Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, bioooly napisał(a):

Ja to po prostu wziąłem z polecanych zestawów które są polecane na sierpień na tym forum, link do koszyka to ktoś podesłał wcześniej, więc lekkie zdziwienie, że ktoś poleca zestaw na sierpień na głównej stronie w  tej cenie i dziwi się, że karta badziew, zasilacz no name jakiś, asrockami i 9800 to spokoj dać, czyli ten kto układa te zestawy polecane to się nie zna ? już nie ogarniam. 

Nawet nie widziałem że mamy na forum taki dział (dalej nie mogę go znaleźć), na pewno nie jest redagowany przez użytkowników.

Opublikowano

Sprawdz przypiete tematy w tym dziale ;) Generalnie kiedys jak sie przyczepilem do tamtych zestawow, to kolega ktory to redaguje byl podatny na sugestie, ze mozna poprawic to i owo jak cos nie pasuje, ale przeciez nie bedziemy go co miesiac poprawiac i mu spamowac na PW. No i sa dalej kwiatki jak np. polecanie suszarki 5070 Ti Ventus... :E

Dlatego lepiej zalozyc temat na forum, bo tu jak ktos sie pomyli, zle doradzi, to zawsze ktos inny go naprostuje. Wiadomo, ze nikt alfa i omega nie jest i niedopatrzenia moga sie zdarzyc.

• Like 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siemka po krótkiej przerwie, miałem wypadek i PC zszedł na dalszy plan, ale już wracam do finalnego kompletowania i kupna.
Zerknijcie proszę, czy wszystko się zgadza, nic ze sobą nie koliduje itd. i czy nie wyszły przez ten czas w podobnej cenie jakieś lepsze zamienniki.

Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D - 2029zł

Chłodzenie: Thermalright Phantom Spirit 120 120mm - 240zł
MOBO: MSI PRO B850-P WIFI lub Gigabyte B850 A ELITE WF7 - 769zł/ 979zł

GPU: Palit GeForce RTX 5070 Ti GamingPro 16GB lub KFA2 GeForce RTX 5070 Ti EX Gamer 1-Click OC 16GB - 3666zł/ 3699zł

Obudowa: Chieftec Night Hunter - 276zł

PSU: Chieftec Vega M 850W lub MSI MPG A850G PCIE5 850W - 360zł/ 490zł

RAM: Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 PVV564G600C30K - 760zł

Dysk: Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 lub Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 lub WD SN7100 1TB (WDS100T4X0E) - 360zł/ 320zł/ 300zł

System: Microsoft Windows 11 Home USB 32-bit/64-bit - 550zł

Razem w opcji z droższymi wyborami - 9385zł (trochę ponad budżet no ale cóż).

I jeżeli nie ma lepszych zamienników to prośba o doractwo który podzespół jest lepszy w sytuacji gdzie podaje kilka produktów - mobo, gpu,psu i dysk :P 

Opublikowano (edytowane)

Co do płyty to Gigabyte jest lepiej wyposażona - wiecej USB, lepsze audio, wiecej radiatorow na kolejne dyski SSD. Jak ci na tym zalezy to mozna doplacic, jak nie to mozna wziac MSI.

GPU zdecydowanie Palit, lepsze chłodzenie, rok dluzsza gwarancja. Uwazaj tylko zeby nie kupic gorszej wersji GamingPro-S - duzo slabsze chlodzenie bez komory parowej.

Zasilacz - MSI bedzie jeszcze lepszy jakościowo + cichszy + ma 10 lat gwarancji, a Chieftec 5. Jak jest kasa to bym dopłacił, jak budżet sie nie spina - mozna wziac Chiefteca.

Dysk brałbym SN7100, najlepszy stosunek ceny do jakości.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano

Super dzięki!

O to ciekawe, myślałem że te mobasy mają identyczne audio realteki, ale jak gigabyte ma lepszy to dość istotna sprawa.

Ta wersja na KRSystem jest tą prawdiłowa? Bo w mega dobre cenie teraz ta karta jest patrzę tam - to jest wgle legitna stronka do kupowania?
https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_5070_ti_gamingpro_16gb_gddr7_dlss4_vapor_cha-item-77328.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=1c1ec823-77cd-d799-c4e5-f9a295fb2ca2

czy lepiej bezpiecznie wziać z ME? 200zł to duża różnica, jbc biorę na firmę.
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5070-ti-gamingpro-16gb-dlss-4?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2066238&utm_campaign=2025-09&utm_term=Karty-graficzne&ceneo_spo=false&ceneo_cid=4ef48bf9-f837-c154-580a-34dd69babe02

Nie bedzie potem zadnego problemu w przyszlosci ze ten MSI zasilacz jest troche starszy i ma ATX 3.0?

Co do dysków, wgle przy normalnym użytkowaniu miedzy nimi da się zauważyć różnicę, czy to są tak małe wartości, że każdy będzie tak samo śmigał i bardziej rozchodzi się o to który dłużej pożyje i ma większy bufor zapisu/odczytu?

Opublikowano (edytowane)

Gigabyte w rewizji 1.X ma lepszą integre ALC 1220. Warto dopytac w sklepie jaka rewizje sprzedaja bo 1.0 (raczej juz niedostepna chyba ze trafisz na jakis lezak magazynowy) ma gorsze audio. 

KRSystem to sprawdzony sklep mozna tam smialo kupowac, tak to ten model.

MSI jest zaktualizowany do ATX 3.1, jak zamowisz w morele to na pewno dostaniesz wersje 3.1.

W normalnym uzytku roznica miedzy SSD nie do odczucia, co nie wezmiesz z tych trzech bedzie ok. KC3000 jako jedyny ma DRAM ale to nie jest jakis game-changer wzgledem SN7100 ktory ma duzy bufor SLC. W realnym uzytku te dyski wypadaja bardzo podobnie wiec ja bym nie doplacal bo i po co.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm wg tej listyma ATX 3.x (plus pani na czacie napisała że to jest ATX 3.1)

image.thumb.png.4c56230860c4808977d5ee25309997a4.png

Myślisz ze w tym chieftecu night hunterze sie nie sprawdzą te boczne kable? (bude już mam :P )

Edytowane przez Emes
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry, chciałem jeszcze raz podziękować i się pochwalić, że maszyna złożona i śmiga aż miło! :D  

Z ciekawostek, zamieniłem budę chiefteca na bequiet 501 airflow, ponieważ pierwszy night hunter przyszedł z rozwaloną nóżką, a w drugim egzemplarzu strasznie odstawał boczny panel i ledwo się trzymał na tych klipsach.
Więc domówiłem BQ z dużo lepsza jakość blach i wykonania, i mam pytanie planuje dokupic jeszcze dwa wentylatory pure wings 3 do niej i zastanawiam się ktore śmigła wybrac bo widze ze jest kilka wersji.

Czy Pure Wings 3 PWM BL106 z 1800RPM beda najlepsze?

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, Emes napisał(a):

Dobry, chciałem jeszcze raz podziękować i się pochwalić, że maszyna złożona i śmiga aż miło! :D  

Z ciekawostek, zamieniłem budę chiefteca na bequiet 501 airflow, ponieważ pierwszy night hunter przyszedł z rozwaloną nóżką, a w drugim egzemplarzu strasznie odstawał boczny panel i ledwo się trzymał na tych klipsach.
Więc domówiłem BQ z dużo lepsza jakość blach i wykonania, i mam pytanie planuje dokupic jeszcze dwa wentylatory pure wings 3 do niej i zastanawiam się ktore śmigła wybrac bo widze ze jest kilka wersji.

Czy Pure Wings 3 PWM BL106 z 1800RPM beda najlepsze?

Finalnie jakie podzespoły kupiłeś? 

Opublikowano

Finalnie tak to wyglada:

Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D

Chłodzenie: Thermalright Phantom Spirit 120 120mm
MOBO: Gigabyte B850 A ELITE WF7

GPU: Palit GeForce RTX 5070 Ti GamingPro 16GB

Obudowa: BeQuiet! 501 Airflow

PSU: MSI MPG A850G PCIE5 850W 

RAM: Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30

Dysk: Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000

Wszystko w nowych rewizjach, komp dużo szybszy niż mój macbook pro m1 którego wcześniej używałem :D