BeMajestiC 6 Opublikowano 20 Czerwca 2025 Opublikowano 20 Czerwca 2025 (edytowane) Witam. Tak jak w temacie - chciałbym zmienić skrót klawiszowy zależny od podgłaśniania i ściaszania dźwięku. Aktualnie jest na fn + F10/F11, A chciałbym zamienić na samo f10 lub f11. Korzystam z windows 11 Edytowane 20 Czerwca 2025 przez BeMajestiC
Send1N 5 281 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Musisz mieć jakiś soft do mapowania klawiszy np "keytweak" https://keytweak.softonic.pl/ czy "sharpkeys" https://github.com/randyrants/sharpkeys/releases/tag/v3.9.4
Miczi_82 40 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Tak na marginesie, F11 to skrót od pełnego ekranu, a F10 to przełączenie focusu na menu aplikacji, więc upewnij się, że chcesz zmienić funkcję jednego z nich. 1
Bono_UG 323 Opublikowano 24 Czerwca 2025 Opublikowano 24 Czerwca 2025 To laptop, desktop? W laptopach przeważnie można w biosie włączyć opcje, że fn jest cały czas "aktywny", niejako zamienia podstawowe F1-12 na dodatkowe funkcje i na odwrót (żeby skorzystać np. z F5 to trzeba tez wcisnąć fn). Czy w desktopach też to działa nie mam pojęcia. Można znaleźć, że kombinacja fn+esc działa jak "fn lock" ale nie wiem czy to uniwersalne. 1
doman18 36 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Niestety nakładki typu keaytweak nie zawsze działają. Ja mordowałem się z Ctrl+ESC (start menu) żeby go zamienić na sam ESC. Ale się nie dało bo to jakiś głęboko zaszyty w Windowsie skrót. Dopiero użycie Keyboard Manager Microsoftu (wchodzi w skład znanych Powertoys) pozwoliło mi to zmienić. Ale i tak nie do końca działa stabilnie. Czasem po jakimś czasie klawisz Ctrl jakby przestaje działać. Być może ten cały bałagan wynika że używam też reWASD do mapowania gamepadów I kontrolerów 1
Rekomendowane odpowiedzi