Loczekens 0 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia Hej, chcialbym ogarnac zestaw do +-6k zl glownie do gier typu elden ring, dont starve, valheim etc. Od razu dziekuje za pomoc Zastanawiam sie nad czyms takim: Płyta główna MSI PRO B650-S WIFI Procesor Ryzen 5 7600 Ram Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom Karta Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6 Zasilacz Silver Monkey X Okame M2 850W 80 Plus Gold Dysk ADATA Legend 900 1TB SSD Obudowa Silver Monkey X Croft Chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120 Dodatkowo zastanawiam sie czy warto doplacic do ryzen 5 9600X (który kosztuje 100zl więcej od 7600 a 7 7700 OEM to już ponad 200zł) Jeszcze zastanawiam się nad wyborem obudowy i szukam polecenia jakichś dobrych. Komputer będzie stać na ziemi więc nie potrzebuje żadnych rgb.
Dirian 684 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) W tej kasie można mieć już 7700: https://www.morele.net/inventory/info/16ec898b/ Przy okazji lepszy zasilacz, płyta B850, jeszcze pojemniejsza obudowa. 9600X jest ciut tańszy na morele ale wg mnie nie warto go brać, albo 7500F jak zostajemy przy 6 rdzeniach, albo dorzucić do 7700 żeby mieć 8 rdzeni. Edytowane 6 Sierpnia przez Dirian 1
Loczekens 0 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) @DirianJaka jest różnica miedzy tymi zasilaczami oraz dałeś innego producenta karty graficznej, czy gigabyte ma jakies problemy z kartami z chłodzeniem? Edytowane 6 Sierpnia przez Loczekens
Dirian 684 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Chieftec wspiera nowszy standard ATX 3.1, ma złącze 12V 2x6-pin. Akurat do tego GPU nie przydatne, ale na przyszłość może się przydać jakbyś zmieniał GPU. Gigabyte ma głośne chłodzenie. Edytowane 6 Sierpnia przez Dirian 1 1
Loczekens 0 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia @Dirian A jeszcze o chłodzenie do procka chciałem zapytać bo ja wybrałem podwójne wentyle, pojedynczy starczy i nie będzie się on za bardzo grzał?
Send1N 4 199 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Zamiast Gigabyte czy tego XFX wez sobie pulse https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-9070-xt-16gb-gddr6-11348-03-20g-14732579/ w testach najcichsza wersja ze wszystkich + trzyma dobre temperatury, XFX też jest głośny, warto rozważyć jeszcze hellhounda ale skoro zestaw ma być z moreli to w tym sklepie jest przepłacony Edytowane 6 Sierpnia przez Send1N 1
Loczekens 0 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia @Send1N Zestaw nie musi być z moreli, sam jak szukałem cenowo to patrzyłem różne sklepy aby wpasować się w budżet.
Send1N 4 199 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia No to rozglądaj się z sapphire pulse albo hellhoundem mają najlepsza kulturę pracy obie można mieć w okolicy 3000-3100 (zależy od sklepu) 1
Dirian 684 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia 2 minuty temu, Loczekens napisał(a): @Dirian A jeszcze o chłodzenie do procka chciałem zapytać bo ja wybrałem podwójne wentyle, pojedynczy starczy i nie będzie się on za bardzo grzał? Wystarczy spokojnie, 7700 to nie jest ciepły procek. 10 minut temu, Send1N napisał(a): XFX też jest głośny, warto rozważyć jeszcze hellhounda ale skoro zestaw ma być z moreli to w tym sklepie jest przepłacony Z testów wynika co innego, jedna z chłodniejszych i cichszych kart w zestawieniu: https://www.techspot.com/review/3015-amd-radeon-9070-xt-roundup/ 1
Send1N 4 199 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) XFX ma lipne wentylatory może i mają najniższe temperatury pamięci i sam rdzeń też ma dobre ale dzwięk wytwarzany przez same śmigła jest kiepski, lipton ostatnio robił test i wychodzi na to że nic się nie zmieniło od kilku serii, warto zwracać uwagę na dBa w stosunku do rpm U mnie na zaledwie 1300rpm karta zagłusza wszystkie inne wentylatory w obudowie razem wzięte (xfx 6950xt) i znajomy miał dokładnie to samo w przypadku xfx 7900xtx Edytowane 6 Sierpnia przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi