Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszły mi nowe części do kompa i totalnie zapomniałem o dodatkowym kablu do zasilania CPU i5 14600kf

Płyta główna to Gigabyte Z790 D, zasilacz Corsair CX750F rgb. Mam tylko jeden kabel do cpu 8 pinowy, a na płycie jest 2x8pin. Czy wystarczy ten jeden kabel, czy jednak nowy zasilacz kupować? 

Drugi kabel znalazłem ale nie dam sobie ręki obciąć, że to od tego zasilacza(możliwe, że od chiefteca). Jak widać na zdjęciu mają identyczne numery, czy to oznacza, że ten kabel jest od tego modelu zasilacza?

IMG_20250813_234531.jpg

Opublikowano

Jeden kabel powinien wystarczyć, ale do podkręcania lepiej jest podłączyć drugi.

Ten model zasilacza powinien mieć 2x złącza CPU 4+4, więc jest duża szansa, że pochodzi z tego zasilacza (po numerach na zdjęciu wynika, że pochodzi jedynie z zasilaczy od Corsair).

Podłączenie kabla, który nie jest z tego samego modelu zasilacza może być ryzykowne, unieważnić gwarancję i nawet zepsuć komponenty komputera (w taki sposób jak w przypadku nowych kart graficznych NVIDIA).

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Podłączasz 1x8pin EPS i tyle, będzie działać ;) 2x do niczego ci nie potrzebne w przypadku tego procka :thumbup:

Nawet jak będę kręcić?

Opublikowano

Drugi kabel można sprawdzić miernikiem i porównać z pierwszym, czy odpowiednie przewody są w identycznych miejscach. Zawsze lepiej podłączyć wszystkie kable (popłyną mniejsze prądy), ale pod warunkiem, że są pewne/prawidłowe.

• Upvote 1