Skocz do zawartości

Czarny ekran na monitorze na 1-2 sekundy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem, który nie wiem jak rozwiązać, otóż co jakiś czas obraz na monitorze robi się czarny na 1-2 sekundy i wraca do normalności, monitor jest podłączony do karty graficzne za pomocą kabla DP 1.4. Wczoraj zrobiłem czystą instalację sterowników karty graficznej, wcześniej wymieniłem również kabel dp na nowy, ale nic to nie pomogło. Dzieje się tak niezależnie czy gram czy przeglądam internet. Czasem kilka dni nic się nie dzieje by następnie codziennie występować. Dodam tylko, że na drugim monitorze, który podłączony jest do karty graficznej za pomocą kabla hdmi nie występuje ten problem, natomiast jego używam zdecydowanie mniej, ps. dziś jest jakaś anomalia, podczas pisania tego posta kilka razy już wystąpił czarny ekran. 

Karta graficzna rtx 2070, monitor LG UltraGear 27GR95QE-B OLED

karta graficzna.jpg

Opublikowano (edytowane)

Taki objaw to najczęściej jest wina kabla, miałem to samo swego czasu na 5 metrowym przewodzie hdmi kupionym za 30zł :E kupiłem taki za 40 xD i problem nie pojawił się od 3 lat przy tym samym TV. Jak zmieniłeś kabel to daj jeszcze 3 raz szansę innemu testowo. Wyłącz jeszcze akcelerację sprzętową w przeglądarce i używaj bez aby wykluczyć ewentualny problem ze sterami

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, sideband napisał(a):

Jak nie pomoże to wymień kabel.

Niestety nie pomogło...

9 godzin temu, Galvatron napisał(a):

Spróbuj podłączyć monitor do innego komputera. Jeśli będzie to samo, to znaczy, że problem jest po stronie monitora, a jeśli nie, to winny jest Twój obecny komputer.

Może podłącze do zintegrowanej karty graficznej? Nie mam za bardzo możliwości podłączyć do innego komputera

Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Taki objaw to najczęściej jest wina kabla, miałem to samo swego czasu na 5 metrowym przewodzie hdmi kupionym za 30zł :E kupiłem taki za 40 xD i problem nie pojawił się od 3 lat przy tym samym TV. Jak zmieniłeś kabel to daj jeszcze 3 raz szansę innemu testowo. Wyłącz jeszcze akcelerację sprzętową w przeglądarce i używaj bez aby wykluczyć ewentualny problem ze sterami

53 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Jeśli używa oryginalnego kabla DP od tego monitora to nie powinno być problemów.

Warto też w ustawieniach monitora zmienić DP 1.4 na 1.2 i wtedy sprawdzić.

Aktualnie używam takiego dziada https://www.x-kom.pl/p/510981-kabel-displayport-silver-monkey-kabel-displayport-14-displayport-3m.html

Zmiana na dp 1.2 też nie pomogła

Na poprzednim komputerze nie miałem tego problemy, dopiero po jakimś czasie od złożenie tego nowego sprzętu się to pojawiło

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano (edytowane)

Mam dwa monitory, wcześniej przed złożeniem nowego sprzętu nie było z nimi problemu.

Używam pełnego ekranu, mam natywne rozdzielczości na obu monitorach.

Opublikowano

Rozumiem że karta była ta sama na poprzedniej platformie :Up_to_s: jeżeli tak to przyszło mi jeszcze na myśl abyś w biosie ustawił pci-e gen na 3 bo domyślnie jest zapewne auto, w niektórych konfiguracjach ze starszymi kartami na dość świeżych płytach mogą występować różnie kwiatki jak np brak możliwości wejścia do biosu gdy pci-e gen jest na auto a karta wspiera przykładowo max 3.0

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Rozumiem że karta była ta sama na poprzedniej platformie :Up_to_s: jeżeli tak to przyszło mi jeszcze na myśl abyś w biosie ustawił pci-e gen na 3 bo domyślnie jest zapewne auto, w niektórych konfiguracjach ze starszymi kartami na dość świeżych płytach mogą występować różnie kwiatki jak np brak możliwości wejścia do biosu gdy pci-e gen jest na auto a karta wspiera przykładowo max 3.0

Tak, ta sama karta była używana poprzednio, spróbuj i zobaczę co z tego wyjdzie 

Opublikowano (edytowane)

Dziś jeszcze nic nie zmieniałem, pograłem w csa, pograłem w bfa 6, przy czym miałem odpalony drugi monitor i nic się niepojącego nie działo, loteria...

+

Opublikowano

A jak to się stanie to po ponownym uruchomieniu pc masz w dzienniku zdażej systemowym info o tym że mniej więcej w tym czasie "sekundę" przed czarnym ekranem wywaliło sterownik graficzny? nazwy błędów powinny być "display" i "nvlddmkm"

Opublikowano
W dniu 11.10.2025 o 00:13, Send1N napisał(a):

A jak to się stanie to po ponownym uruchomieniu pc masz w dzienniku zdażej systemowym info o tym że mniej więcej w tym czasie "sekundę" przed czarnym ekranem wywaliło sterownik graficzny? nazwy błędów powinny być "display" i "nvlddmkm"

Ciężko powiedzieć bo póki co nic się nie dzieje