Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Ostatnio kupiłem zestaw i okazało się, że mam z nim problem.
Procek - Procesor AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM

płyta - Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE

i ramy - Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Po złożeniu okazało się, że komp nie startuje i że świeci się dioda od ramów. No to wyczytałem w manualu, że bez update biosu komp nie wstanie bo płyta obsłuży ramy max 5200 zamiast 6000 jakie miałem. Zmartwiony odesłałem te ramy (błąd?) i kupiłem te - Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL36 (KF552C36BBEK2-32).

Niestety, okazało się, ze tutaj też nie jest bezproblemowo. Komputer nie wstawał od początku więc zacząłem sprawdzać kości pojedynczo w każdy slot, i wychodzi, że jedyna opcja aby komputer się uruchomił to aby jedna kość w slocie A2 (ten drugi od lewej co jest zalecane w manualu). Dodatkowo, jak włożę tą drugą kość w slot A2 to komp nie wstaje. Czy dobrze myślę, że jedna kość jest wadliwa? A czy to może być też wina slotów na płycie skoro ta kość, która działa w A2, nie działa w reszcie? Dodźcie cos, może coś ominąłem :/

Opublikowano

Przede wszystkim błędem był zakup pamięci 5200mhz i podmiana z tych 6000... :/ błędnie zinterpretowałeś ten manual, z działaniem 6000mhz na tym cpu i mobo nie powinno być najmniejszych problemów jeżeli przy dwóch modułach obsadzisz prawidłowe sloty (A2 + B2) Nawet i 6200 w większości przypadków nie robi problemu a i czasem uda się wyciągnąć te 6400, mniejsza z tym te 6tys to można powiedzieć że pewniak ;) Pierwszy rozruch może trwać nawet i 3minuty jak wyżej Kamilos wspomniał, wtedy nie masz obrazu na monitorze a płyta sobie trenuje pamięci.

• Upvote 1
Opublikowano

Chyba jednak jest problem sprzętowy ponieważ zostawiłem komputer na godzinę z wpiętymi obiema kośćmi (A2, B2) i nic się nie zmieniło. Natomiast gdy używam aby jednej konkretnej kości w slocie A2, to windows się ładuje normalnie :/

Czy to oznacza że płyta główna ma problem ze złotem B2? I chyba wychodzi na to że jedna z kości rowniez jest walnięta. Zakładam że updated biosu tutaj nic nie da?

Opublikowano

Spróbować z biosem nie zaszkodzi, 6 wersji ze wszystkich dostępnych do twojej płyty ma notkę: Improve DDR Compatibility / Enhance memory compatibility / Optimized memory compatibility ;) (wgraj od razu najnowszy, będzie miał wszystkie poprawki poprzednich)

Opublikowano

Polecam zrobić następująco. Zaktualizować do najnowszego UEFI. Obsadzić dwa sloty A2 i B2. Jeśli komputer nie wstaje zresetować UEFI zworką jeśli masz lub śrubokrętem zewrzeć piny na 5 sekund (opisane CLR_CMOS nad złączem fron panelu ).  Komp powinien wstać z najniższa prędkością pamięci RAM. Uruchom i wejdź do UEFI załaduj profil kóry chcesz XMP lub EXPO. Następnie trzeba znaleźć napięcia VDDIO, VDD, VDDQ, i ustawić 1.4V VPP na 1.8V i teraz najważniejsze jest napięcie VDDP które należy dobrać doświadczalnie z zakresu 0,95V - 1.1 V.

Ja u siebie na AsRocku B650 z Kingstonami 2x8GB 6000MT/s CL30 osiągnąłem stabilność przy VDDP wynosżącym 1,05V zarówno na profilach XMP jak i EXPO. Procesor Ryzen 5 8600G

Z kolei pamięci Patriot Viper Venom 2x16 GB 7000MT/s (tak to nie żart) działają stabilnie w profilu XMP przy napięciu VDD=0,95V.

Tajmingów nie zmieniałem. Płyta ustawiała dokładnie jak przypisane były do profilu. Ważne są te napięcia które Ci tutaj wymieniłem.

Przy 7000MHz płyta ustawia mi UCLK = MEMCLK/2 oraz FCLK 2000MHz  jest stabilnie.

Opublikowano (edytowane)

Eagle ma diody w prawym dolnym rogu pod baterią biosu, od soboty minęło już wystarczająco dużo czasu aby autor zrobił to co pisałem wyżej i dał info czy coś się zmieniło, pewnie temat olany ;) 

Edytowane przez Send1N