Skocz do zawartości

i5 12400f -> i5 14600k RESETY komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No szczerze, jeżeli to jest to - to kompletnie się tego nie spodziewałem. Mam je już z 7 lat, a kupiłem jako używane od pewnego forumowicza. Z 10 kart na nich przerobiłem i nigdy problemów nie było. Z tą aktualną przedtem też nie miałem... dopiero po zmianie procka. :boink:

Opublikowano

No właśnie złączki były w piwnicy i dostęp jest tylko od tyłu, gdzie wszystkie kable są trzymane przez boczek obudowy, a do odłączenia złączek potrzebowałem użyć dużo siły.  Poza tym w między czasie wsadzałem jeszcze i3 oraz i5 12400f, bo już mi się pomysły kończyły i chciałem zobaczyć czy na nich będzie śmigać. Dla mnie trochę ciężko to na logikę pojąć. Normalnie to bym tego nawet nie sprawdzał, no bo zawsze działały. Ale już tyle godzin poświęciłem na to, że próbuje wszystkie Wasze sugestie.  :) 

Opublikowano

Czasem zdarzają się takie czary, co poradzić.

Podam ciekawy przypadek.

Problem: Przy 8 na 10 startów PC, dysk HDD 1 fiksuje pod windows (widać urządzenie nie widać partycji).

Sprawdzone 4 różne zasilacze, na jednym działało prawidłowo. Winne trzy zasilacze, w tym dwa nowe prosto z sklepu? 

Były trzy zasilacze typu X, czwarty Y innego producenta. Działało na jednym z zasilaczy X : )

Zamiana portów SATA na mobo - brak zmian.

Zamiana taśm SATA - brak zmian.

Wymiana taśm sata - brak zmian.

Wymiana mobo - brak zmian.

Odłączenie dysku HDD 2 i 3. HDD 1 działa prawidłowo zawsze na każdym z zasilaczy, taśmie sta i mobo.

Podłączenie HDD 1 i 2, jest ok! 

Podłączenie HDD 1 i 3, jest ok!

Podłączenie HDD 2 i 3, jest ok! Ale HDD 1 leży obok PC.

To jak? Kombo HDD 2 i 3 psują HDD 1?

Podłączenie HDD 2 i 3 pod drugi kabel zasilający, HDD 1 na pierwszym kablu (wcześniej wszystkie HDD były pod kabel pierwszy, wszystkie trzy wtyczki zapięte). I ? Działa :) Na innych zasilaczach też sprawdzone, problem powtarzalny %-)

HDD 1 marki X, HDD 2 i 3 marki Y.

Podmiana HDD 1 na inny egzemplarz, ten sam model. Problem... wciąż występuje.

Jeśli się zastanawiacie czy HDD 1 marki X wciąż pracuje to tak. Od pół roku pracuje w NAS wraz z drugim egzemplarzem, tym który też nie chciał współpracować z HDD 2 i 3.