Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam sie nad zmiana obudowy w moim serwerze, obecnie mam:

Silverstone Seta A2
11 Dyskow 3.5".

3 Dyski 2.5"

Chlodzenie Arctic cooling freezer 3 Pro 360MM

Buda musiala zostac zmodyfikowana zeby dyski na plecach plyty sie nie grzaly, do tego jeden dysk mam zamontowany w nieco dziwnej konfiguracji gdyz zwyczajnie nie ma juz miejsca.

Zaczyna mnie to wszystko irytowac przez co mysle nad zmiana, jedynym wymogiem jest to by byla to kontrukcja tower, nie chce na chwile obecna serwera w racku. 

Pytanie teraz, czy jest cos poza Fractal Mechify 2 XL, co da mi:

- Dobry airflow

- Montaz 12-14 dyskow 3.5" oraz przynajmniej 2-3 2.5"

Nie wiem co z chldozeniem, w kompie siedzi 13700K ale z limitem TDP na 125W, myslalem nawet zeby przyciac go do 90W.

Dlatego tez nie wiem czy chce zostac z tym chlodzeniem, myslalem o Thermalight Royal Pretor 130 - Tani, wydajny, nie wymaga serwisu, nie bedzie miec wycieku.

Do tego myslalem nad wrzuceniem kilku nowych cichych wentylatorow, tutaj przydaloby sie zeby ktos powiedzial, czy rzeczywiscie placic ekstra za noctua nad Arctic P14 PWM, ktore obecnie siedza w budzie.

Opublikowano (edytowane)

Taniej masz phantom spirit (bez dopisku SE) od thermalrighta ma 7 rurek, pretor ma 6 to że ma wentylatory 130x28 nie sprawia że jest wydajniejszy od tańszego phantom'a ;) z konkurencyjnych chłodzeń masz jeszcze pure rock 3 pro w okolicy 180-190zł, nie zmieniałbym zwykłych P14 jeżeli służą po prostu do mieszania powietrza w obudowie, 4x droższy wentylator noctua niczego nie wniesie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Taniej masz phantom spirit (bez dopisku SE) od thermalrighta ma 7 rurek, pretor ma 6 to że ma wentylatory 130x28 nie sprawia że jest wydajniejszy od tańszego phantom'a ;) z konkurencyjnych chłodzeń masz jeszcze pure rock 3 pro w okolicy 180-190zł, nie zmieniałbym zwykłych P14 jeżeli służą po prostu do mieszania powietrza w obudowie, 4x droższy wentylator noctua niczego nie wniesie.

Patrzylem po testach z GN glownie  innych, tak na dobra sprawe, nie wazne co wezme z tego Thermalright, I tak bedzie dobre :E PO reddicie wyczytalem, ze pretor ultra, ktory jest dostepny tylko na aliexpress ma jeszcze lepsza wydajnosc, wiec nie wiem czy nie pcozekam, az za ktorys miesiac sie nie pojawi u nas i wtedy wymienie, bo cena z ali tez nie zacheca, reszta jest dostepna od reki w cenie £30-45 a ultra od chinoli za £60-70 :E

Co do wentyli slusznie, nie bede sie bawic w wymiane, ale pozostaje teraz najgorsza sprawa, buda, jest jakas alternatywa poza tymi dwoma, ktore wspomnialem czy nic a nic? Wzialbym 45drives ale to jest jakies przegiecie ile oni chca za obudowe plus trzeba z bebechami kupic. 

Ciekawym rozwiazaniem byloby to:

https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing/index.html?scenario=c_ppc_item_bridge&productId=1005009863078508&_immersiveMode=true&withMainCard=true&src=google&aff_platform=true&isdl=y&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=770740082122&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=c&ds_e_network=g&ds_e_product_group_id=2438435357657&ds_e_product_id=en1005009863078508&ds_e_product_merchant_id=5633100706&ds_e_product_country=GB&ds_e_product_language=en&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22931597014&albag=184493740699&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22931597014&gbraid=0AAAAADznYb-2RkXwprtgH4xRagqRDZpcE&gclid=Cj0KCQjwl5jHBhDHARIsAB0YqjxMqdbfg8WiiXJB_K0X-_Tm38O67CNzbRAoCI3rcQug28z5t_3Q1rUaAgaeEALw_wcB

Bo za rok jak bede rack w domu skladac, to w 5 min moglbym to wrzucic i miec skonczona robote :) Tylk oznowu srednio mi sie widzi z chin to brac :E