Mat 0 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Przyszły mi nowe części do kompa i totalnie zapomniałem o dodatkowym kablu do zasilania CPU i5 14600kf Płyta główna to Gigabyte Z790 D, zasilacz Corsair CX750F rgb. Mam tylko jeden kabel do cpu 8 pinowy, a na płycie jest 2x8pin. Czy wystarczy ten jeden kabel, czy jednak nowy zasilacz kupować? Drugi kabel znalazłem ale nie dam sobie ręki obciąć, że to od tego zasilacza(możliwe, że od chiefteca). Jak widać na zdjęciu mają identyczne numery, czy to oznacza, że ten kabel jest od tego modelu zasilacza?
Krystian03 12 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Jeden kabel powinien wystarczyć, ale do podkręcania lepiej jest podłączyć drugi. Ten model zasilacza powinien mieć 2x złącza CPU 4+4, więc jest duża szansa, że pochodzi z tego zasilacza (po numerach na zdjęciu wynika, że pochodzi jedynie z zasilaczy od Corsair). Podłączenie kabla, który nie jest z tego samego modelu zasilacza może być ryzykowne, unieważnić gwarancję i nawet zepsuć komponenty komputera (w taki sposób jak w przypadku nowych kart graficznych NVIDIA).
Send1N 4 162 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) Podłączasz 1x8pin EPS i tyle, będzie działać 2x do niczego ci nie potrzebne w przypadku tego procka Edytowane 14 Sierpnia przez Send1N 2
Mat 0 Opublikowano 14 Sierpnia Autor Opublikowano 14 Sierpnia Godzinę temu, Send1N napisał(a): Podłączasz 1x8pin EPS i tyle, będzie działać 2x do niczego ci nie potrzebne w przypadku tego procka Nawet jak będę kręcić?
Send1N 4 162 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia na jednym epsie 8 pin możesz puścić nawet 300w 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Póki nie kupisz mocniejszego CPU możesz kręcić w opór 14600k nie zeżre więcej niź te 300w:) 1
Kyle 200 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Drugi kabel można sprawdzić miernikiem i porównać z pierwszym, czy odpowiednie przewody są w identycznych miejscach. Zawsze lepiej podłączyć wszystkie kable (popłyną mniejsze prądy), ale pod warunkiem, że są pewne/prawidłowe. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia Bez podstawowej wiedzy to lepiej tego nie robić i po prostu podłączyć 1 kabel bo tak jak było pisane wyżej dwa nie zrobią kompletnie żadnej różnicy
Rekomendowane odpowiedzi