Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym w końcu zakupić mój pierwszy prawdziwy PC do gier i potrzebuję pomocy kogoś kto się na tym zna i pomoże mi dobrać części tak żebym nie żałował.

Warunkiem jest to aby wszystko było dostępne na xkom.

Mam na myśli typowy gamingowy PC na aktualne standardy ze średniej półki cenowej, celuję w ok. 5000zł lecz mogę rozciągnąć budżet do 6000zł jeśli będzie to opłacalne.

Zależy mi też na tym aby PC się dobrze prezentował wizualnie, RGB i ładna obudowa ze szklaną ścianą.

Chcę ogrywać nowe tytuły bez zmartwień o wydajność.

Myślałem o Ryzenie 7 7700 na płycie MSI MAG B650 Tomahawk Wifi lecz nie znam się na tym za bardzo więc wolę zaczerpnąć pomocy tutaj.

Opublikowano

W takim budżecie Ryzen 5 9600X + RTX 5070:

https://www.x-kom.pl/lista/73dah7949

Czy buda ładna, to sam oceń (masz w ofercie obudowy wizualizację z tym chłodzeniem z koszyka). W razie czego podrzuci się jakieś alternatywy jakby nie podeszła.

Co do wydajności - jak budżet większy to warto by dorzucić z 5-6 stówek i wtedy by starczyło na RX 9070 XT. Na pewno na dłużej starczy taka karta pod nowe gry niż RTX 5070 który nie wydaje się zbyt przyszłościową opcją (mało pamięci). Na dziś jest ok pod 1440p, ale pewnie za ~ 2 lata zacznie wymiękać.

Jak musi być Nvidia to zostaje dopłata do 5070 Ti, ale to już okolice 3700-3800 zł za to GPU z sensownym chłodzeniem w X-Kom.

Opublikowano

A czy ta 1 opcja za 5550zł byłaby wystarczająca do grania w nowsze tytuły na np średnich ustawieniach? nie zależy mi na maxowaniu grafiki, chcę poprostu być w stanie zagrać w 60fps w te nowsze gry i nie zbijać przy tym ustawień do minimum. Jeśli tak to zdecyduje się na owy zestaw tylko wolałbym dysk 2tb lub 2x1tb jeśli uważasz że to lepsze wyjście. I ostatnie pytanie czy będę w stanie sterować oświetleniem całego pc na raz? Czy będę musiał ustawiać kolory osobno dla ramu, wentylatorów itp.

Opublikowano (edytowane)

Na średnich wspomagając się DLSS to powinien starczyć na dość długo, zakładając gre w 1440p.

Zmieniłem też płytkę na Asusa, bo w sumie Gigabyte ma dość średnio działający soft pod ARGB, a tu dodatkowo lepszy chipset za niewielka dopłate.

Powinno się dać wszystkim z poziomu softu od płyty sterować, ale różnie z tym bywa. Ewentualnie spróbować jakimś programem typu SignalRGB.

Z dyskiem 2TB:

https://www.x-kom.pl/lista/yy2w27ht7

Możesz jeszcze ewentualnie dorzucić do obudowy ARX500 - https://www.x-kom.pl/p/1155967-obudowa-do-komputera-endorfy-arx-500-argb.html - to taki następca Regnuma, ma solidniejsze blachy.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Po dłuższym zastanowieniu wolę zakupić mocniejszą maszynę i kusi ta opcja z kartą radeon zwłaszcza że zależy mi na solidnym CPU. Czy tutaj również możemy zastosować płytę Asusa? Jeśli tak to chciałbym właśnie ten zestaw lecz z płytą Asusa, 2tb i tą lepszą obudową. Wydaje się to najbardziej opłacalny zestaw. 

Edytowane przez Pablito21

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Przecież ta gra by się w 2 tygodnie znudziła jakby było tylko pve. Straciła by pewną głębię. To obecność innych graczy dodaje grze bardzo dużo nieprzewidywalności, losowości zachowania, możliwa wrogość zdecydowanie pobudza emocje. Bez pvp progres byłby sporo szybszy. Biegało by się po mapie sprawniej, szybciej bo zagrożenie sporo mniejsze. Nawet jakby oddzielić pve od pvp. To ci znudzeni pve, na pvp i tak by nie przeszli. Liczba graczy po miesiącu na pewno by spadła, a tymczasem miesiąc po premierze i dalej ilość graczy utrzymuje się z premierowego weekendu, ba nawet jest jeszcze więcej.    
    • Ja tylko myślę o zmianie jak się okazja trafi dobra a bywa różnie przy normalnych cenach na bank nic nie będę zmieniał.
    • Tak, to jest razem w 1 poscie +  to: Nie wiem na prawde jak to skomentowac. Bardzo wiarygodna postawa, taka... stala  'walk the talk', bo narazie to sam sobie przeczysz.
    • Mieć zamiar kupić kartę której jeszcze nie ma, z myślą późniejszej odsprzedaży 
    • Teraz to mnie szczerze rozbawiłeś. Trafiłeś kulą w płot tak bardzo, że aż wyszła ona drugą stroną.   1) Logika na poziomie przedszkola.   Twoje rozumowanie wygląda mniej więcej tak: Ty lubisz tradycyjną rodzinę -> W Rosji/Islamie lubią tradycyjną rodzinę -> Ty jesteś za Rosją/Islamem.   Serio? Idąc tym torem: Hitler lubił psy i budował autostrady -> Ty lubisz psy i jeździsz autostradami -> Jesteś nazistą. Rozumiesz już, jak bardzo infantylny jest to argument?   Dla twojej wiadomości – jestem ateistą i rusofobem. Brzydzę się wschodnim despotyzmem tak samo jak islamskim fanatyzmem. Ale wiesz, co jest najlepsze? To właśnie ja bronię cywilizacji łacińskiej (Zachodniej), opartej na rzymskim prawie i silnej rodzinie. To ten model zbudował potęgę Europy.   Ty natomiast promujesz model, w którym Zachód wymiera, słabnie i pogrąża się w chaosie tożsamościowym. Zgadnij, kto się z tego najbardziej cieszy? Właśnie Putin i Imamowie. Oni zacierają ręce, patrząc, jak twoja nowoczesna ideologia niszczy naszą demografię od środka. Więc jeśli ktoś tu jest pożytecznym idiotą wschodu – spójrz w lustro.   2) „Udowodniłem badaniami”. Niczego nie udowodniłeś. Rzuciłeś anegdotę o swojej mamie i kilka ogólników o tym, że „kiedyś też było źle”.   Ja podałem ci twarde fakty: Korelacja aktywizacji zawodowej ze spadkiem dzietności (dane OECD). Luka dzietności (chcą vs mają). Epidemia samotności w społeczeństwach liberalnych. To, że nazwiesz swoje opinie „badaniami”, nie sprawia, że stają się nauką.   3. Radykalizacja samotnych mężczyzn. Pytasz o źródła? Proszę bardzo!   Wystarczy spojrzeć na socjologię ruchów ekstremistycznych. Radykalizacja ZAWSZE bierze się z wykluczenia i braku perspektyw. Tradycyjny model (małżeństwo) pacyfikował mężczyzn – dawał im cel, żonę, dzieci i odpowiedzialność. Mężczyzna, który ma rodzinę na utrzymaniu, nie ma czasu na rewolucje i wojny. Twój model tworzy rzesze samotnych, sfrustrowanych facetów bez celu w życiu (inceli, o których tak piszesz). To właśnie ta grupa jest beczką prochu. Więc znowu – to twój system generuje zagrożenie, a tradycja je łagodziła.   Chciałeś mnie obrazić Rosją i Islamem, a tylko pokazałeś, że kompletnie nie rozumiesz geopolityki ani funkcji społecznych. Ja chcę, żeby Zachód przetrwał. Ty proponujesz model, przez który za 100 lat na tych ziemiach faktycznie będzie panował Islam – bo natura nie znosi próżni, a my po prostu wymrzemy.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...