Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypominało się, że jeszcze nie został przeniesiony tutaj wątek o kartach z serii RTX 30. Na dzień dzisiejszy całkiem sporo sztuk tychże kart jeszcze chodzi, przynajmniej tak myślę.

Przy okazji przesyłam tu wymiary termopadów do modelu ASUS TUF RTX 3070 (mój prywatny egzemplarz). Zapewne komuś kiedyś się przyda i nie będzie musiał szukać takich informacji wszędzie gdzie się tylko da. Zachęcam wrzucać wasze karty z możliwymi wymiarami termopadów, gdyż nie do każdego modelu da się znaleźć takie niezbędne informacje.

7yRLrYM.jpeg

jHyNhp3.jpeg

Rdzeń GA104-302-A1 wraz z LHR w całej okazałości.

Icf5NS8.jpeg

• Like 4
  • Upvote 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam zagwostkę z 3080TI. W GPU-Z pokazuje mi PCIe x16 4.0@x16 1.1. Ok, to się zgadza. Włączam Render Test i przez chwilę faktycznie wskakuje na @x16 4.0, ale zaraz potem jest x16 2.0 i parę sekund później już 1.1. I teraz nie wiem, czy to jest normalne, że po chwili spada z powrotem do 1.1 w tym Render Test. Wynik w najnowszym 3dMarku jest raczej w normie (po UV i z limitem na 300W trochę poniżej normy, a z limitem 350W powyżej normy).

edit

Pograłem chwilę w oknie z mniejszą rozdzielczością i trzyma cały czas 4.0, więc z wydajnością powinno być ok, tylko czemu w render test spada, to nie wiem.

Edytowane przez wamak
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zdjąłem chłodzenie z 3080TI. Stara pasta wyparowała, zostało niewiele. PTM'a nie kupiłem, chciałem najpierw wykorzystać posiadaną Arctic MX-6. Plombę odkleiłem i nakleiłem ponownie.
Zrobiłem test na domyślnych ustawieniach karty z biosem silent (350W). Normalnie gram na UV i tyle watów nie bierze.
Temperatura GPU: tylko -2 stopnie przy 150 mniejszym rpm wentylatorów.
Delta Hot spot: spora poprawa: 23 st. vs 5 st.
Temperatura pamięci: +4 stopnie (termopady nie były rozerwane)
Załączam screeny przed i po operacji. (temperatury wysokie, bo jest ciasna obudowa)

time spy przed.jpg

time spy po.jpg

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Tak wyglądał mój 3070 TUF musiał mieć około 3 lata kiedy go nabyłem. Miałem go około półtora roku, kupiłem z resztką gwarancji producenta. Od razu poszedł na RMA do morele - temp były wysokie i wywalało z gry czy tam czarny ekran się robił i reset. Naprawili go i temp były ok, grałem na uv ponad rok. Teraz bez uv przed sprzedażą miałem temperatury 80 stopni hotspot spot 100 wył strasznie. Po zmianie samej pasty Natec za 8 zł, temp 71 stopni hot spot 86. Z UV jeszcze mniej wiadomo 

Termo też chyba kwalifikowały się do wymiany 

https://zapodaj.net/plik-dprAgZXDyH

https://zapodaj.net/plik-zQc953r5Zb

https://zapodaj.net/plik-ZTFwnktZGF

https://zapodaj.net/plik-6DrRG1v8XL

https://zapodaj.net/plik-7sGnZiwFSL

Wcześniej miałem ventus X2 który strasznie się grzał ale działał. Z Asusa po UV byłem w miarę zadowolony. Ludzie narzekają w Polsce na morele i serwis. Na wielu zagranicznych forach na RMA Asusa pisząc nawet żeby się tego nie tykać, u mnie wyszło dobrze. Generalnie czytałem o wielu problemach użytkowników z TUF. Myślę że więcej nie kupiłbym Asusa 

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano (edytowane)

A to ładna niespodzianka. Szkoda że naprawy karty są kompletnie nieopłacalne, przynajmniej w niższym segmencie, wiec takie rzeczy to z ciekawości się robi.
Sam mam rtx3070, ale myślę nad podmianą na rtx4060ti dla rozmiaru, aby przy kupieniu czegoś nowego za parę lat, wsadzić to do ITX.
Oczywiście mam zamiar polować na używane, bo ceny nowych są powalone :E Gdyby nie ten bandwidth to 4060ti byłby nawet dobrą kartą, a tak to więcej niż ~1100 zł nie chcę dać.
Obecnie rtx3070 ma ~261mm co jest trochę upierdliwe, bo brakuje mi z 1.5cm aby nie trzeba było demontować frontowego USB. Na dodatek myślałem że wentylatory są przykręcane do radiatora, ale niestety musiałem patrzeć na inne zdjęcie, bo jest tam standardowy plastik. 

A przy okazji... Może ktoś już to robił i wie, jak zmodyfikować bios, aby undervolt był zawsze domyślny? Wiem że istnieje afterburner, ale szukam czegoś na stałe.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

W sumie jest to jakiś pomysł ;) 

Chociaż jak się pojawią jakieś niereferenty 5070Ti w cenie 3999,99 cebularów to pewnie się skuszę ale to gdzieś za pół roku dopiero tak czy inaczej. Nie zamierzam płacić "januszowego" ani innych podatków od nowości :) 

Ewentualnie używki 4090 w okolicach 4k o ile to jest realne w tym roku. Ktoś tam ponoć kupił ten model na OLX za 4900 więc kto wie - 4090 zeta za 4090tke brzmi dla mnie jeszcze bardziej rozsądnie :P 

Edytowane przez lamparcicho
Opublikowano
18 godzin temu, Necronom napisał(a):

I byłoby spoko, odłożyłbym kupno karty na spokojnie do następnej generacji.

Przecież już teraz tam gdzie jest DLSS-FG można wrzucić moda na FSR-FG. Nie wszędzie działa, ale nie daje tragicznej jakości obrazu też względem obecnej wersji FG. Więc już możesz z tego korzystać. 

Opublikowano
23 godziny temu, wallec napisał(a):

Cena rtx 3090 24gb wzrasta

Chyba tylko na te karty cena ew. może wzrosnąć wśród używek, reszta w tym 3080 oraz 3080 Ti z 10/12 GB Vramu nie ma w zasadzie szans na wykorzystanie FG, jeśli takie w przyszłości pojawi się dla serii RTX 30. Za mała ilość Vramu robi swoje :E.

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 23:21, Doamdor napisał(a):

Jak wymieniać RTX 3070, to na wydajniejszą kartę z większą ilością pamięci. 

Niby tak, ale potrzebuję tylko takiej mocy, a przyda się młodszy wiek karty i pobór całej platformy mieszczący się w ~200w ;) 
Tak czy inaczej już chyba nieaktualne... Znalazłem obudowę niewiele większa od Rajintek Metis Plus, a mieści nawet karty ~310mm (250mm bez kombinacji) i zasilacz ATX z płytą mATX. Chińczyki tyle tego robią, że w końcu ktoś wykonał mój pomysł, a ile namęczyłby się próbując zrobić DIY :E

Opublikowano

Nie pisałeś co chcesz wymusić tylko napisałeś DLSS ;) A zmienić możesz ustawienia DLSS i wymusić DLAA ;)

Tak czy inaczej będzie się dało wszystko wymusić to samo co w sofcie od NV. Nawet bez aktualizacji apki da się to zrobić tylko kwestia wyszukania nowych wpisów.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sideband napisał(a):

Nie pisałeś co chcesz wymusić tylko napisałeś DLSS ;) A zmienić możesz ustawienia DLSS i wymusić DLAA ;)

Tak czy inaczej będzie się dało wszystko wymusić to samo co w sofcie od NV. Nawet bez aktualizacji apki da się to zrobić tylko kwestia wyszukania nowych wpisów.

Napisalem, DLSS Override :)

08_nvidia_app_dostanie_nowa_funkcje_dlss

A juz insza inszosc, ze w daily PC oduczylem sie grzebac, wole oficjalne appki :E platformy do benchu to co innego.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
28 minut temu, sideband napisał(a):

Na nowych sterach inspector nie działa %-)