie suregował problem z bibliotekami DirectShow, więc to doinstalowałem ręcznie i...

poszło. Plansza z kwadracikami wyświetla się tylko chwilę, a po niej pojawia się gra. 

Przy okazji: Tydzień temu windows 11 dostał jakieś poprawki dokładnie na problemy z uruchamianiem gier korzystających ze starej wersji tego EACa. 

Czyli moja pierwsza myśl była strzałem w 10tkę - coś popsuli w MSie albo po stronie producenta gry/EACa i trzeba po prostu poczekać aż wydadzą poprawkę. Pewnie jak to wyjdzie dla W10 to gra będzie działać i na nim. 

Kolejne godziny życia zmarnowane przez nieudolność programistów. :(

Edytowane przez VRman