Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć mam pytanie odnośnie temperatury procesora, czy to normalne że temperatura CPU to 58,8 stopni Celsjusza? Poprzednio miałem intele i nigdy do takiej temperatury (podczas oglądania filmów w internecie) się nie nagrzewały .

Edytowane przez moflaw566
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Takie skoki zegara i temperatury to od dawna norma na ryzenach, puść np cinebencha i zobacz jaką temperaturę osiągniesz gdy będzie obciążony na 100%

Na cinebench r23 mam na Multi Core 12997 pts (temperatura maksymalna 85,5) a na Single Core mam 1816 pts (temperatura maksymalna 84,8). Z tym, że jak sprawdzałem w Internecie to na multi powinienem mieć około 14500 pts. Może ktoś stwierdzić, czy te wyniki są w normie?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Send1N napisał(a):

Jakie masz chłodzenie? wynik jest zależny od tego czy masz ściągnięty limit mocy czy lecisz na fabrycznym jak i od samej temperatury bo im wyższa tym bardziej będzie zrzucał zegar.

Używam chłodzenia, które było dołączone do procesora, przy procesorach Intel chłodzenie fabrycznie dołączone było wystarczające.

A opłaca się inwestować w jakieś inne? Będzie to jakoś odczuwalne w mocy procesora przy grach?

Edytowane przez moflaw566
uszczegółowienie odpowiedzi
Opublikowano

A to jak masz boxa to wszystko w jak najlepszym porządku :E w grach to większego znaczenia nie ma poza gorszą kulturą pracy tego boxa niż mógłbyś mieć na innym chłodzeniu w okolicy 100zł np fera 5 czy arctic freezer 36 po taniości, nawet spartan 5 za 70zł poradzi sobie znacznie lepiej.

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

A to jak masz boxa to wszystko w jak najlepszym porządku :E w grach to większego znaczenia nie ma poza gorszą kulturą pracy tego boxa niż mógłbyś mieć na innym chłodzeniu w okolicy 100zł np fera 5 czy arctic freezer 36 po taniości, nawet spartan 5 za 70zł poradzi sobie znacznie lepiej.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie to chłodzenie, które zaproponowałeś to jest wodne czy normalne? Wolałbym, jeżeli będę dokupywał żeby nie było wodne.

Opublikowano
8 godzin temu, moflaw566 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie to chłodzenie, które zaproponowałeś to jest wodne czy normalne? Wolałbym, jeżeli będę dokupywał żeby nie było wodne.

Gdzie wodne w takiej kasie, wujek google gryzie? :P Miro wyżej zaproponował najlepszą opcję, wydajność Fery 5 ale będzie cichsze z racji innego wentylatora z tym że jak chcesz to zrobić jak najtaniej to na olx można wyrwać nówkę troche taniej od arctica. https://www.olx.pl/oferty/q-fera-5/?search[filter_float_price:to]=100

Opublikowano
19 godzin temu, Send1N napisał(a):

Niech go ręka baska broni przed montowaniem Spartana. Najgorszemu wrogowi nie polecam. Tani wydajny ale montaż koszmarny.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 17:31, moflaw566 napisał(a):

Cześć mam pytanie odnośnie temperatury procesora, czy to normalne że temperatura CPU to 58,8 stopni Celsjusza? Poprzednio miałem intele i nigdy do takiej temperatury (podczas oglądania filmów w internecie) się nie nagrzewały .

Bardziej istotne będzie jaką masz temperaturę przy maksymalnym obciążeniu cpu. Ja na 7700 źle przykręciłem chłodzenie - o 1 oczko za daleko i procesor nagrzewał się do ponad 85. Pisałem tu, że CO powyżej -20 nie mogę ustawić. Potem podczas instalacji ramki do am5 to zauważyłem i procesor z buta -40 poszedł. :)

Opublikowano
21 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Niech go ręka baska broni przed montowaniem Spartana. Najgorszemu wrogowi nie polecam. Tani wydajny ale montaż koszmarny.

Mam DR4Pro i tam gdy płyta główna jest już w obudowie, to też bardzo łatwo się pomylić przy montażu. Samo w sobie chłodzenie świetne.