Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zanim zacznę opisywać tym razem bardzo dokładnie, ze szczegółami mój problem chcę powiedzieć, że już kiedyś pisałem ten temat, ale z mniejszą ilością szczegółów, więc proszę go nie łączyć. 

Opis problemu: 
Od pewnego czasu mam problem z wyłączaniem się nagle komputera podczas grania np. w CS2 (zaznaczam, że nigdy nie dzieję się to np. przy przeglądaniu przeglądarki / oglądaniu youtube / pisaniu z kimś / słuchaniu muzyki, etc.). Nie jest to zwykłe wyłączanie się komputera, bo najpierw gasi się ekran (jest ciemny), ale przez chwilę widzę myszkę, a później już nic (jeżeli w tle leci mi muzyka, to ona jeszcze leci z 30 sekund, a później się zacina). Dodatkowo sprawdziłem sobie jakieś błędy windows i akurat właśnie koło ostatniego wyłączenia się komputera były takie błędy: (Będzie przenośnik do strony imgur).

Błędy: (do błędów wchodzę poprzez win + r i komendę: eventvwr.msc).
https://imgur.com/a/RZIa3F5

Później są lekkie problemy jak przytrzymam przycisk zasilania i znów włącze, to np. monitor czasem ma brak zasilania, itd - ale włącza się. 
Chcę dodać, że używam listwy zasilającej =https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-przedluzacz-scienny-2500w-z-qc3-0-3x-usb-2x-ac-1x-usb-c-

Może to tego wina? Ona jest za słaba czy co? (Mam do niej komputer podłączony + monitor)?

Temperatury mam w normie. 
Bardzo proszę o pomoc, mogę i wchodzić do biosa i pokazywać inne rzeczy - wszystko o co ktoś mnie poprosi - chcę tego się pozbyć. 
Może to wina braku pasty gpu / cpu? Choć mam komputer lekko ponad roku, ale często mi chodzi np. po 9h dziennie. 
Sterowniki karty graficznej są zaaktualizowane. Nie jest to wina CS2 na moim PC, ponieważ raz w innej bardzo mało wymagającej grze też tak miałem, więc po prostu chodzi o gry. 
CENA: Jeżeli ktoś naprawdę pomoże, to najprawdopodobniej nagrodzę go nagrodą pieniężną, bo mam tego dosyć. 

Opublikowano

Jaka specyfikacja? (CPU, GPU, plyta glowna, zasilacz, jakie dyski twarde, ile/jaki RAM)

Opis sugeruje GPU albo zasilacz (ktory nie wyrabia pod obciazeniem). Choc to drugie czesto wiaze sie z naglym odcieciem zasilania

Sprawdz jak zachowa sie w programie FurMark. Jakie temp. osiagnie GPU, jak sie zachowa, czy bda artefakty i jak dlugo wytrzyma zanim sie zawiesi

Dodatkowo - przy okazji - sprawdz parametry dysków (CrystalDiskInfo). Przy problemach z dyskami - opisywany "freeze" kompa - moze wystapic

Na koniec. Program OCCT

Przeprowadz test CPU - jakie osiagnie temp. i czy problem nie wystapi
Przeprowadz test GPU - jakie osiagnie temp. i czy problem nie wystapi
Na koniec wykonaj test Power Supply - jakie osiagnie temp. i czy problem nie wystapi

Przy testach - dobrze uzyc programu HWINFO i monitorowac kilka rzeczy
- temp CPU i GPU (min/max)
- napiecia ATX w spoczynku, pod obciazeniem. Pomiar nie bywa dokladny i bywa z opoznieniem ale czasem mozna cos wychwycic
3,3v / 5v / 12v

Przed monitorowaniem - dobrze zmienic interwal czasowy na odswiezanie parametrow na np. 0,1 - 0,3sek

To na dzien dobry :)

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, eNeSik napisał(a):

Jaka specyfikacja? (CPU, GPU, plyta glowna, zasilacz, jakie dyski twarde, ile/jaki RAM)

Chłodzenie procesora Arctic Freezer 36
Dysk Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 VP4300L1TBM28H
Zasilacz Seasonic B12-BC-650 80Plus Bronze 650W
Płyta główna ASRock B650M-HDV/M.2 AM5
Pamięć GoodRam IRDM PRO 2x16GB DDR5 6000 CL30 Black IR-6000D564L30S/32GDC
Procesor AMD Ryzen 5 7500F AM5 OEM
MSI GeForce RTX 4060 Ti VENTUS 2X BLACK 8GB GDDR6 DLSS 3

podałbys link do tego furmark i occt? 

Edytowane przez GARIFELDD
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, eNeSik napisał(a):

https://geeks3d.com/furmark

https://www.ocbase.com/download

Aczkolwiek nie obraz sie ale jesli nie miales z programami do czynienia i nawet nie wiesz jak je znalezc i czym są - czarno widze taka diagnoze na odleglosc ;) 

Furmark chodził 10 minut:
Co sądzisz mistrzu?

zrzucik.png.f39b5dcc63abc7f2ce4b90126d306e83.png

@eNeSikpewnie, do 10 minut będzie OCCT.

Opublikowano

Zrob jeszcze w OCCT - test Power Supply tak z 10-15 min
Dodatkowo dorzuc screeny z CrystalDiskInfo dla kazdego z dyskow jakie masz - https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo

Sprawdz napiecia zasilacza podczas testu (w programie HWINFO) - 3,3v/5v/12v - jakie wartosci min/max beda
Choc coraz bardziej sklaniam sie w kierunku problemu z GPU, mozliwe ze software'owy

Zanim przystapisz do w/w czynnosci - sciagnij program DDU, uruchom system w trybie awaryjnym, usun sterowniki karty graficznej programem DDU
NAstepnie uruchom system normalnie, sciagnij najnowsze sterowniki, zainstaluj ponownie

https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, eNeSik napisał(a):

Zrob jeszcze w OCCT - test Power Supply tak z 10-15 min
Dodatkowo dorzuc screeny z CrystalDiskInfo dla kazdego z dyskow jakie masz - https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo

Sprawdz napiecia zasilacza podczas testu (w programie HWINFO) - 3,3v/5v/12v - jakie wartosci min/max beda
Choc coraz bardziej sklaniam sie w kierunku problemu z GPU, mozliwe ze software'owy

Zanim przystapisz do w/w czynnosci - sciagnij program DDU, uruchom system w trybie awaryjnym, usun sterowniki karty graficznej programem DDU
NAstepnie uruchom system normalnie, sciagnij najnowsze sterowniki, zainstaluj ponownie

https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download

W sensie, o co z tym chodzi? 
Bardzo proszę o wytłumaczenie.

Opublikowano

Ze problem jest z karta graficzna ale nie fizyczny problem (uszkodzenie) a np. sterowniki moga byc problemem

jak zrobić tryb awaryjny??

8 minut temu, eNeSik napisał(a):

Ze problem jest z karta graficzna ale nie fizyczny problem (uszkodzenie) a np. sterowniki moga byc problemem

image.png.d63c7388dd4321ec87ef6c37c394cdb9.png
tylko tyle miec zaznaczone a reszta odznaczona? @eNeSik

image.png.5be573f781a7d3ce6b504b3935eecdbb.png

image.png.ed317a5a1b385d4a8a08e315d2ffd5b1.png

Opublikowano

Sciagneles zly program - mial byc CrystalDiskInfo - z niego potrzebuje screeny parametrów SMART

Prosze, zadaj chociaz sobie odrobine trudu aby znalezc podstawowe informacje. Google nie boli, zwlaszcza dzis gdy AI podsuwa wszystko na talerzu
Skoro byles gotowy zaplacic komus za pomoc - nie masz mozliwosci oddania do jakiegos serwisu albo skorzystac z fachowej/odplatnej opcji aby Ci ktos to zdiagnozowal?

image.thumb.png.94cc16af78afbeb65a1abea1be156a5e.png

Opublikowano
24 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Skoro byles gotowy zaplacic komus za pomoc - nie masz mozliwosci oddania do jakiegos serwisu albo skorzystac z fachowej/odplatnej opcji aby Ci ktos to zdiagnozowal?

boje sie bo w serwisie ja nie sprawdze czy naprawił mi crashe, bo moze mnie za 3 dni crasha a ja mu zaplace, to co wtedy? W sensie wiesz, moge czasem grac 2-3 h bez crasha.. 

Opublikowano

Jesli to jest normalny serwis to w takim przypadku - do poprawki - reklamacja na usluge. Natomiast nie chodzi o to aby naprawili a zeby zdiagnozowali. I czy serwis czy nie - chodzi o to aby ktos to zrobil stacjonarnie. Bo diagnoza na odleglosc to jak skladanie otwartego zlamania na teleporadzie :E 

Swoja droga - jesli masz GPU na gwarancji - wiele wskazuje na problem z kartą. Jesli DDU i ponowna instalacja sterownikow nie pomoze - dla testu - pozyczylbym GPU zastepcze i przetestowal na nim. Jesli problem ustanie - masz winowajce a GPU na gwarancje
Ew. mozesz sprobowac w ciemno poslac GPU na gwarancje ;)

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, eNeSik napisał(a):

Jesli to jest normalny serwis to w takim przypadku - do poprawki - reklamacja na usluge. Natomiast nie chodzi o to aby naprawili a zeby zdiagnozowali. I czy serwis czy nie - chodzi o to aby ktos to zrobil stacjonarnie. Bo diagnoza na odleglosc to jak skladanie otwartego zlamania na teleporadzie :E 

Swoja droga - jesli masz GPU na gwarancji - wiele wskazuje na problem z kartą. Jesli DDU i ponowna instalacja sterownikow nie pomoze - dla testu - pozyczylbym GPU zastepcze i przetestowal na nim. Jesli problem ustanie - masz winowajce a GPU na gwarancje
Ew. mozesz sprobowac w ciemno poslac GPU na gwarancje ;)

odinstalowałem wszystko tym programem (pozniej po uruchomieniu mialem zielony ekran itd, wiec chyba dobrze) i zainstalowalem game studio ready czy cos takiego, dobrze zrobilem? Potwierdzisz? Bo chce byc pewny, ze wszystko dobrze.
Oczywiście już zielonego nie mam😂

Opublikowano

Jest podzial na sterowniki "Studio" i "Game Ready" - nie ma Game Studiu Ready. Wiec ktore zainstalowales? Jesli Game Ready, to poprawnie i sprawdz jak sie teraz komputer zachowuje
Nadal brak screenow z programu CrystalDiskInfo

Opublikowano

Jest podzial na sterowniki "Studio" i "Game Ready" - nie ma Game Studiu Ready. Wiec ktore zainstalowales? Jesli Game Ready, to poprawnie i sprawdz jak sie teraz komputer zachowuje
Nadal brak screenow z programu CrystalDiskInfo

wyslesz link do tego crystaldiskinfo prosze? bo nie chce wirusa

• Haha 1
Opublikowano

3 pierwsze błędy na screenach które wrzuciłeś to po prostu informacja o niepoprawnym zamknięciu systemu (dzieje się tak jak nie klikniesz zamknij system na pasku tylko zrobisz to np poprzez przytrzymanie przycisku na obudowie :E) 2 kolejne nie mają nic do tego objawu, nie masz w dzienniku błędów "display" / "nvlddmkm" czy "whea" ?