veno 0 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) Cześć, piszę z nadzieją, że ktoś pomoże mi ogarnąć temat spadków FPS w CS2. Wcześniej wszystko działało naprawdę dobrze, miałem stabilne 300–400 FPS, a teraz nagle coś się popsuło i nie mogę dojść do tego, co dokładnie jest nie tak. Przeglądałem już sporo podobnych tematów, ale żadne rozwiązania nie zadziałały – a czasem było jeszcze gorzej. Mój sprzęt: Ryzen 5 5600 RX 6600 8GB (ASRock Challenger D) 16 GB RAM G.SKILL 3200 MHz (DOCP włączony) ASUS Prime B550M-A Monitor 165 Hz (CVT Reduced Blanking ustawione) Co się wydarzyło? Pewnego dnia CS2 po prostu zaczął chodzić gorzej – bez żadnych większych zmian w systemie. FPS-y zaczęły spadać, pojawiły się mikroprzycięcia i ogólne wrażenie, że gra działa mniej płynnie, szczególnie w intensywniejszych momentach (np. smoki, dużo graczy). Skacze rowniez ms z 3-5 do 10-15. Od tego momentu próbuję to ogarnąć i im więcej zmieniam, tym gorzej. Co już próbowałem: Reinstalacja Windowsa 11 (różne wersje – m.in. X-Lite i FSL Comp., clean z debloatem) Czyszczenie shader cache, resetowanie ustawień Zmiany w AMD Adrenalin (wyłączanie HDCP, HAGS, MPO, ULPS, włączenie Surface Optimization itd.) Ustawienia zarządzania energią w systemie i karcie sieciowej Grzebanie w BIOSie – włączone DOCP, PBO (ustawione na „On”, nie „Auto”), wyłączony C-State, włączona wirtualizacja (SVM), IOMMU (bo Faceit Anti-Cheat tego wymaga), PCIe ustawione na Gen 4 Aktualizacja BIOSu (do wersji 3634 beta – po niej zauważyłem, że jest jeszcze gorzej, więc wróciłem do 3607, wcześniej miałem 3611) Zmienianie ustawień monitora na CVT-Reduced Blanking dla mniejszego input laga Zmiany priorytetów i koligacji w Process Lasso, komendy typu threads, useplatformclock, disabledynamictick yes itd. I nic nie pomaga. FPS dalej niestabilny, momentami dropy poniżej 200, gra działa „ociężale”, choć teoretycznie wszystko powinno śmigać. Nie mam już pomysłu, co jeszcze można sprawdzić. Wygląda to jakby coś w systemie lub grze blokowało pełną wydajność, a przecież wcześniej wszystko działało bardzo dobrze. Możliwe powody (moje podejrzenia): Ostatnia aktualizacja CS2 coś popsuła BIOS coś namieszał (może jakieś ustawienie zostawiłem nie tak jak trzeba?) Jakaś opcja w Windowsie lub sterownikach, która obniza wydajnosc Może karta graficzna gorzej dogaduje się z aktualną wersją gry? Pytania: Czy ktoś miał podobny problem na RX 6600 i/lub Ryzenie 5 5600? Jakie ustawienia BIOSu mogą jeszcze mieć wpływ na stabilność FPS? Czy warto wrócić do totalnych ustawień domyślnych i testować od zera kazda z opcji? Może po prostu gra jest słabo zoptymalizowana? Z góry dzięki za każdą sugestię. Już naprawdę nie wiem, co jeszcze mógłbym zrobić, żeby wrócić do tej wydajności sprzed kilku tygodni. --- Podsylam tez screeny z HWINFO. W OCCT przy testach nie pokazalo zadnych bledow, jedynie maksymalna temperatura procesora wynosila okolo 95-97 stopni. https://www.3dmark.com/3dm/143586930? Edytowane 19 Października przez veno
Rekomendowane odpowiedzi