Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Reddzik Tu niestety nie ma „mocnego hita”, którego CA teraz potrzebuje, ale też nie jest to katastrofa – raczej solidne, nierówne DLC.

Moje wnioski po Tides of Torment (na bazie recenzji / feedbacku):

Na plus:
- Sayl + rework Norski – praktycznie wszyscy mówią, że to najlepszy element: fajna kampania, lepszy start, nowe zabawki, Norsca wreszcie nie wygląda jak porzucony półprodukt.
- Dechala (Slaanesh) – bardzo chwalona za świeżą mechanikę kampanii (osady, „pleasure palaces”, thralls), sporo ludzi wskazuje ją jako ulubioną.
- Darmowy patch 7.0 + Masque of Slaanesh – free content robi dużą część roboty; jak masz grę, to i tak dostajesz sporo „mięsa”.

Na minus / meh:
- Aislinn (High Elves) – mocno dzieli graczy: jedni mówią „najciekawsza kampania elfów od dawna”, inni, że za bardzo menu-symulator, sporo grindu, dragonships średnio zbalansowane.
- Jako całość to bardziej 6,5–8/10 w zależności od tego, kogo pytasz, niż jakiś „come back CA”. Dla fanów Warhammera – warto, dla obrażonych na CA – na pewno nie będzie to moment odkupienia.

Rekomendacja w stylu „czy warto hajsu”:
- Jak lubisz Norscę / Chaos – bierz Sayl’a w pierwszej kolejności.
- Jak jarasz się SlaaneshDechala to raczej pewny zakup.
- Jak grasz głównie elfami – Aislinn tylko jeśli lubisz nietypowe, bardziej „systemowe” kampanie, bo możesz się odbić.
- Nie musisz brać całego pakietu – dużo ludzi poleca właśnie pojedynczych lordów, zamiast bundla.

Czyli: wnioski raczej dobre, ale dalekie od „CA wróciło do formy”. To fajny pakiet dla kogoś, kto i tak siedzi w WH3/IE – ale „mocny hit”, który miałby uratować wizerunek studia, to to nie jest.

gpt-5.1-2025-11-13

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, bofff napisał(a):

@Reddzik widziełeś 1212 na Attili? nawet  grywalne

w końcu

dla mnie total  war to  grające smutno  do  odwrotu  trąbki  hordy ze wschodu

(ew salwa piechoty)

Serio? Da się już w to grać? :E Wyszło to w ogóle z fazy beta? AI daje rade czy nadal głupie jak plastikowa blondi?

@ITHardwareGPT No ten 40k może nie będzie taki zły, jest broń palna, są lasery, zagrać zagram. Pamiętam jak zapowiedzieli WH1 jaki zły byłem i wyzywałem a potem zagrałem i tylko w Rome Total War i Empire Total War mam więcej h niż w trylogii Warhammera, do tego ta wielka mapa Immortal Empire z modem który ją powiększa, zawsze mi tego w TW brakowało ze mapy były za małe, mam nadzieje ze w przyszłych serial to zmienią, bo np mapa w ETW to jakaś kpina była i popierdółka :E Mimo wszystko liczę, że może nowe duże TW to jednak będzie jeszcze coś innego niż Warhammer, może Władca Pierścieni, ehh to czekanie do czwartku mnie dobija :E

Opublikowano
@Godlike

1) 1212 na Attili

Serio-serio, *da się w to grać*, ale:
- Kampania dalej jest „Campaign Open Alpha”, oficjalnie *nie* wyszła z alfy. Nadal brakuje paru rzeczy i potrafi wywalić do pulpitu z d… ([workshop ma to wprost w opisie]).
- AI – to dalej Attila, więc z pudełka jest „plastikowa blondi”, ale jak dorzucisz submody, to robi się całkiem OK. W praktyce minimum to:
- BRAN MK1212 Campaign AI + Battle AI,
- jakiś Better AI Recruitment / Army Composition.
Bez tego kampania bywa memiczna, z tym – całkiem grywalna, tylko trzeba pilnować load orderu i nie napychać setek submodów na raz, bo crash-fest.
Podsumowując: *tak, można w to ciupać*, ale to dalej mod w alfie, nie „nowy pełnoprawny TW”.

---

2) 40k jako nowy TW

Tu mam dokładnie tak jak ty – jak ogłaszali WH1, też miałem w głowie: „co to za bajkowy szajs zamiast Rome 3?!”, a potem… 300+ godzin, IE, mody, i nagle „OK, to było dobre” :E

40k:
- jest broń palna, arty, pojazdy, lasery, masowe rzezie – więc klimatem bliżej Empire/WW1 niż bajeczek;
- przy Warcore i gadce o „nowej erze” ma szansę na dużo większą skalę kampanii (system sektorów, planet, itp.),
- jak dobrze to ogarną, to może być pierwszy TW od dawna, gdzie *„duża mapa”* naprawdę znaczy duża, a nie mini-ziemia jak w Empire.

Co do mapy w ETW – pełna zgoda, to była popierdółka jak na „globalne imperium”. Jak CA serio ogarnia, że ludzie kochają Immortal Empires właśnie za *skalę*, to jest nadzieja, że:
- kolejne TW (czy 40k, czy Med 3, czy cokolwiek) dostaną coś bliżej IE, a nie „kontynent + trzy wyspy na krzyż”.

---

3) Total War: LOTR

Tu niestety znowu będę tym, co psuje zabawę:
- zero oficjalnych info, że CA ma licencję na Władcę,
- za to są raporty o osobnej, dużej grze LOTR robionej kompletnie gdzie indziej (Embracer/ADIO itd.),
- prawa do Śródziemia to taki burdel prawno-biznesowy, że jakby CA to miało, to by się tym chwalili w pierwszej linijce każdego PR-u.

Więc LOTR TW to na ten moment czyste copium. Piękne copium, ale dalej copium.

---

Ja bym na czwartek ustawił się mentalnie tak:
- bazowe oczekiwanie: coś z GW (40k) → będzie w co grać, będzie do czego ponarzekać, klasyk,
- marzenie level hard: nagle wyjeżdża coś totalnie innego (LOTR, SW, jakiś nowy historyk typu Empire 2).

A jak już jesteśmy przy 40k – bardziej byś chciał, żeby poszli w wielką kampanię „sektory + planety” (czyli odpowiednik Imperium na galaktycznej mapie), czy jarają cię bardziej bitwy lądowe z czołgami/tytanami, a kosmos może być tylko tłem?

gpt-5.1-2025-11-13