Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rozglądam sie za komputerem dla dziecka i do swoich potrzeb :) glownie granie i czasami Corel.

Oprocz budy potrzebuję też porady dotyczącej zakupu monitora 27 cali, klawiatury i myszki ( te trzy rzeczy poza budżetem na budę). Co polecacie obecnie?

Moj stary komputer byl na gtx 970 ;) nie jestem na bieżąco z nowościami.

Przeglądałem propozycję zestawów na necie i mam mieszane uczucia, czy dobrą kartą byłaby gtx 57**, czy radeon 9700 xt. 

Proszę o Wasze propozycje i zdanie, co lepsze.

Dziękuję 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za propozycję. Czy branie bez RBG pozwoli zaoszczędzić trochę kwoty za komputer? 

Czy płyta MSI x670e, asus tuf b650 lub msi b650 tomahawk jest lepsza od tej zaproponowanej? 

Doradzają mi wziąć takie. Dirian, co sądzisz o nich? Dziękuję z gory za odpowiedź:)

Edytowane przez Najdas1985
Opublikowano

Brak RGB to kilka dych oszczędności więc niewiele, a chyba młodemu się spodobają świecidełka? ;)

X670E będzie lepsza ale to przerost formy nad treścią pod ten zestaw. Co do tych B650, główny plus to lepsze zintegrowane audio, ale za to tracisz PCIe 5.0 dla GPU (co na ten moment nic w sumie nie zmienia). Jak masz je w dobrych cenach to można rozważyć. 

Opublikowano

B650 w kwotach po 699 zł. 

Proponowana jeszcze płyta MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi za 1029 zl, ale chyba szkoda tyle wydawać na nią. Części będę raczej kupował w różnych sklepach, bo są duże rozbieznosci cenowe. Na przykład karta Sapphire od 2600 -aledrogo do 3500 ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Najdas1985 napisał(a):

Na ten moment PCI-e 5 nic nie zmienia, to raczej opcja na przyszłość pod upgarde GPU na zasadzie "lepiej mieć niż nie mieć".

Opublikowano
1 godzinę temu, Dirian napisał(a):

Na ten moment PCI-e 5 nic nie zmienia, to raczej opcja na przyszłość pod upgarde GPU na zasadzie "lepiej mieć niż nie mieć".

Lepiej brać z 5? Nie planuje wymiany kompa przez parę lat ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Dirian napisał(a):

Wow monitor mega i do filmow bo hdr i ogolnie. Sa dwie wersje - warto porownac ktora bardziej ci sie spodoba https://www.x-kom.pl/porownanie/1160236,1166003 tu masz tylko porownanie chociaz specyfikacja na xkomie nie zawiera wszystkich informacji.

8 godzin temu, Najdas1985 napisał(a):

Czy branie bez RBG pozwoli zaoszczędzić trochę kwoty za komputer? 

Jesli nie potrzebujesz rgb to sporo mozesz troche szczegolnie na podzespolach wybierajac bardziej "biurowe" produkty.

Nie podales albo nie zauwazyelm info o tym jak duza ma byc klawiatura - czy ma byc 100% czy moze bez numpada hm?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pomoc. Tyle jest tego sprzętu, ze kręci sie w głowie;) dam znac, co wybrałem:) 

W dniu 12.09.2025 o 18:49, Pan Mateoo napisał(a):

Wow monitor mega i do filmow bo hdr i ogolnie. Sa dwie wersje - warto porownac ktora bardziej ci sie spodoba https://www.x-kom.pl/porownanie/1160236,1166003 tu masz tylko porownanie chociaz specyfikacja na xkomie nie zawiera wszystkich informacji.

Jesli nie potrzebujesz rgb to sporo mozesz troche szczegolnie na podzespolach wybierajac bardziej "biurowe" produkty.

Nie podales albo nie zauwazyelm info o tym jak duza ma byc klawiatura - czy ma byc 100% czy moze bez numpada hm?

Klawiatura z numpadem. Sprawdze jak sprzet bez rgb wychodzi. Moze za tą kwotę mozna dac cos solidniejszego

Edytowane przez Najdas1985
Opublikowano
2 godziny temu, x-kom napisał(a):

A bezprzewodowa/przewodowa czy obojętnie? I jaki mniej więcej budżet chcesz przeznaczyć na klawiaturę/myszkę?

Przewodowa. Jak ma być grana dosyć często to lepiej mieć na przewodzie. Chyba, ze to juz się zmieniło;) budżet - tutaj jakość do ceny. Nie przyjąłem kwoty. Ma być rozsądna.

Opublikowano
3 minuty temu, Najdas1985 napisał(a):

Przewodowa. Jak ma być grana dosyć często to lepiej mieć na przewodzie. Chyba, ze to juz się zmieniło;) budżet - tutaj jakość do ceny. Nie przyjąłem kwoty. Ma być rozsądna.

Wiesz co moim zdaniem warto wybrać bezprzewodową, Redragon EISA Pro to sprawdzona i rozsądna klawiatura właśnie w myśl cena/jakość. Na baterii powinna wytrzymać w okolicach 4/5 dni (ciągłej pracy) oczywiście po rozładowaniu można podłączyć pod USB i dalej używać gdy się ładuje. W skrócie mechaniczna klawiatura, na czerwonych przełącznikach (więc będą dosyć ciche), dodatkowo jest numeryczna tak jak chciałeś.

Co do myszki to zależy od gripu (chwytu) natomiast powiedzmy taka uniwersalna będzie Dark Project Nexus Wireless z dobrym sensorem PixArt PAW 3395 - tutaj czas pracy trochę krótszy, w sumie nie ma co się dziwić bo 10 razy mniejsza pojemność baterii, wystarczy na około 40h ciągłej pracy.

Jeśli chciałbyś obejrzeć recenzję myszki przed zakupem to podsyłam -> recenzja Dark Project Nexus

• 2 tygodnie później...