Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej!

Jeżeli jest jakiś ogólny temat na ocenę zestawu, to z góry przepraszam modów i proszę o przeniesienie tematu.

Syn znajomej złożył sobie sprzęt, prawdopodobnie do grania i znajoma pyta się, czy można w nim coś ulepszyć nie zwiększając znacząco kwoty 5,3 tyś. zł

Niestety ja wypadłem z obiegu już dawno i nie wiem, co teraz warto kupować, a co nie.

Będę wdzięczny za pomoc. Dzięki.

CPU: AMD Ryzen 5 7600X
GPU: ASUS GeForce RTX 5060 Ti DUAL OC 16GB DLSS 4
Płyta głowna: Gigabyte B650 EAGLE
Ram: GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6400MHz DDR5 CL32 DIMM]
Dysk: Lexar NM790 Pci-e NVMe 2TB
Zasilacz: ENDORFY Vero L5 Bronze 700W
Obudowa: Krux EXO
Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 ARGB

tutaj jak to wygląda cenowo na Komputroniku:

Spoiler

1.jpg

Edytowane przez Gordek
Opublikowano (edytowane)

Znajomy z forum akurat dzisiaj pisał w innym temacie że nie poleca rtx 5060ti w tej wersji bo chłodzenie sobie ledwo radzi... odrzutowiec + wysokie temperatury, w cenie fery 5 masz lepszego arctic freezer 36 w cenie vero l5 700w masz chieftec vega PPG-750-S, niestety w komputroniku widzę brak zarówno  tego chłodzenia jak i zasilacza :/ 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Zejść z Ryzena 7600X na 7500F, z drogiej i gorącej obudowy Kruxa na coś bardziej przyciemnego i można nawet atakować 5070.

I odpowiedz na pytania Diriana.

PS. NM790 2TB za prawie 600zł to rozbój w biały dzień, to dość podstawowy dysk bez DRAMu, nie powinien kosztować tyle co topowe konstrukcje jak Kingston KC3000. Tu równie z można stówkę przyciąć bez żadnej straty na jakości.

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj składałem przykładowego kompa pod zobrazowanie różnicy w cenie AM4 vs AM5. Z 5070 za te same pieniądze, jedynie dysk jest 1TB. Zestaw nie jest zoptymalizowany pod kątem kosztów, bo tak jak mówię, miał on tylko zobrazować różnice w cenie pomiędzy platformami.

Trzymaj link, może się przyda 

https://www.morele.net/configurator/redirect/1446153

Morele coś się buguje i pokazuje wszystko za 0zl, ale po dodaniu do koszyka wychodzi około 5250 zł. 

• Thanks 1