Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Seagate ma zawsze poryty SMART. Niektóre odczyty mogą być dziwne co nie znaczy, że z dyskiem jest coś nie tak to po pierwsze.

Po drugie nie dawaj hexów tylko system dziesiętny -> zakładka Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW i zmieniasz na 10 [DEC].

Na koniec dysk wygląda ok. Jeżeli przejmujesz się błędami odczytu to u mnie ironwolf też pokazuje głupoty (jak pisałem SMART Seagate jest porypany).

Edytowane przez foh_23
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, foh_23 napisał(a):

Po drugie nie dawaj hexów tylko system dziesiętny -> zakładka Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW i zmieniasz na 10 [DEC].

A ja do upartego będę mówił hex-y i tylko hex-y.

Dziesiętnie część parametrów nie ma kompletnie sensu. Szesnastkowo często widać jak wartość raw jest pogrupowana np. bajtami.

Prosty przykład:

[hex] 000100030005 - od razu widać, że wartości są pogrupowane i są tutaj zapisane 3 wartości, np. aktualnie 1 błąd, maksymalnie 3, w sumie wszystkich 5.

[dec] 4295163909 - nic nie widać, jakaś absurdalnie duża liczba kompletnie nic nie mówiąca

W większości przypadków nie ma potrzeby znania dokładnej liczby błędów, bardziej się patrzy czy jest mało czy dużo, a to widać niezależnie od systemu liczbowego. Dużo cyfr niezerowych, to duża wartość.