Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chcialbym ogarnac zestaw do +-6k zl glownie do gier typu elden ring, dont starve, valheim etc. Od razu dziekuje za pomoc

Zastanawiam sie nad czyms takim:

Płyta główna MSI PRO B650-S WIFI

Procesor Ryzen 5 7600

Ram Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom

Karta Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6

Zasilacz Silver Monkey X Okame M2 850W 80 Plus Gold

Dysk ADATA Legend 900 1TB SSD

Obudowa Silver Monkey X Croft

Chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120

Dodatkowo zastanawiam sie czy warto doplacic do ryzen 5 9600X (który kosztuje 100zl więcej od 7600 a 7 7700 OEM to już ponad 200zł)
Jeszcze zastanawiam się nad wyborem obudowy i szukam polecenia jakichś dobrych. Komputer będzie stać na ziemi więc nie potrzebuje żadnych rgb.

Opublikowano (edytowane)

Chieftec wspiera nowszy standard ATX 3.1, ma złącze 12V 2x6-pin. Akurat do tego GPU nie przydatne, ale na przyszłość może się przydać jakbyś zmieniał GPU. 

Gigabyte ma głośne chłodzenie.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zamiast Gigabyte czy tego XFX wez sobie pulse https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-9070-xt-16gb-gddr6-11348-03-20g-14732579/ w testach najcichsza wersja ze wszystkich + trzyma dobre temperatury, XFX też jest głośny, warto rozważyć jeszcze hellhounda ale skoro zestaw ma być z moreli to w tym sklepie jest przepłacony 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Loczekens napisał(a):

@Dirian A jeszcze o chłodzenie do procka chciałem zapytać bo ja wybrałem podwójne wentyle, pojedynczy starczy i nie będzie się on za bardzo grzał?

Wystarczy spokojnie, 7700 to nie jest ciepły procek.

10 minut temu, Send1N napisał(a):

XFX też jest głośny, warto rozważyć jeszcze hellhounda ale skoro zestaw ma być z moreli to w tym sklepie jest przepłacony 

Z testów wynika co innego, jedna z chłodniejszych i cichszych kart w zestawieniu:

https://www.techspot.com/review/3015-amd-radeon-9070-xt-roundup/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

XFX ma lipne wentylatory może i mają najniższe temperatury pamięci i sam rdzeń też ma dobre ale dzwięk wytwarzany przez same śmigła jest kiepski, lipton ostatnio robił test i wychodzi na to że nic się nie zmieniło od kilku serii, warto zwracać uwagę na dBa w stosunku do rpm ;) 

U mnie na zaledwie 1300rpm karta zagłusza wszystkie inne wentylatory w obudowie razem wzięte (xfx 6950xt) i znajomy miał dokładnie to samo w przypadku xfx 7900xtx

1.png

Edytowane przez Send1N