Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sens jest jeżeli płyta na auto pompuje wartości które nie są zalecane (zdarzały się takie biosy) natomiast jeżeli ustawia prawidłowe to po obniżeniu możesz urwać 1-2W z ogólnego poboru prądu przez cpu :E;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Przepisz mój profil, będzie działał na 99%, ew. te same nastawy z 6200Mt/s 1.43V, daj znać czy działa :)

ZenTimings_Screenshot.png

1 godzinę temu, tomixl2 napisał(a):

win 10

zabawy z tym soc ma sens? tzn temp zauwazalnie spadna czy to takie rzezbienie, bo przeciez caly zestaw dobrze pracuje, a mam wrazenie jakbym zylowal wszystko do granic mozliwosci, jakies przyzwyczajenie z bardzo starych platform :D

Warto, przy 1.3V szkoda męczyć SMU, 1.15V robi większość ryzenów z serii 7000, im mniej tym lepiej dla kontrolera, mój poprzedni 7600X pracował stabilnie przy 1.08V.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MCH93 napisał(a):

Przepisz mój profil, będzie działał na 99%, ew. te same nastawy z 6200Mt/s 1.43V, daj znać czy działa :)

Warto, przy 1.3V szkoda męczyć SMU, 1.15V robi większość ryzenów z serii 7000, im mniej tym lepiej dla kontrolera, mój poprzedni 7600X pracował stabilnie przy 1.08V.

działa ten twoj profil dzieki

ogolnie w benchmarkach cp2077 i farcry5 nie zmienialem zadnych ustawien, sa takie jak odrazu po zainstalowaniu gry, nie zauwazam jakis roznic jesli chodzi o wydajnosc, wszystko raczej w granicach bledu pomiarowego

jeszcze pytanie odnosnie twoich timingow

dostalem tutaj informacje na temat tRFC, aby wartosc byla wielokrotnoscia liczby 32-1) u cb tego nie widze, to jak to z tym jest?

cachemem1.png

Edytowane przez tomixl2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, tomixl2 napisał(a):

działa ten twoj profil dzieki

ogolnie w benchmarkach cp2077 i farcry5 nie zmienialem zadnych ustawien, sa takie jak odrazu po zainstalowaniu gry, nie zauwazam jakis roznic jesli chodzi o wydajnosc, wszystko raczej w granicach bledu pomiarowego

jeszcze pytanie odnosnie twoich timingow

dostalem tutaj informacje na temat tRFC, aby wartosc byla wielokrotnoscia liczby 32-1) u cb tego nie widze, to jak to z tym jest?

cachemem1.png

Z TRFC schodzisz do najniższych wartości które są stabilne, te kości są na Hynix A-Die, kręcą się rewalacyjnie, spróbuj 6200Mt/s te same nastawy tylko przy 1.43V i FCLK 2100. Niektórzy schodzą z TRFC do 340 ale to tylko dla zbędnych cyferek w Aida64 👍.

Edytowane przez MCH93
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
13 godzin temu, tomixl2 napisał(a):

czy to normalne, ze system nie pokazuje calych 32gb? cos rezerwuje 424mb, mam 7500f wiec to przeciez nie igpu

Bez tytułu.jpg

Tak ma być. BIOS albo sterowniki różnych urządzeń też rezerwują niewielką ilość pamięci.